Mon, 15 Apr 2024

HEADLINES :


Pelan pertumbuhan mesti inklusif: KM
Published on: Thursday, October 26, 2023
Text Size:

Pelan pertumbuhan mesti inklusif: KM
Hajiji berkata semangat SMJ adalah inklusif; Oleh itu, rakyat Sabah digalakkan untuk menyumbang idea kepada rancangan pembangunan tersebut bagi mempertingkatkannya secara berterusan.
KETUA Menteri Datuk Seri Hajiji Noor percaya pendekatan penglibatan masyarakat harus menjadi keutamaan dalam usaha masyarakat untuk meningkatkan hasil tingkah laku.

Memetik keupayaan Sabah untuk melaksanakan pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) melalui pendekatan penyertaan, beliau percaya pelan pembangunan yang baik mesti menyepadukan pandangan daripada semua pihak berkepentingan, dengan penekanan kepada input daripada peringkat akar umbi.

“Pendekatan penyertaan masyarakat memastikan pemilikan dasar oleh rakyat Sabah,” katanya ketika merasmikan Simposium Serantau Komunikasi Perubahan Tingkah Laku dan Sosial Asia Pasifik (SBCC) 2023 yang pertama di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Kota Kinabalu, pada 18 Oktober. Ucapan beliau dibacakan Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Datuk Abidin Madingkir.

SBCC, yang kadangkala dirujuk sebagai “SBC” atau Komunikasi untuk Pembangunan (C4D), ialah proses strategik berasaskan bukti yang menggalakkan penerimaan dan pengekalan tingkah laku positif dan boleh diukur serta perubahan sosial dalam individu, kumpulan atau komuniti.

Menggunakan komunikasi strategik untuk menggalakkan hasil sosial yang positif, SBCC menggunakan proses sistematik bermula dengan penyelidikan formatif dan analisis tingkah laku, diikuti dengan perancangan komunikasi, pelaksanaan, pemantauan dan penilaian.

Hajiji berkata semangat SMJ adalah inklusif; Oleh itu, rakyat Sabah digalakkan untuk menyumbang idea kepada rancangan pembangunan tersebut bagi mempertingkatkannya secara berterusan.

“Sehingga Jun tahun ini, kami menerima 1,391 input daripada rakyat Sabah, di mana 52 peratus daripadanya berkaitan modal insan dan kesejahteraan rakyat,” katanya.

Beliau berkata penterjemahan kesejahteraan rakyat dapat dilihat daripada penekanan negeri terhadap memperkasakan wanita, khususnya dalam bidang celik undang-undang, selain daripada aspek lain seperti kewangan, kesihatan dan celik sosial.

Jabatan Hal Ehwal Wanita Negeri telah dipertanggungjawabkan dengan inisiatif ini, katanya sambil menambah tahun lepas, seramai 2,109 peserta telah mendapat manfaat daripada program ini.

“Bagi memastikan masa depan yang lebih cerah untuk modal insan di Sabah, kami juga memberi tumpuan kepada anak-anak kami, khususnya mereka yang berumur di bawah 12 tahun yang mengalami kekurangan zat makanan.

“Sehingga penghujung tahun lalu, kami meliputi lima daerah untuk inisiatif ini sahaja, dan kami tidak akan berhenti di situ sahaja.

“Pelan untuk menjaga kesejahteraan dan masa depan anak-anak kita ini akan diperluaskan lagi,” tambahnya.

Simposium dua hari itu dianjurkan bersama oleh Unicef Malaysia dan tiga universiti terkemuka negara – Universiti Malaysia Sabah, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Putra Malaysia.

Simposium itu, bertajuk “Membuka Potensi SBCC untuk Pembangunan Komuniti dan Ketahanan di Asia Tenggara dan Pasifik Selatan,” menghimpunkan lebih 150 profesional, pakar dan pemimpin pemikiran dari di seluruh dunia.

Simposium Serantau SBCC Asia Pasifik 2023 bertujuan untuk membuka potensi peluang pelaburan SBCC di rantau ini dan mengukuhkan rangkaian SBCC dengan pelbagai pihak berkepentingan, rakan kongsi strategik dan pemain utama di rantau ini untuk pembangunan mampan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
sabahmovingforward

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here