Fri, 29 Sep 2023

HEADLINES :
Pandangan Ewon tentang pemansuhan Perkara 6(7)
Published on: Monday, May 29, 2023
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

Pandangan Ewon tentang pemansuhan Perkara 6(7)
“Ini adalah dinamik pindaan perlembagaan yang boleh diperhalusi supaya Tuan Yang Terutama dapat gambaran yang lebih jelas apabila memilih KM Sabah,” Ewon berkata.
PENAMPANG: Presiden Upko Datuk Ewon Benedick berkata beliau berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada jawatankuasa khas dalam menjelaskan pemansuhan Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah.

Ewon sebelum ini menentang pemansuhan itu semasa pembentangan Undang-undang Anti-Lompat Parti di Dewan Undangan Negeri minggu lepas tetapi berubah fikiran apabila Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor semasa ucapan penggulungannya berkata mesyuarat antara pihak akan diadakan untuk membincangkan perkara itu dengan lebih lanjut.

Perkara itu berkaitan dengan siapa yang akan menjadi Ketua Menteri dalam senario tiada majoriti atau jika seorang pemimpin parti kalah dalam pilihan raya.

“Dalam penjelasan itu, jika 6(7) dikekalkan maka jika majoriti parti politik presiden kalah semasa pilihan raya maka itu adalah satu kelemahan juga…Perkara 6(3) sudah cukup untuk menentukan Ketua Menteri seterusnya.

“Tetapi pada pendapat saya, meraih lebih 50 peratus undi adalah garis panduan yang cukup baik. Apa yang penting ialah tiada lagi lompat parti.

“Jika Adun melompat maka mereka terpaksa mengosongkan kerusi mereka.

Kemudian terpulang kepada rakyat untuk sama ada memilih semula orang itu di bawah sepanduk baharu mereka atau memilih yang lain daripada parti mereka sebelum ini.

“Ini adalah dinamik pindaan perlembagaan yang boleh diperhalusi supaya Tuan Yang Terutama dapat gambaran yang lebih jelas apabila memilih KM Sabah,” katanya.

Tetapi bolehkah sebuah parti tanpa majoriti masih boleh memperolehi jawatan KM? Tidak begitu mudah, katanya.

“Terpulang kepada tafsiran rakyat tetapi ia lebih mudah diucapkan daripada dilakukan. Jika seorang wakil Upko tunggal menjadi KM misalnya, itu tidak mudah.

“Majoriti akan sentiasa membuat tuntutan mereka dan kita perlu melihat ini dengan praktikal dan realistik,” katanya ketika ditemui pemberita pada sebuah majlis di Megalong di sini pada Ahad.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV