Sun, 19 May 2024

HEADLINES :


Bekas Pengarah Pendidikan Sabah akui guru ‘ponteng’ adalah sepupu
Published on: Saturday, August 19, 2023
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Bekas Pengarah Pendidikan Sabah akui guru ‘ponteng’ adalah sepupu
Bekas Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Datuk Maimunah Suhaibul (kiri).
Kota Kinabalu: Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat mendengar bahawa bekas Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Datuk Maimunah Suhaibul adalah sepupu kedua kepada guru Bahasa Inggeris yang didakwa enggan mengajar subjek Bahasa Inggeris kepada bekas pelajar SMK Taun Gusi, Kota Belud, lapan tahun lalu.

Saksi sepina, Maimunah mendedahkan perkara itu ketika memberi keterangan di hadapan Hakim Datuk Ismail Brahim dalam pendengaran kes saman sivil yang difailkan oleh plaintif Siti Nafirah Siman, 23.

Dia menjawab soalan peguam Shireen Sikayun yang mewakili Siti Nafirah, sama ada dia mempunyai sebarang pertalian keluarga dengan guru Bahasa Inggeris Mohd Jainal Jamrin atau dikenali sebagai Mr JJ.

Menurut Maimunah, yang memegang jawatan sebagai Pengarah JPN dari 2016 hingga 2018, mengenali Mr JJ bukan sahaja sebagai saudaranya tetapi juga salah seorang guru sekolah di Sabah.

Maimunah tidak bersetuju dengan Shireen bahawa integriti siasatan terhadap kegagalan Mr JJ untuk memasuki kelas, terjejas kerana hubungan kekeluargaannya.

Kepada soalan lain, Maimunah bersetuju bahawa selepas kes itu difailkan pada 2018, terdapat siasatan untuk meneliti dakwaan Siti Nafirah.

Dia telah mengarahkan salah seorang pegawainya dan beberapa orang lagi untuk menjalankan siasatan tetapi dia tidak pasti apa dokumen yang digunakan untuk hasil siasatan tersebut.

Ketika ditanya mengenai hasil siasatan itu, Maimunah berkata dia benar-benar tidak ingat.

Dia seterusnya berkata dia tidak pasti sama ada pasukan penyiasat telah mengakui pada 2018 tentang kegagalan Mr JJ memasuki kelas untuk mengajar pada 2015.

Saman itu difailkan terhadap Mohd Jainal, Pengetua SMK Taun Gusi Suid Hj Hanapi (atas kapasitinya sebagai Pengetua SMK Taun Gusi), SMK Taun Gusi, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kota Belud, Pengarah Pendidikan Sabah, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Menteri Pendidikan Malaysia, dan Kerajaan Malaysia, masing-masing sebagai defendan pertama, kedua, keempat, kelima, ketujuh dan lapan.

Plaintif memohon antara lain pengisytiharan bahawa lapan defendan melanggar kewajipan berkanun mereka di bawah Akta Pendidikan dengan gagal memastikan dia diajar bahasa Inggeris dalam tempoh Februari 2015 hingga Okt 2015; menyediakannya untuk peperiksaan seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pendidikan.

Dia juga memohon pengisytiharan bahawa defendan melanggar kewajipan mereka di bawah Peraturan 3C, 25, 26 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1913; pengisytiharan bahawa perbuatan yang diadukan mengenai defendan pertama, kedua, keempat, kelima, ketujuh dan lapan adalah sebagai misfeasans dalam jawatan awam.

Dia juga memohon pengisytiharan bahawa defendan telah melanggar hak perlembagaannya untuk mendapat akses kepada pendidikan yang dijamin kepadanya, di bawah Perkara 5 yang dibaca bersama Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan, serta ganti rugi, kos dan apa-apa relif lanjutan dan lain-lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Maimunah memberi keterangan lanjut semasa pemeriksaan balas bahawa siasatan telah pun dijalankan apabila menerima berita mengenai saman itu.

Dia bersetuju bahawa walaupun Mr JJ mempunyai hubungan kekeluargaan dengannya, dia tetap melaksanakan tugasnya dengan penuh integriti dan adil.

Seorang lagi saksi sepina, Ketua Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Abidin Marjan berkata, ketika menyiasat sekolah berkenaan, dia meminta pengetua menunjukkan Buku Kehadiran atau Buku Pengesahan Guru Masuk Kelas.

Bagaimanapun, katanya, dia tidak dapat melihat dokumen yang dimintanya kerana Pengetua menyatakan dia tidak boleh menunjukkan dokumen tersebut kepada mereka.

Menurut Abidin, selain dokumen yang dimintanya daripada pengetua dan guru-guru, mereka hanya menunjukkan kepadanya buku latihan khususnya buku bahasa Inggeris.

Semasa pemeriksaan balas, Abidin berkata ketika melawat sekolah itu, dia meminta Buku Pengesahan Guru Masuk Kelas sebagai membuktikan ketidakhadiran guru itu ke kelas tetapi sehingga akhir siasatannya, dia tidak melihat dokumen tersebut.

Sementara itu, seorang lagi saksi sepina, bekas timbalan pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Datuk Dr Mohd Kasim Mohd Ibrahim memberi keterangan bahawa dia tidak begitu ingat mengenai siasatan berhubung ketidakhadiran Jainal.

Mohd Kasim yang menerima Anugerah Tokoh Pendidikan pada satu majlis penghargaan pada Khamis, bersetuju dengan cadangan bahawa sebagai timbalan pengarah, dia hanya bertindak mengikut arahan pengarah.

Peguam Kanan Persekutuan Mohd Hafizi Abd Halim dan Peguam Persekutuan Mohd Fazriel Fardiansyah Abdul Kadir bertindak bagi defendan. Perbicaraan akan disambung pada 28 hingga 30 Ogos.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here