Sat, 15 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Tiga petinju muda wanita pukau juri pada ekspo muay thai
Published on: Tuesday, September 19, 2023
By: Sidney Skinner
Text Size:

Tiga petinju muda wanita pukau juri pada ekspo muay thai
EVA (kedua dari kiri), Angie (tengah) dan Jezzevelle (kedua dari kanan), diapit oleh Presiden Tambuakar, Jerry Michael (kiri) dan jurulatih Rozaimy Bin Ahad, menunjukkan trofi yang dimenangi pada ekspo tersebut.
Kota Kinabalu: Tiga petinju muda wanita dari Kelab Muay Thai Tambuakar Papar bukan sahaja membuktikan kehebatan mereka di gelanggang pada Ekspo Muay Thai Tawau Sabah baru-baru ini tetapi turut menarik perhatian juri untuk meraih anugerah istimewa.

Eva Anatasia Warren yang berusia tujuh belas tahun dan Angie Shim An Qi yang berusia sembilan tahun dinobatkan sebagai “Petinju Terbaik (Wanita)”, manakala Jezzevelle Myora Jerry yang berusia 15 tahun menerima penghormatan sebagai “Bintang Meningkat (Wanita)”.

Ketiga-tiga mereka, yang muncul juara dalam kategori masing-masing, menyumbang kepada 13 pingat emas yang diraih Kelab pada acara itu yang diadakan di Stadium Bola Keranjang Tawau.

Sebahagian daripada 32 ahli kelab yang lain menyumbangkan enam pingat perak dan 11 gangsa untuk membolehkan Tambuakar menduduki tempat kedua secara keseluruhan pada Ekspo tiga hari itu.

Eva berkata ini adalah kali kedua dia mendapat pengiktirafan atas persembahannya dalam acara sukan sebegini.

“Kali pertama saya ingat ini berlaku semasa pertandingan di Tanjung Aru tahun lepas,” katanya.

“Saya gementar apabila memasuki gelanggang di Tawau. Tetapi, kemudian, apabila saya mengetahui bahawa saya telah memukau para juri, saya sangat gembira.”

Pelajar dari SMK Takis itu menyertai Kelab berkenaan tiga tahun lalu.

Dia mengakui bahawa kemahiran bertarung yang dia asah bersama Tambuakar telah meningkatkan keyakinannya dan memberinya gambaran tentang apa yang dia mahu lakukan pada masa hadapan.

“Saya memikirkan secara serius untuk menjadi petarung profesional selepas saya meninggalkan sekolah,” katanya.

Angie pula merasakan dia semakin berani dalam tempoh dua tahun bersama Kelab itu.

Dia menyertai Tambuakar atas permintaan ibunya dan, selepas sebulan mengikuti kelas, memutuskan bahawa dia sangat menyukai apa yang dia pelajari.

Sebelum Ekspo di Tawau, murid SKJC St Joseph (Papar) itu tidak pernah mendapat maklum balas yang begitu memberangsangkan mengenai prestasinya di gelanggang.

“Saya menyertai empat pertandingan lain sebelum ini,” katanya. “Ini adalah kali pertama saya dinobatkan sebagai petarung ‘Terbaik’.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here