Wed, 6 Dec 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


Harris: ‘Jika dibuat pungutan suara, kemungkinan ramai pilih berpisah’
Published on: Thursday, September 21, 2023
Text Size:

Harris: ‘Jika dibuat pungutan suara, kemungkinan ramai pilih berpisah’
Harris berkata sebagai Perdana Menteri dalam kepungan, Najib menghadapi pelbagai tuntutan dan rungutan dari Sabah dan Sarawak, sambil menambah pemimpin dari negeri-negeri itu berpendapat bahawa cabaran ekonomi yang dihadapi oleh penduduk mereka adalah akibat hak mereka dicabuli oleh Kerajaan Persekutuan.
Kota Kinabalu: Bekas Ketua Menteri Tan Sri Harris Salleh berkata sentimen dan rungutan semasa di Sabah menunjukkan bahawa jika pungutan suara diadakan hari ini, kemungkinan besar majoriti rakyat Sabah, berpotensi melebihi 80 peratus, akan memilih untuk berpisah daripada Persekutuan.

Beliau berkata pengumpulan rasa tidak puas hati dan persepsi perwakilan yang tidak setara jelas telah mendorong kecenderungan itu ke arah mencari kemerdekaan.

“Malangnya, perpaduan Malaysia sebagai sebuah negara adalah tegang dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Titik perubahan kritikal berlaku pada 2018 apabila Datuk Seri Najib Tun Razak tidak dapat memperoleh majoriti mudah untuk membentuk Kerajaan Persekutuan.

Ketika itu, Najib mendapati dirinya terkepung, kerana beliau memerlukan sokongan 60 Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak untuk mengukuhkan kepimpinannya.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here