Sun, 25 Feb 2024

HEADLINES :
MyKad: ‘Perlu mekanisme tambahan untuk semak dan imbang’
Published on: Monday, November 20, 2023
By: Jinni Juanis
Text Size:

MyKad: ‘Perlu mekanisme tambahan untuk semak dan imbang’
Majinbon menjelaskan bahawa, bukan masanya dan tiada juga keperluan untuk menggubah undang-undang untuk menyediakan bidang kuasa kepada Mahkamah Anak Negeri dalam proses mengesahkan permohonan MyKad.
Kota Kinabalu: Parti Bersatu Sabah (PBS) bersetuju dengan cadangan mewujudkan satu mekanisme pantas untuk mendapatkan MyKad yang lewat didaftarkan sebagai penyelesaian kepada masalah penduduk Sabah di luar bandar yang tiada dokumen diri.

Mekanisme oleh Parti Warisan Sabah itu antara lain mencadangkan penggunaan trak pendaftaran bergerak bagi program luar daerah Sabah oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Warisan juga mahu Mahkamah Anak Negeri terbabit dalam mekanisme ini.

Ahli Majlis Tertinggi PBS Datuk William Majimbun bagaimanapun berkata, mereka mempunyai beberapa kebimbangan selepas meneliti cadangan itu.

“Pertama-tama kita mesti membezakan maksud di antara ‘pemohon MyKad lewat atau anak yang kedua-dua ibu bapanya rakyat Malaysia yang tidak memiliki dokumen. Mereka perlu tahu perbezaannya dengan ‘pendatang tanpa izin tanpa dokumen diri yang menetap di Sabah.”

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here