Fri, 29 Sep 2023

HEADLINES :
RM50 juta untuk pembiayaan francais, pra-francais tahun ini
Published on: Monday, May 29, 2023
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

RM50 juta untuk pembiayaan francais, pra-francais tahun ini
EWON (depan, kiri) menyerahkan cek “Mok” bernilai setengah juta Ringgit kepada Pengasas Bersama Mok Corner Jacky Chin.
PENAMPANG: RM50 juta diperuntukkan untuk pembiayaan francais dan pra-francais tahun ini, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick.

Katanya, tahun lalu, Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) menyalurkan RM423 juta pembiayaan francais kepada 2,612 usahawan di seluruh negara.

“Saya berharap lebih banyak perniagaan francais dibuka di Sabah dan membangunkan pertumbuhan ekonomi.

“Di Sabah, jenama francais tempatan seperti Kak Nong, Al-Hadanah, Sinar Suria, Nuvis, Fook Yuen, Daily Electronic Centre (DEC) dan Mok Corner telah melonjakkan industri francais,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan penjenamaan semula jenama minuman campuran ais tempatan Mok Corner di Megalong Mall, di sini, pada Ahad.

Reka bentuk Mok sebelum ini yang dikatakan kelihatan seperti milik penyedia telekomunikasi telah dirombak menjadi bentuk tulisan piksel minimalis dengan tagline “a freezing good time”.

Pengasasnya, Jacky dan Ricky Chin, yang juga bersepupu, bagaimanapun mengekalkan “minuman berkualiti tidak sepatutnya mahal” sejak ditubuhkan pada 2018.

Dengan lebih 40 kedai yang menawarkan lebih daripada 30 perisa, mereka berjanji untuk menyampaikan “kualiti 5 bintang pada harga 3 bintang”.

Jacky dalam ucapan ringkasnya berkata dia menggunakan kumpulan tempatan ‘Isohbatos’ kerana dia bangga dengan Sabah dan selaras dengan visi Ewon yang mahu melihat lebih banyak francais Sabah.

Ewon berkata Mok Corner menerima bimbingan dan pembiayaan francais sebanyak RM1 juta daripada Pernas sejak 2019. 

“Sekarang, tumpuan diberikan kepada ekonomi digital. Usahawan francais perlu menerima pakai dan menyesuaikan diri dengan kaedah perniagaan baharu dalam persekitaran ekonomi yang sentiasa dinamik dan bergerak pantas.

“Dalam konteks ini, saya melihat Mok Corner mengikut arus dengan menerapkan imej yang lebih segar untuk jenama ini.

“Walaupun sudah 15 tahun bertapak, mereka tidak mahu selesa dengan imej sedia ada sebaliknya menjenamakan semula mengikut keadaan semasa agar ia diterima oleh semua lapisan masyarakat.

“Justeru itu, saya melihat Mok Corner bekerja keras untuk memastikan perniagaan mereka kekal berdaya saing bagi menghadapi setiap cabaran yang mendatang,” katanya.

Bermula dengan cawangan kecil yang dibuka pada 2008 di Beaufort, Mok Corner mempunyai 39 cawangan di mana 18 daripadanya dikendalikan oleh pemegang francais, manakala selebihnya adalah cawangan korporat milik Mok Corner Sdn Bhd.

Ewon berkata Mok Corner menunjukkan bahawa jenama tempatan berjaya mendapat tempat dalam kalangan masyarakat tempatan dan pada masa sama membuktikan ia juga mampu bersaing dengan jenama francais antarabangsa yang lain.

“Ini seharusnya menjadi pemangkin kepada rakyat Sabah untuk menceburi perniagaan francais. Perkembangan pesat industri francais adalah petanda baik,” katanya.

Ewon berkata, berdasarkan Laporan Tahunan Perniagaan Francais, nilai jualan industri francais meningkat sebanyak 71 peratus pada 2021.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Pernas Dato’ Hazimah Zainuddin dan Ahli Lembaga Pengarah Datuk Abu Bakar As-Sidek Mohd Sidek.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV