Wed, 17 Jul 2024

HEADLINES :


PTI edar lebih 100g syabu dijel seumur hidup
Published on: Friday, August 04, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

PTI edar lebih 100g syabu dijel seumur hidup
“Tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup yang ditakrifkan sebagai penjara 30 tahun di bawah Seksyen 3 Akta Keadilan Jenayah 1953 dan 12 sebatan,” kata Leonard, yang memerintahkan Sisal menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap pada 11 April 2019.
Kota Kinabalu: Seorang warga Filipina tanpa dokumen (PTI) pada Khamis dijatuhi hukuman penjara seumur hidup dan dikenakan 12 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana mengedar 105.27 gram syabu.

Sisal Hasan, 36, seorang buruh didapati bersalah oleh Hakim Leonard David Shim melakukan kesalahan itu pada 5.10 petang 11 April 2019 di tepi jalan Lorong Bandar Putra 1C, Manggatal.

Dalam menyampaikan keputusannya, Leonard memutuskan bahawa mahkamah mendapati pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya terhadap Sisal melampaui keraguan munasabah menurut subseksyen 182A(2) Kanun Tatacara Jenayah.

“Mahkamah mendapati tertuduh bersalah seperti didakwa dan mensabitkannya atas kesalahan yang didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup yang ditakrifkan sebagai penjara 30 tahun di bawah Seksyen 3 Akta Keadilan Jenayah 1953 dan 12 sebatan,” kata Leonard, yang memerintahkan Sisal menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap pada 11 April 2019.

Sisal turut diperintah rujuk ke Jabatan Imigresen selepas selesai menjalani hukuman penjaranya.

Pada 24 Feb tahun ini Sisal diperintah membela diri terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952, pada 5 Ogos 2021.

Pertuduhan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B (2) akta sama yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan jika tidak dijatuhkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Sisal memberikan keterangan secara bersumpah dalam pembelaannya manakala pihak pendakwaan telah memanggil tiga saksi untuk memberi keterangan di peringkat pendakwaan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mazlan manakala Sisal diwakili peguam Mark Sitiwin.

Sementara itu, seorang lelaki berusia 56 tahun, yang secara menipu mempunyai RM7,000 ke dalam akaun banknya, didenda RM100 atau penjara 14 hari oleh Mahkamah Majistret.

Azhar Khalidin dari Kuala Lumpur mengaku bersalah di hadapan Majistret Wan Farrah Farriza Wan Ghazali atas pertuduhan mempunyai wang itu dalam akaun AmBank-nya, di mana dia gagal memberikan penjelasan memuaskan tentang cara dia memperolehnya pada 17 Mei tahun ini

Kesalahan di bawah Seksyen 22A (1) Ordinan Kesalahan Kecil itu memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100 atau penjara sehingga tiga bulan atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Azhar, yang tidak diwakili, memohon hukuman ringan dengan mengatakan dia tidak bekerja dan hanya bergantung kepada anak-anaknya.

Dalam kes lain, seorang lelaki meminta dibicarakan kerana menyimpan komputer riba yang dicuri.

Wan Ekrie Ahmad mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles atas pertuduhan menyimpan gajet curi itu pada 9 malam 20 Julai 2021 di Kg Baru Luyang di sini.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan.

Mahkamah menetapkan 26 Sept ini untuk pengurusan kes praperbicaraan dan memerintahkan Ekrie, yang kini sedang menjalani hukuman atas kesalahan lain, direman selanjutnya.

Pendakwaan dilakukan oleh Inspektor Albert Basiri dan Kelvan Elson Maik.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here