Sat, 20 Jul 2024

HEADLINES :


Kes guru ponteng kelas: Bekas Ketua Bidang Bahasa tersilap tandatangani Buku Rekod Mengajar
Published on: Thursday, August 17, 2023
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Kes guru ponteng kelas: Bekas Ketua Bidang Bahasa tersilap tandatangani Buku Rekod Mengajar
Norhana seterusnya memberitahu mahkamah bahawa dia mengakui pada 2015 dia tidak menjalankan tugas dengan baik kerana apabila berpindah ke sekolah itu pada 2012, banyak isu dalaman berlaku dalam Panatia Bahasa Inggeris.
Kota Kinabalu: Bekas Ketua Bidang Bahasa SMK Taun Gusi, mengaku tersilap menandatangani Buku Rekod Mengajar dari Februari hingga Ogos 2015 yang dikemukakan oleh seorang guru Bahasa Inggeris yang didakwa enggan mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris kepada seorang bekas pelajar sekolah itu lapan tahun lalu.

Saksi sepina Norhana Ijek yang kini Timbalan Pengarah Pendidikan Daerah Kota Belud, berkata pada 2015, guru Bahasa Inggeris Mohd Jainal Jamrin atau dikenali sebagai Mr JJ, tidak menyerahkan Buku Rekod Mengajar dari Februari hingga Ogos selepas laporan diberikan kepadanya.

“Tetapi sebelum pemerhatian diadakan, dia kemudian menyerahkan Buku Rekod Mengajar dan saya melakukan kesilapan dengan menandatanganinya setiap minggu.

“Pada masa itu, pemahaman saya adalah Mr JJ tidak menghantar laporan tetapi mungkin pada minggu tertentu dia menyediakan laporan itu.

“Pada 2018, apabila saman difailkan, saya menyedari kesilapan itu dan mahu membetulkannya kerana tidak mahu menipu.

“Saya berterus terang dan membuat laporan kepada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Sabah bahawa tandatangan saya setiap minggu itu adalah satu kesilapan.

“Pegawai jabatan itu mencadangkan saya membatalkan tandatangan pada setiap minggu itu dan menggantikannya dengan tandatangan bertarikh Ogos, yang mana pegawai itu telah menghantar buku rekod,” kata Norhana.

Norhana memberi keterangan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ismail Brahim dalam perbicaraan kes saman sivil yang difailkan oleh plaintif Siti Nafirah Siman, 23, terhadap Mohd Jainal, Pengetua SMK Taun Gusi Suid Hj Hanapi (atas kapasitinya sebagai Pengetua SMK Taun Gusi), SMK Taun Gusi, Pegawai Pendidikan Daerah Kota Belud, Pengarah Pendidikan Sabah, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Menteri Pendidikan Malaysia dan Kerajaan Malaysia, sebagai defendan pertama, kedua, keempat, kelima, ketujuh dan lapan.

Plaintif memohon antara lain pengisytiharan bahawa lapan defendan melanggar kewajipan berkanun mereka di bawah Akta Pendidikan dengan gagal memastikan dia diajar bahasa Inggeris dalam tempoh Februari 2015 hingga Okt 2015; menyediakannya untuk peperiksaan seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pendidikan.

Dia juga memohon pengisytiharan bahawa defendan melanggar kewajipan mereka di bawah Peraturan 3C, 25, 26 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1913; pengisytiharan bahawa perbuatan yang diadukan mengenai defendan pertama, kedua, keempat, kelima, ketujuh dan lapan adalah sebagai misfeasans dalam jawatan awam.

Dia juga memohon pengisytiharan bahawa defendan telah melanggar hak perlembagaannya untuk mendapat akses kepada pendidikan yang dijamin kepadanya, di bawah Perkara 5 yang dibaca bersama Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan, serta ganti rugi, kos dan apa-apa relif lanjutan dan lain-lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Norhana seterusnya memberitahu mahkamah bahawa dia mengakui pada 2015 dia tidak menjalankan tugas dengan baik kerana apabila berpindah ke sekolah itu pada 2012, banyak isu dalaman berlaku dalam Panatia Bahasa Inggeris.

