Fri, 19 Jul 2024

HEADLINES :


‘Siasat pegawai pendidikan Sabah’
Published on: Friday, July 21, 2023
Text Size:

‘Siasat pegawai pendidikan Sabah’
Plaintif (pertama, kedua dan ketiga dari kiri) bersama peguam Sherzali Herza Asli.
Kota Kinabalu: Tiada Guru – kumpulan yang menggalakkan pelajar SMK Taun Gusi mengambil tindakan terhadap keengganan guru mereka mengajar bahasa Inggeris – mahu pegawai kerajaan tertentu di Sabah disiasat atas tindakan mereka semasa perbicaraan yang panjang itu.

Mereka termasuk pegawai Kementerian Pendidikan, ejen dan defendan berhubung ugutan bunuh dan rekaan plaintif dalam keterangan mereka di Mahkamah Tinggi.

Ia turut mencadangkan tindakan tatatertib yang sewajarnya dikenakan terhadap pegawai yang cuai di SMK Taun Gusi, Jabatan Pendidikan Daerah Kota Belud, Jabatan Pendidikan Negeri dan Kementerian Pendidikan sehingga Julai 2023.

Peguam kes itu, Sherzali Herza Asli, berkata yang paling penting ialah kerajaan mengakui dan menangani kelemahannya, sambil mengambil tindakan tegas untuk menggubal dasar berkesan yang memastikan akauntabiliti guru yang ingkar.

“Kesejahteraan dan prospek generasi masa depan kita bergantung kepada kejayaan ini,” kata Sherzali, yang juga pengerusi bersama jawatankuasa kecil Hak Asasi Manusia Persatuan Undang-undang Sabah (SLS).

Beliau mengambil alih kes itu secara pro bono selepas tiga pelajar itu perlu mewakili diri mereka semasa perbicaraan tahun lalu.

Berikutan kemenangan mahkamah tiga bekas pelajar terhadap guru bahasa Inggeris mereka yang ponteng selama tujuh bulan sebelum peperiksaan SPM, Tiada.Guru memohon sesi libat urus dengan menteri kerajaan persekutuan.

Tiada.Guru juga mendapatkan penglibatan dengan menteri persekutuan berhubung kes guru tidak hadir Sabah.

Ia berharap dapat bertemu dengan Menteri Undang-undang dan Pembaharuan Institusi, Pendidikan dan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Pembinaan Negara, Pendidikan dan Pembangunan Sumber Manusia.

“Pembaharuan kritikal untuk mempercepatkan perubahan berkesan di lapangan, terutamanya dalam komuniti luar bandar, termasuk perlindungan pemberi maklumat yang luas dan bebas, Ombudsman Awam yang bebas dan berkesan, serta kurikulum pendidikan yang memanusiakan dan kritikal.

“Rakyat Malaysia bersedia untuk mempertanggungjawabkan parti politik yang tidak peduli dan dasar yang gagal, kerana mereka tidak dapat melaksanakan pembaharuan yang ketara, pantas dan ketara.

“Dasar perlindungan pemberi maklumat jangka pendek di seluruh kerajaan yang tidak secara tidak rasional mengecualikan saksi daripada kes undang-undang dan tatatertib diperlukan untuk menangani kekurangan dan kelemahan dalam dasar Kementerian Pendidikan April 2023.

“Cukup sudah,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Tiga bekas pelajar SMK Taun Gusi, Kota Belud memenangi kes saman mereka terhadap guru yang didakwa ponteng mengajar.

Kemenangan tiga bekas pelajar itu diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi, Leonard David Shim, awal minggu ini.

Mahkamah memutuskan lima defendan melanggar kewajipan berkanun mereka mengikut Akta Pendidikan 1966 kerana gagal menyediakan ketiga-tiga pelajar itu untuk menghadapi peperiksaan.

Susulan itu, mahkamah memerintahkan kelima-lima defendan membayar pampasan keseluruhan berjumlah RM150,000 yang perlu dibayar ke atas ketiga-tiga plaintif iaitu Rusiah Sabdarin, Nur Natasha Allisya Hamali dan Calvina Angayung.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here