Sun, 19 May 2024

HEADLINES :


Kerajaan tak cadang naik harga minyak masak peket bersubsidi, kata menteri
Published on: Thursday, June 08, 2023
By: Bernama
Text Size:

Kerajaan tak cadang naik harga minyak masak peket bersubsidi, kata menteri
Salahuddin Ayub berkata langkah menaikkan harga minyak masak peket belum sesuai untuk dilaksanakan berikutan rakyat masih bergelut dengan kenaikan kos sara hidup. (Gambar Bernama)
Kuala Lumpur: Kerajaan tidak bercadang untuk menaikkan harga minyak masak peket bersubsidi, namun akan memperkenalkan mekanisma subsidi bersasar selepas sistem Pangkalan Data Utama (Padu) siap sepenuhnya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Salahuddin Ayub berkata, langkah untuk menaikkan harga barangan keperluan itu belum sesuai untuk dilaksanakan berikutan rakyat masih bergelut dengan kenaikan kos sara hidup.

“…kerajaan akan memulakan inisiatif pemberian subsidi secara bersasar kepada rakyat kerana kerajaan banyak berbelanja untuk subsidi minyak masak peket dan minyak petrol RON95, misalnya, dan barang subsidi lain.

“Namun, buat masa ini, kerajaan masih mengekalkan subsidi ini demi rakyat. Apabila ekonomi telah pulih, kita wujudkan kembali ekosistem yang sempurna dan juga subsidi disasarkan (kepada mereka yang layak) seterusnya kita dapat membuat penjimatan dari segi perbelanjaan negara,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat menaikkan harga minyak masak peket bersubsidi sebagai langkah mengurangkan ketirisan, selain membantu peniaga kecil serta menggalakkan persaingan sihat antara pengeluar barang keperluan itu.

Menjawab soalan asal Azli berhubung permintaan tinggi terhadap minyak masak terpakai untuk dijadikan sebagai bahan bakar biobahan api, Salahuddin berkata, ia berpotensi menjadi sumber ekonomi, khususnya bagi suri rumah dan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Katanya kementerian telah mengadakan perbincangan awal dengan Petronas yang boleh berperanan sebagai agensi kerajaan untuk membawa industri itu menjadi ekonomi skala yang membantu menambah pendapatan negara dan golongan terlibat.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian), Salahuddin berkata, Kementerian Peladangan dan Komoditi bertanggungjawab dalam mengeluarkan lesen kepada syarikat pengumpulan minyak masak terpakai.

“Sehingga kini, tiada kes besar yang dibawa ke mahkamah melibatkan aktiviti pemprosesan semula minyak masak terpakai dan dijual pada harga murah,” katanya.

Tuan Ibrahim sebelum itu bertanyakan tentang kawalan terhadap syarikat berlesen untuk mengumpul minyak masak terpakai berikutan terdapat dakwaan ada syarikat yang mengumpul dan mencampurkan bahan itu daripada kedai makan tidak halal, seterusnya menjual semula dengan harga murah.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here