“Pada 2013 dan 2014, saya perlu mengajar dua sesi iaitu pada sebelah pagi dan petang kerana tiada guru yang sudi berbuat demikian dan Ketua Panatia Bahasa Inggeris Cikgu Nurhaizah telah mengadu kepada saya bahawa guru Bahasa Inggeris tidak memberikan komitmen.

“Pada 2015, saya terpaksa mengajar sepenuhnya pada sesi petang dan turut terlibat dalam program ETA selama dua tahun.

“Saya menawarkan diri untuk mengajar dalam program ETA kerana tiada guru Bahasa Inggeris yang sudi berbuat demikian dan hampir semua aktiviti Bahasa Inggeris dilakukan dan dikendalikan oleh saya dan Cikgu Nurhaizah sahaja.

“Saya fikir ia tugas Pengetua dan Penolong Kanan Pentadbiran untuk memantau kehadiran guru di kelas. Tetapi, sejak saya di sekolah itu, tidak pernah ada sebarang pemantauan dilakukan oleh pihak pentadbir.

“Sejujurnya pada 2015, saya mengalami kemurungan dan sering jatuh sakit serta selalu menangis kerana tekanan mengendalikan guru Bahasa Inggeris.

“Ini antara faktor yang menyebabkan kelemahan saya dalam menjalankan tugas kerana saya rasa sudah tidak mampu untuk mengambil tindakan, lebih-lebih lagi Pengetua tidak pernah menyokong atau memberi sebarang penyelesaian kepada semua isu yang berlaku dan menyerahkan sepenuhnya kepada saya dan Cikgu Nurhaizah,” katanya.

Katanya lagi, dia pergi ke rumah Siti Nafirah pada hari saman sivil itu dilaporkan dalam akhbar tetapi tidak dapat berjumpa dengan Siti Nafirah ketika itu.

Menurut Norhana, dia diminta berbincang dengan Siti Nafirah untuk menyelesaikan kes itu di luar Mahkamah.

Menurut Norhana, dia dibawa ke rumah Siti Nafirah oleh kerani sekolah yang telah berhubung dengan Pengarah JPN Sabah.

Dia memaklumkan kepada mahkamah bahawa ibunya turut melawat Siti Nafirah dan ibunya tidak lama selepas percubaannya gagal, tetapi ia dilakukan tanpa pengetahuannya.

Norhana seterusnya memberi keterangan dia bersetuju bahawa ketidakhadiran Mr JJ untuk mengajar di kelas diketahui umum di SMK Taun Gusi pada 2015 selepas ia dilaporkan kepada pengetua.

Menurut Norhana, aduan pelajar dari Tingkatan Lima Geo bahawa guru Bahasa Inggeris mereka tidak masuk untuk mengajar mereka telah dilaporkan kepadanya oleh Cikgu Nurhaizah.

“Saya menerima aduan bahawa Mr JJ tidak masuk kelas untuk mengajar.

“Sebagai Ketua Bidang Bahasa, untuk menyelesaikan isu ini, saya telah berbincang dengan Cikgu Nurhaizah untuk membuat laporan rasmi kepada pengetua dan saya sendiri telah mengesahkan laporan tersebut.

“Saya tidak ingat bila laporan itu dihantar... mungkin sekitar Julai,” katanya.

Norhana tidak bersetuju dengan peguam Shireen Sikayun yang mewakili Siti Nafirah bahawa sebagai Ketua Bidang Bahasa, dia tidak menjalankan tugasnya untuk memastikan guru di bawahnya tidak menyerahkan Rancangan Pengajaran Harian tepat pada masanya.

Menurut Norhana, dia pernah melaporkan kegagalan Mr JJ kepada pegawai atasannya sekali sahaja.

Sementara itu, seorang lagi saksi sepina Cikgu Awang Erawan berkata pada 2015, dia mendapat tahu mengenai kegagalan Mr JJ menghadiri kelas.

Tetapi, dia tidak tahu sama ada ketiadaan Mr JJ itu diketahui umum.

Peguam Kanan Persekutuan Mohd Hafizi Abd Halim dan Peguam Persekutuan Mohd Fazriel Fardiansyah Abdul Kadir bertindak bagi defendan.

Perbicaraan bersambung.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here