Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Projek pembangunan untuk menyelesaikan masalah air di Sabah. Buat keputusan segera: Armizan
Published on: Sunday, August 13, 2023
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:

Projek pembangunan untuk menyelesaikan masalah air di Sabah. Buat keputusan segera: Armizan
Armizan (kedua dari kanan) melepaskan pelajar dari sembilan sekolah menengah yang menyertai pertandingan peringkat negeri itu. Turut kelihatan ialah Pengarah KPDN Sabah, Georgie Abas (kanan).
Kota Kinabalu: Kerajaan Negeri perlu membuat keputusan tegas sekarang mengenai projek pembangunan yang boleh menyelesaikan masalah air berterusan di Sabah yang telah mencapai tahap awal krisis air.

Ketika membuat gesaan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah & Sarawak, dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali berkata sudah tiba masanya kerajaan Negeri membuat pendirian yang kukuh demi kepentingan awam walaupun ia bukan satu keputusan popular bagi kumpulan tertentu.

“Anda (kerajaan Negeri) kena buat keputusan sekarang. Jika anda memerlukan empangan (untuk menyelesaikan masalah air), lakukan sekarang. Kita tidak boleh menggembirakan semua orang.

“Ini kerana kita tidak mahu rakyat menjadi mangsa isu air yang berlarutan dan negeri ini turut terjejas apabila pelabur tidak datang kerana tiada bekalan air. Itu baru air, belum lagi elektrik.

“Kepada kerajaan Negeri, saya sebagai Ahli Parlimen akan menyokong anda (kerajaan Negeri) untuk membuat keputusan segera bagi menangani masalah ini. Jika anda memerlukan empangan baharu, buat keputusan dengan cepat dan bina dengan cepat untuk menyelesaikan masalah air yang menyebabkan penderitaan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga kepada industri dan ekonomi kita,” katanya.

Armizan mengulas gesaannya menggesa kerajaan negeri membuat keputusan segera mengenai projek seperti membina empangan bagi menyelesaikan masalah air yang berlarutan di Sabah.

Pemangku Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup itu berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program Cabaran Interaktif Pengguna, Kelab Pengguna Sekolah (CIP KPS) di Taman Hidupan Liar Lok Kawi dekat sini pada Sabtu.

Sembilan sekolah menengah yang menjadi finalis peringkat negeri bersaing sesama sendiri dalam program CIP KPS ​​yang merupakan program tahunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan.

Program itu berbentuk persaingan dan cabaran interaktif dalam bentuk ‘explorace’ yang merangkumi unsur kepenggunaan yang dapat meningkatkan kesedaran dan pengetahuan pelajar.

SMK Kota Marudu muncul juara dan membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000, trofi, hamper dan sijil serta mewakili Sabah ke pertandingan peringkat kebangsaan yang akan berlangsung di Miri, Sarawak pada 20 hingga 22 Ogos ini.

Tempat kedua disandang SMK Datuk Panglima Abdullah dengan hadiah wang tunai RM700 manakala SMK Tun Fuad Stephens mendapat tempat ketiga dan membawa pulang wang tunai RM500 serta trofi, dua hamper dan sijil.

“Menteri Kerja Raya Sabah yang baharu merangkap Timbalan Ketua Menteri Datuk Shahelmey Yahya ketika menjawab penasihat dalam persidangan Dewan Undangan Negeri baru-baru ini, berkata Sabah memerlukan empangan baharu dan beliau dengan jelas menyebut keperluan mendapat sokongan penuh daripada semua pihak.

“Ini kerana masih terdapat beberapa isu tertunggak seperti ada pihak tertentu yang masih menentang pembinaan empangan apabila ada cadangan untuk berbuat demikian seperti pencinta atau aktivis alam sekitar.

“Saya bukan pakar tetapi kebimbangan saya ialah masalah air ini telah berlarutan sekian lama. Jadi saya menggesa kerajaan negeri membuat keputusan penting yang mendesak kerana adalah mustahil untuk memuaskan hati semua orang. Apa yang penting ialah kepentingan awam yang mesti dijaga,” kata Armizan.

Jika masalah warisan (air) ini tidak ditangani sekarang, Armizan bimbang ia akan menjadi masalah lebih besar pada tahun-tahun akan datang di negeri ini.

Armizan yang juga ahli parlimen Papar berkata beliau akan memberikan sokongan penuh kepada kerajaan Negeri jika ia membuat keputusan komited untuk membina empangan di Papar.

“Apabila keputusan dibuat (untuk membina empangan Papar), saya dan pemimpin tempatan akan melihat apakah jaminan dari segi keselamatan dan mata pencarian, dan perlindungan boleh diberikan oleh kerajaan untuk memastikan hak masyarakat setempat, yang mungkin perlu berkorban, terpelihara.

“Tetapi kerajaan negeri perlu membuat keputusan penting terlebih dahulu dan kemudian kita akan mula berunding mengenai jaminan keselamatan dan ekonomi untuk masyarakat setempat yang mesti dijaga.

“Sekiranya ada orang luar yang tidak berkaitan sibuk membantah cadangan empangan, sila beredar kerana jika tidak, kami akan cari rumah kamu dan putuskan bekalan air supaya kamu tahu kesukaran apabila tiada air di dalam rumah,” katanya.

Armizan berkata, beliau yakin kerajaan Negeri akan dapat membuat keputusan yang tegas dan segera kerana kerajaan persekutuan pada dasarnya bersetuju memberikan pinjaman mudah bagi projek segera membabitkan paip air dan membina loji rawatan air.

“Peruntukan Persekutuan tidak disalurkan kerana proses tertentu, tetapi kita lihat bagaimana kerajaan negeri bekerja hari ini kerana tidak menunggu dana Persekutuan, kerana Negeri telah menggunakan peruntukan sendiri untuk melakukan apa yang boleh bagi menangani isu itu (air).

“Inilah nikmatnya apabila kerajaan Negeri telah meningkatkan hasil dalam tabung dan kita bukan sahaja bergantung kepada kerajaan persekutuan tetapi kita boleh bertindak sendiri untuk menyelesaikan isu dengan segera. Perkara ini diumumkan oleh Shahelmey baru-baru ini di Dewan Undangan Negeri.

“Walaupun kerajaan persekutuan masih belum menyalurkan peruntukan untuk melaksanakan projek (di Sabah), saya difahamkan projek-projek yang dikenal pasti itu dalam proses memuktamadkan perolehan mereka dan akan dapat dimulakan segera dalam masa terdekat,” katanya.  

Dalam perkembangan berkaitan, Armizan berkata penyelesaian masalah air mendesak di Sabah mesti ditangani secara holistik melibatkan empat komponen - Sumber, Rawatan, Pengagihan dan Penguatkuasaan - ini perlu dilaksanakan secepat mungkin dan tidak boleh ditangguh.

Sumber, katanya adalah untuk mencari sumber air mentah dan satu cadangan, antara lain, membina empangan manakala rawatan berkenaan membina lebih banyak loji rawatan air untuk merawat air mentah, dan komponen pengagihan merujuk kepada keperluan penggantian air. pengagihan paip dengan menggunakan hasil peningkatan kerajaan negeri.

Akhir sekali, katanya ialah aspek penguatkuasaan di mana penguatkuasaan bersepadu perlu dijalankan oleh Jabatan Air bersama-sama polis, pihak berkuasa tempatan dan SPRM bagi mencari punca kecurian air bukan sahaja di kalangan setinggan tetapi juga pemain industri kerana air tidak mendatangkan hasil di Sabah. adalah antara yang tertinggi di negara ini.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here