Tue, 27 Feb 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


Tumpu bina ekonomi baharu di Sabah, Sarawak: Ewon saran Kerajaan Persekutuan memulakan dasar Pandang Ke Timur di Malaysia
Published on: Sunday, November 26, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Tumpu bina ekonomi baharu di Sabah, Sarawak: Ewon saran Kerajaan Persekutuan memulakan dasar Pandang Ke Timur di Malaysia
Ewon (kempat dari kiri) melakukan gimik perasmian karnival itu. Turut kelihatan ialah Mohd Salem (ketiga dari kiri).
Kota Kinabalu: Sekarang adalah masa yang sesuai untuk Kerajaan Persekutuan memulakan dasar pandang ke timur di Malaysia dan memberi tumpuan untuk membina ekonomi baharu di wilayah Sabah dan Sarawak, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick.

“Saya telah mencadangkan kepada Perdana Menteri dan rakan-rakan lain dalam Kerajaan Perpaduan bahawa kita harus memulakan dasar pandang ke timur di negara kita. Kita telah mendengar sebelum ini dasar Pandang Ke Timur negara yang menjadikan Jepun sebagai model pembangunan.

“Mengapa kita tidak boleh merangka dasar baharu, mungkin melihat wilayah Malaysia Timur iaitu Sabah dan Sarawak sebagai potensi ekonomi baharu untuk melengkapkan pusat-pusat ekonomi yang telah lama dibangunkan di Malaysia Barat,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan program Karnival UDA Holdings Berhad (UDA) di Lintasan Deasoka di sini pada Sabtu.

Ewon memetik Indonesia sebagai contoh, yang melihat potensi Borneo bahawa mereka memutuskan untuk membangunkan ibu negara baharu mereka Nusantara di pulau itu.

“Sarawak sudah pun menjadi peneraju dalam pembangunan teknologi hijau dan berasaskan ekonomi industri air manakala Sabah juga berpotensi. Semua ini memerlukan tumpuan tambahan dalam pembangunan ekonomi negara dan keusahawanan.

“Justeru, saya menggunakan istilah Pandang Ke Timur di Malaysia, yang juga selari dengan kebersamaan kita dalam Persekutuan Malaysia kerana tanpa Sabah dan Sarawak, Malaysia tidak akan wujud pada 1963,” katanya.

Antara bidang tumpuan bagi Sabah, katanya ialah pelancongan, pertanian dan sumber asli.

Dari segi pertanian, Ewon berkata pembangunan sektor pertanian pintar boleh dipertimbangkan dengan serius memandangkan ketersediaan tanah yang luas di Sabah.

“Malah, pertanian pintar telah pun dijadikan sebagai salah satu daripada lapan fokus perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS) di negara ini. Saya mahu melihat Sabah bertindak balas terhadap tumpuan tersebut. Saya akui Kerajaan Negeri sudah pun menumpukan perhatian kepada pertanian selama ini tetapi ia boleh diselaraskan dengan lebih baik,” katanya.

Mengenai Belanjawan Negeri 2024 yang dibentangkan Menteri Kewangan Datuk Masidi Manjun pada Jumaat, Ewon yang merupakan Adun Kadamaian mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Negeri atas belanjawan lebihan itu.

Bagaimanapun, beliau turut menyuarakan kebimbangan dengan penurunan hasil negeri, yang bergantung terutamanya kepada cukai jualan dan royalti petroleum.

“Saya akan membahaskan Belanjawan Isnin ini,” katanya.

Terdahulu, dalam ucapannya, Ewon berkata: “Melihat kepada penyertaan hampir 300 usahawan dan pencapaian jualan berjumlah RM5.48 juta dalam Karnival UDA yang telah dilaksanakan di negeri Johor dan Pulau Pinang, saya percaya UDA adalah mampu mencapai sasaran penyertaan 500 usahawan dan nilai jualan RM10 juta untuk Karnival UDA di empat lokasi pada tahun 2023.

“Program Mari dan Kirana yang disediakan UDA bagi membantu pembangunan perniagaan usahawan termasuk usahawan di Sabah adalah selaras dengan salah satu fokus kementerian iaitu meningkatkan penyertaan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS) dalam sektor bernilai tinggi dan menembusi pasaran global, menumpukan kepada pengukuhan kemampanan PKS dan Koperasi dalam meningkatkan daya saing ekonomi dan mengukuhkan lagi ekosistem keusahawanan sosial untuk menormalkan impak sosial.

“Saya berharap UDA akan terus produktif dalam menyediakan produk dan menawarkan perkhidmatan berkualiti serta terus memperkasakan usahawan khususnya di kompleks perniagaan UDA dengan mengetengahkan langkah-langkah baharu bagi menyahut hasrat kerajaan seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri dalam pembentangan. Bajet 2024 2024 pada Oktober lalu, bagi agensi termasuk UDA, menaik taraf kemudahan perniagaan sebagai keutamaan dan penanda aras bagi Ekonomi MADANI dalam Penstrukturan Semula Ekonomi untuk Melonjakkan Pertumbuhan di bawah Inisiatif Lima: Memperkasa Usahawan Mikro, Kecil dan Sederhana,” katanya.

Sementara itu, Presiden / Ketua Pegawai Eksekutif UDA Datuk Sr. Mohd. Salem Kailany berkata, UDA menyasarkan nilai jualan RM2 juta menerusi Karnival UDA 2023 di Sabah dengan penglibatan lebih 100 usahawan.

“Program Usahawan USHANiaga merupakan inisiatif UDA khusus untuk usahawan mempromosikan perniagaan dan mendapatkan penambahbaikan dalam aspek jualan dan pemasaran.

“Selain itu, ia bertujuan merangsang pertumbuhan ekonomi dalam kalangan usahawan tempatan dan seterusnya memberi manfaat kepada masyarakat secara keseluruhan. Usahawan yang berminat membuka gerai jualan di Karnival UDA 2023 diberi subsidi sewa tapak.

“Selain itu, melalui Program Insentif Usahawan UDA (PIUU), usahawan berpeluang meneroka pelbagai insentif lain oleh UDA khususnya bantuan dari segi akses pasaran seperti ruang perniagaan di premis di bawah seliaan UDA termasuk di Morten Walk, Melaka serta ruang pemasaran produk usahawan di Mari Mart dan pusat runcit Kirana.

“Usahawan juga berpeluang mendapatkan maklumat mengenai program yang disediakan agensi KUSKOP selain berpeluang menyertai kelas bimbingan dan konsultasi usahawan ‘Biz Clinic’,” katanya.

Mohd Salem menambah, UDA juga mendapat sambutan yang menggalakkan terhadap Kempen Hartanah UDA Ria dengan hampir 12,000 pengunjung mengunjungi pameran hartanah di Johor dan Pulau Pinang.

“Melalui Kempen UDA Ria Property, UDA mengambil langkah proaktif untuk memperkenalkan pelbagai hartanah UDA di seluruh Malaysia termasuk projek terbaru kami di Sarawak yang sesuai untuk semua generasi, kepada rakyat Sabah. Usaha ini juga membuka peluang kepada anak muda Sabah untuk memiliki hartanah di semenanjung dan Sarawak dengan pelbagai promosi dan tawaran hadiah menarik.

“Antara produk hartanah yang diketengahkan di Karnival UDA 2023 @ Sabah ialah 38 Bangsar Residences (pangsapuri servis) di Bangsar, Kuala Lumpur, UDA Heights (rumah berkembar dan banglo; dua dan tiga Tingkat) di Bandar UDA Utama, Johor Bahru, Crescent Dew 1A (rumah berkembar dan banglo; dua dan tiga tingkat) di Kepala Batas, Pulau Pinang, Pelindung Heights (rumah berkembar dua tingkat) di Kuantan, Pahang dan Neu Pendington (pangsapuri dan bangunan komersial) di Kuching, Sarawak,” katanya.

Karnival yang menampilkan dua program utama iaitu Program Usahawan USHANiaga dan Kempen Hartanah UDA Ria itu sedang berlangsung di Lintasan Deasoka, dari 24 hingga 26 November.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.





ADVERTISEMENT


Advertisement 






Berita Utama Hari Ini




Berita Popular


Follow Us  




Follow us on             

Daily Express TV  







close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here