Fri, 19 Jul 2024

HEADLINES :


Parkir haram: 79 pemandu dikompaun di Sinsuran
Published on: Tuesday, September 19, 2023
By: Sidney Skinner
Text Size:

Parkir haram: 79 pemandu dikompaun di Sinsuran
PEMANDU ingkar dikenakan tindakan kerana meninggalkan kereta mereka di ruang tidak bertanda berhampiran hotel.
DEWAN Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) terus memantau jalan di sekitar Sinsuran, dengan 79 pemandu dikenakan kompaun kerana meletak kenderaan secara haram di kawasan Ibu Negeri ini setakat tahun ini.

Agensi itu juga dalam proses menangani beberapa kenderaan yang dikatakan dibuang di satu jalan di sebuah pusat komersial Kolombong.

Jurucakap Jabatan Penguatkuasaannya berkata pegawai DBKK membuat pemeriksaan berkala terhadap Jalan Tun Fuad Stephens, Lorong Gomantong 2, Jalan Dua Puluh dan Jalan Datuk Chong Thian Vun – kesemuanya di Sinsuran.

Penguatkuasa ini mengambil gambar maklumat berkaitan kereta ini yang ditinggalkan di Lorong Gomantong 2.

“Seramai 10 pemandu telah dikenakan tindakan kerana meninggalkan kenderaan di ruang tidak bertanda semasa tiga pemeriksaan berasingan bulan ini,” katanya, sambil menambah pemeriksaan terbaharu dilakukan pada Jumaat.

“Pemandu kenderaan boleh disifatkan meletak kenderaan secara haram, jika tiada tanda sempadan yang dicat di kedua-dua belah permukaan jalan yang diduduki kenderaan mereka,” katanya.

“Ini tidak kira sama ada kereta mereka menghalang aliran lalu lintas atau tidak di kawasan itu.”

Di bawah Undang-undang Kecil Peruntukan Tempat Letak Kereta (Letak Kereta Berkupon) 2014 agensi itu, mereka yang meninggalkan kenderaan mereka di tempat letak kereta yang tidak ditetapkan boleh dikenakan kompaun sehingga RM500, menurutnya.

Dia berkata pesalah berulang dan mereka yang gagal membayar kompaun boleh diheret ke mahkamah.

Jika mereka disabit kesalahan, mereka berisiko dikenakan denda sehingga RM20,000, menjalani hukuman penjara sehingga 12 bulan atau kedua-duanya, menurut jurucakap itu.

STAF DBKK mencatatkan butiran kereta yang menceroboh jalan utama dekat simpang lampu isyarat.

“Pegawai kami keluar memeriksa pada pelbagai waktu siang dan malam sebanyak empat kali pada Ogos. Kira-kira 23 kompaun dikeluarkan pada bulan itu.

“Tujuh belas lagi telah dikompaun semasa tujuh pemeriksaan pada Julai.”

Dia berkata 16 kompaun dikeluarkan di kawasan Sinsuran pada Jun dan 13 lagi antara Februari dan Mei.

“Kami telah berusaha untuk menghalang insiden meletak kereta secara haram di sekitar sebuah hotel lima bintang di bahagian Bandaraya ini.”

Jurucakap itu mengulas rasa tidak puas hati seorang pemandu dari Luyang mengenai kesesakan yang berlaku di Jalan Tun Fuad Stephens pada waktu puncak selepas waktu pejabat kerana kenderaan yang diletakkan secara bertindan di sepanjang jalan itu.

Kompaun diletakkan di bawah pengelap cermin kenderaan ini di Lorong Sinsuran

RUBIE mengeluh mengenai kesukaran yang dialaminya untuk membelok ke kiri di persimpangan lampu isyarat, berhampiran Hotel Le Meridien, apabila dia meninggalkan tempat kerjanya di Sinsuran selepas waktu pejabat.

“Pemandu yang tidak bertimbang rasa sentiasa meletak kenderaan di lorong yang lebih dekat dengan hotel,” katanya.

Beberapa kali, Rubie telah membunyikan hon kepada pemandu yang duduk di dalam kenderaan mereka yang tidak bergerak berhampiran lampu isyarat.

“Ada yang hanya mendongak tetapi enggan mengalihkan kenderaan mereka, manakala yang lain membalas hon atau menjeling dengan marah kepada saya.

“Mereka seolah-olah menganggap ia hak mereka untuk berbuat sesuka hati walaupun tindakan mereka menyusahkan pengguna jalan yang lain.”

Sementara itu, seorang pemilik premis di Kawasan Perindustrian Kolombong pula menegur DBKK kerana gagal melakukan apa-apa terhadap beberapa kereta yang didakwanya telah ditinggalkan di sepanjang jalan di pusat komersial itu.

FRANKLIN berkata dia telah memaklumkan pihak berkuasa itu dua kali mengenai kenderaan di Lorong Buah Duku 3A, di mana premisnya terletak: Pertama kali pada Mei 2022 dan sekali lagi pada Mac tahun ini.

BEBERAPA kereta nampaknya dibuang di Lorong Buah Duku 3A di Kolombong.

“Kereta-kereta ini telah menceroboh sebahagian jalan itu,” katanya.

“Kereta ini sudah lama tidak bergerak dari situ. Cat pada badan sesetengah kenderaan ini telah mula luntur di beberapa tempat, manakala tayar kereta lain sudah hilang angin.”

Dia berkata ramai orang awam di kawasan itu telah menganggap kenderaan ini sebagai “dibuang”.

Franklin memberikan nombor-nombor plat pendaftaran bagi dua kereta ini, yang telah dimaklumkan kepada agensi itu pada 7 September.

Jurucakap itu berkata ia perlu mengesahkan dakwaan pengusaha kedai itu.

KERETA ini sudah berbulan-bulan ditinggalkan di jalan Kolombong ini.

“Sekiranya ia terbukti benar, kami akan meminta bantuan Jabatan Pengangkutan Jalan untuk mengenal pasti pemilik kenderaan yang ingkar ini,” katanya.

Dia berkata DBKK memandang serius tindakan membuang kenderaan memandangkan kenderaan ini menyakitkan mata pandangan awam.

“Bagaimanapun, lebih penting lagi, kereta dan lori yang tidak diingini ini boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.

“Kita mahu mengelak wabak denggi daripada berlaku di kawasan sekitar.”

Jurucakap itu menafikan cadangan mengenai ketiadaan tindakan agensi itu dalam perkara ini, dengan mengatakan bahawa “notis peringatan mesra” telah ditinggalkan pada beberapa kereta pada Mei tahun lepas, dengan pemilik diarahkan untuk mengalihkan kereta mereka.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us              

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here