Sun, 25 Feb 2024

HEADLINES :
Tanah di Kepayan Ridge milik LPPB
Published on: Tuesday, November 28, 2023
Text Size:

Tanah di Kepayan Ridge milik LPPB
Rosemary seterusnya menjelaskan bahawa Perjanjian Jual Beli yang dimeterai antara penduduk dan LPPB pada awal 90-an tidak menyatakan atau menyebut dalam mana-mana Klausa, peruntukan, pelan atau lampiran bahawa kawasan tersebut dimaksudkan untuk penduduk.
Kota Kinabalu: Tanah yang dibangunkan di Kepayan Ridge adalah milik Lembaga Kemajuan Perumahan dan Bandar (LPPB) dan bukan kawasan lapang mahupun rizab Sukan dan Rekreasi, kata Pengurus Besar LPPB Rosemary Ahping.

Beliau berkata dalam satu kenyataan pada hari Isnin bahawa LPPB dan pemaju sedang membangunkan tanah di bawah Pajakan Negara CL 015628289 mengikut terma perjanjian usaha sama.

Kenyataan beliau adalah sebagai reaksi kepada kebimbangan yang diluahkan oleh penduduk Austral Park, yang menentang pembinaan pembangunan komersial bercampur di atas sebidang tanah utama di kawasan perumahan dan komersial Kepayan Ridge sebagai ganti rizab sukan dan rekreasi.

Sebab penentangan mereka terhadap cadangan itu ialah bahagian harta yang dipersoalkan pada asalnya dibeli oleh mereka untuk sukan dan rekreasi pada 1992–1993, itulah sebabnya mereka membeli rumah mereka di Austral Park.

Rosemary seterusnya menjelaskan bahawa Perjanjian Jual Beli yang dimeterai antara penduduk dan LPPB pada awal 90-an tidak menyatakan atau menyebut dalam mana-mana Klausa, peruntukan, pelan atau lampiran bahawa kawasan tersebut dimaksudkan untuk penduduk.

“Kawasan tersebut yang telah didaftarkan pada 30 Dis 2010 di bawah nama LPPB dan di bawah terma khas dalam dokumen hakmilik adalah untuk pembinaan bangunan komersial.

“Kawasan tersebut sentiasa dizonkan sebagai “Komersial”. Pada asalnya Persatuan Bola Sepak Amatur (Safa) telah memohon untuk membina sebuah bangunan di kawasan tersebut dan sebaik sahaja bangunan Safa siap, LPPB akan memindahkan kawasan tersebut ke Safa untuk kegunaan persendirian mereka.

“Bagaimanapun, pada 28 Feb 2011, Safa memutuskan untuk tidak meneruskan cadangannya untuk membina bangunan Safa di kawasan tersebut.

“Oleh itu, LPPB meneruskan rancangan asal untuk membangunkan kawasan tersebut dan zon semula menjadi “Kediaman C” yang kemudiannya diluluskan oleh Jemaah Menteri. Selepas itu kawasan tersebut sekali lagi dizonkan kepada “Komersial” kerana LPPB bercadang untuk membangunkannya menjadi pembangunan komersial,” katanya.

Pengezonan semula dilakukan selepas mempertimbangkan keperluan 10 peratus ruang untuk keseluruhan skim perumahan Kepayan Ridge telah dipenuhi dan cadangan tapak “Sukan dan Rekreasi” dalam Fasa 10A bukanlah daripada 10 peratus kawasan lapang.

Beliau berkata sebahagian daripada penduduk Austral Park sebenarnya telah memfailkan saman dan injunksi terhadap LPPB pada 2014 untuk menentang pembangunan Program Perumahan Rakyat (PPR).

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak menolak permohonan mereka dengan kos kepada LPPB pada 22 Januari 2015. Penduduk merayu kepada Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu, namun pada 10 Jun 2015, Mahkamah Rayuan menolak Rayuan dengan kos kepada LPPB. Mereka kemudiannya menarik balik tuntutan dan keseluruhan saman pada 22 Ogos 2016.

Beliau berkata pembangunan yang sedang berjalan di kawasan tersebut telah diluluskan oleh pihak berkuasa yang berkenaan selepas semua keperluan dan ulasan dipatuhi dan dipenuhi oleh LPPB. Kebenaran Merancang beserta kelulusan Rancangan Pembangunan (DP) telah diperolehi pada 13 Mac 2023. Seterusnya, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) meminta Pemaju memasukkan kemudahan Sukan dan Rekreasi dalam DP dan diluluskan pada 16 Oktober. 2023.

Berdasarkan perkara di atas, Pemaju telah menjalankan persiapan untuk membangunkan kawasan tersebut pada awal tahun 2023. Pada dialog pada Jun 2023 bersama Datuk Bandar, wakil DBKK dan LPPB, Pemaju, Perunding, penasihat undang-undang penduduk dan beberapa penduduk, penduduk telah dikemas kini dengan jelas mengenai status pembangunan dan semua penjelasan telah diberikan.

“Kami ingin sekali lagi mengatakan bahawa kawasan tersebut tidak pernah dimaksudkan untuk penduduk Austral Park dan idea bahawa akan ada “pusat rekreasi dan kemudahan” adalah atas cadangan Safa dan hanya untuk kegunaan Safa dan bukannya penduduk Austral Park,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here