Sat, 2 Dec 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


Lelaki edar 1.4kg syabu dipenjara seumur hidup
Published on: Thursday, September 21, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Lelaki edar 1.4kg syabu dipenjara seumur hidup
Pertuduhan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B (2) akta sama yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan jika tidak dijatuhkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 48 tahun dipenjara seumur hidup dan dikenakan 12 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana mengedar 1,413.4 gram syabu.

Pesuruhjaya Kehakiman Amelati Parnell mendapati Muhd Tarmizi Wong Abdullah bersalah melakukan kesalahan itu pada 9.30 malam 30 Nov 2020 di hadapan kawasan memunggah di Kg Mempakul, Menumbok, Beaufort.

Amelati memerintahkan Wong menjalani hukuman itu, yang akan dianggap sebagai hukuman penjara selama 30 tahun dari tarikh dia ditangkap pada 30 Nov 2020.

Pada 18 Jan, Wong diperintahkan membela diri terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (DDA) 1952, pada 5 Ogos 2021.

Pertuduhan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B (2) akta sama yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan jika tidak dijatuhkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Wong memberi keterangan secara bersumpah dalam pembelaannya dan turut memanggil seorang saksi, manakala pihak pendakwaan telah memanggil sembilan saksi untuk memberi keterangan di peringkat pendakwaan.

Terdahulu, peguam Ram Singh berhujah bahawa sejak Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori dikuatkuasakan, dia menggesa mahkamah tidak menjatuhkan hukuman mati tetapi hukuman penjara seumur hidup.

Ram berkata hukuman penjara seumur hidup sudah memadai bagi Wong kerana dia warga tempatan dan mempunyai ibu yang tidak sihat.

Timbalan Pendakwa Raya Rustam Sanip berhujah, dengan berkuatkuasanya Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 pada 4 Julai tahun ini, mahkamah kini diberi budi bicara untuk menjatuhkan hukuman mati atau penjara seumur hidup dengan 12 sebatan, memetik dua kes yang telah diputuskan dalam membimbing mahkamah sama ada menjatuhkan hukuman mati atau penjara seumur hidup.

Dalam kes ini, dadah terbabit ialah 1.413.4 gram syabu iaitu 20 kali ganda berat minimum untuk anggapan di bawah Seksyen 37(da) DDA 1952 untuk dicetuskan, kata Rustam, yang memohon hukuman mati sebagai pengajaran kepada orang ramai dan bakal pelaku.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret, seorang lelaki yang bekerja sendiri didakwa menyamar sebagai pegawai polis di sebuah restoran di Manggatal.

Md Aswanda Alfian Alfian Asrin mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles atas pertuduhan melakukan kesalahan itu pada 12 tengah hari pada 13 Sept di Mong Café, Bandar Sierra.

Dia didakwa mengikut Seksyen 170 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Inspektor Kelvan Elson Maik, yang menjalankan pendakwaan, dalam permohonan tarikh pengurusan kes praperbicaraan, tidak menawarkan jaminan kerana tertuduh tidak mempunyai kad pengenalan.

Mahkamah menetapkan 23 Okt depan untuk sebutan semula kes dan memerintahkan Aswanda, yang tidak diwakili, untuk direman lanjut.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here