Sat, 2 Dec 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


Wanita gaduh tempat awam didenda RM1,000
Published on: Friday, September 15, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Wanita gaduh tempat awam didenda RM1,000
Mohd Aqzeril Alfian mengaku memiliki empat gulung wayar, pemutar skru dan pemotong wayar pada 5.30 petang, 9 Sept lepas di hadapan premis di Kg Contoh, Petagas, Jalan Putatan.
Kota Kinabalu: Seorang wanita berusia 33 tahun dikenakan denda RM1,000 atau penjara dua bulan pada Khamis kerana bergaduh di tempat awam pada tahun lalu.

Jaivie Punchki mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie atas pertuduhan melakukan pergaduhan sehingga mengganggu ketenteraman awam di pejabat Magma di Damai, pada 10.20 pagi 18 Okt 2022.

Jaivie didakwa bersama seorang lagi tertuduh, Hildah Ensil, 41 tahun, yang meminta dibicarakan bagi pertuduhan itu.

Pertuduhan mengikut Seksyen 160 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda sehingga RM1,000, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 26 Okt untuk sebutan semula kes Hildah dan menawarkan jaminan RM500 dengan dua penjamin.

Pihak pendakwaan dalam mengemukakan fakta kes, memberitahu mahkamah bahawa berdasarkan rakaman video pengawasan, Jaivie didapati terlebih dahulu memukul pengadu, yang bertindak balas dengan memukul belakangnya sebelum berlaku pergaduhan antara mereka.

Pengadu mengalami kecederaan di muka manakala Jaivie tidak mengalami sebarang kecederaan, kata mahkamah.

Siasatan polis mendapati kejadian itu berlaku kerana rasa tidak puas hati terhadap urusan kerja, kata pihak pendakwaan.

Jaivie, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman ringan dan memberitahu mahkamah dia telah diberhentikan kerja selepas kejadian itu dan kini bekerja di sebuah kelab di Tawau dan menjaga anaknya serta ibunya.

Ketika ditanya mengenai sebab Jaivie melakukan kesalahan itu, Jaivie berkata pengadu telah memarahinya dan menghinanya di hadapan kakitangan lain.

“Saya terlalu marah jadi saya menamparnya,” kata Jaivie.

Terdahulu, pihak pendakwaan menawarkan ikat jamin RM4,000 kepada Hildah manakala peguamnya Sharonne Noivont memohon jaminan rendah atas sebab tertuduh sudah berkahwin dengan tiga anak.

Sementara itu, seorang buruh didenda RM25 atau penjara sehari kerana memiliki alatan dengan niat untuk melakukan kesalahan.

Mohd Aqzeril Alfian mengaku memiliki empat gulung wayar, pemutar skru dan pemotong wayar pada 5.30 petang, 9 Sept lepas di hadapan premis di Kg Contoh, Petagas, Jalan Putatan.

Mahkamah dimaklumkan bahawa Aqzeril telah ditahan polis kerana terlibat dalam kes curi tembaga dan alat-alat tersebut ditemui bersamanya.

Dia didakwa mengikut Seksyen 21(h) Ordinan Kesalahan Kecil yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM50 atau penjara sehingga tiga bulan atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Peguam dilantik Lim Ming Zoong @ Lawrence yang mewakili Aqzeril memohon denda ringan.

Pada Rabu, dua lelaki didenda RM500 atau penjara dua minggu kerana menyerang seorang lelaki.

Md Farrez Ashraf dan Datu Bachityal Datu Ali, kedua-duanya 28 tahun, mengaku secara sengaja menyebabkan kecederaan kepada Ag Md Hazmie bersama seorang subahat yang masih bebas pada 11.21 malam 2 Sept di sebuah kedai di Penampang Baru.

Tuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan memberitahu mahkamah bahawa Farrez dan Bachityal pergi ke tempat kerja Hazmie dan mengheretnya keluar sebelum memukulnya.

Hazmie mengalami kesakitan di leher dan rahangnya.

Siasatan polis mendapati Bachityal kecewa dengan Hazmie yang berdolak-dalik untuk menunaikan janji untuk mengahwini adiknya yang kini hamil dua bulan.

Bachityal memberitahu mahkamah bahawa dia dan sepupunya, Farrez, memukul Hazmie kerana mereka marah apabila mengetahui Hazmie telah menyuruh adiknya menggugurkan kandungannya.

Bachityal, yang tidak diwakili, memohon hukuman ringan kerana dia sudah berkahwin dengan dua anak dan juga akan menyara adiknya kerana menganggap Hazmie tidak akan berkahwin dengan adiknya susulan serangan itu.

Farrez, melalui peguam dilantik Carmen Khoo, juga memohon hukuman ringan.

Pendakwaan dikendalikan Inspektor Suzie @ Stephanie Kupit.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here