Sun, 3 Mar 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


Resort RM1 billion akan dibina di Papar
Published on: Thursday, November 30, 2023
Text Size:

Resort RM1 billion akan dibina di Papar
Hajiji diberi taklimat mengenai pembangunan resort itu oleh Pengerusi Sinyi Realty Inc, Ken Chou.
SEBUAH pusat peranginan bertaraf lima bintang, dianggarkan menelan belanja RM1 bilion, akan dibina di Melinsung, Papar, dan seterusnya melonjakkan pelancongan dan peluang pekerjaan di Sabah.

Bagi pihak Kerajaan Negeri, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mengucapkan terima kasih kepada Kumpulan Sinyi Taiwan dan rakan kongsinya, InterContinental Hotels Group (IHG) dan Resorts yang berpangkalan di United Kingdom, kerana memilih Sabah untuk membina resort itu.

“Keputusan anda untuk melabur dalam hartanah ini menunjukkan strategi yang lebih besar bukan sahaja membina kemudahan untuk mengisi bilik dengan pengunjung, tetapi juga membuat pelaburan strategik di Sabah.

“Apa yang paling penting bagi Sabah ialah pelaburan sebegitu juga menghasilkan kesan berganda untuk meningkatkan ekonomi,” katanya pada majlis pecah tanah di tapak projek itu pada 20 Nov.

Hajiji berkata pusat peranginan 450 bilik itu bukan sahaja akan mewujudkan lebih 500 peluang pekerjaan tetapi juga menyumbang kepada pertumbuhan sektor pelancongan.

“Kami juga mahu melihat bahawa pelaburan sedemikian diukur dengan kesannya terhadap perusahaan tempatan, di samping melihat kesannya akan melanda masyarakat tempatan untuk memberi manfaat kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata Kumpulan Sinyi serta IHG Hotels Group and Resorts telah memilih lokasi yang sesuai untuk membina hartanah itu memandangkan kawasan itu dijangka berkembang pesat dengan pembinaan jalan pintas Pengalat-Papar dan menaik taraf Jalan Lok Kawi.

Dari segi bekalan air, Hajiji berkata beliau telah melancarkan projek menaik taraf Loji Rawatan Air Kogopon bernilai RM379 juta tiga bulan lalu untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kepada 80 juta liter sehari (MLD) bagi daerah Papar.

“Ini akan menangani kekurangan air di selatan Pantai Barat Sabah, menyasarkan untuk memanfaatkan kira-kira 160,000 pengguna di Putatan, Kinarut, Lok Kawi dan sekitarnya.

“Projek ini akan meningkatkan liputan bekalan air untuk menampung bukan sahaja perniagaan berpotensi di sini tetapi juga untuk permintaan industri, khususnya Terminal Minyak dan Gas Sabah (SOGT) dan Presint Agro-Industri Sabah (SAIP) di bawah Koridor Pembangunan Sabah sehingga 2040,” katanya.

Beliau berkata Perdana Menteri dijangka melancarkan Projek Hidroelektrik berbilion ringgit di Ulu Padas di Tenom awal bulan depan.

Projek itu, yang dijangka siap pada 2027, akan menjana kuasa 180MW untuk memenuhi keperluan jangka panjang.

“Kerajaan Negeri juga sedang mengkaji kemungkinan membina empangan untuk menghasilkan 6,000MLD air bagi menampung permintaan dalam tempoh 80 hingga 100 tahun akan datang,” kata Hajiji, sambil menambah ini termasuk Kaiduan atau Papar sebagai sebahagian daripada penyelesaian jangka panjang kepada isu kekurangan air.

“Mengenai pelancongan, saya tidak perlu bercakap lebih lanjut mengenai tarikan di Sabah. Cukuplah untuk mengatakan bahawa Sabah sudah lama menjadi destinasi yang dicari oleh pelawat di seluruh dunia.

“Kini setelah keadaan normal kembali kepada industri pelancongan selepas Covid-19, ketibaan pelawat terus meningkat kepada 1.9 juta dari Januari hingga September tahun ini.

“Dengan Sabah menyasarkan 2.2 juta ketibaan pelawat untuk 2023, saya gembira kerana kita kini telah mencapai 86 peratus daripada sasaran itu.

Berdasarkan prestasi Sabah sejak sembilan bulan lalu, Sabah berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran ditetapkan bagi tahun 2023,” katanya.

Beliau berkata penambahan InterContinental Resort merupakan satu lagi perkembangan positif bagi Sabah, yang sudahpun menyaksikan beberapa hotel dibina, daripada hotel bertaraf 5 bintang hingga bajet dengan kapasiti 26,822 bilik bagi menjangkakan kemasukan lebih ramai pelawat ke Sabah.

“Saya percaya perkongsian antara Kumpulan Sinyi dan Kumpulan IHG Hotels and Resorts, sebuah syarikat hospitaliti global, akan membawa sektor perkhidmatan ke tahap yang lebih tinggi.

“Komitmen anda sejajar dengan pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya kami untuk memastikan kami melakukan yang terbaik untuk Sabah,” katanya.

Hajiji berkata Sabah mengalu-alukan pelabur untuk melihat peluang pelaburan dan perniagaan bukan sahaja dalam sektor pelancongan tetapi juga dalam sektor lain, seperti pemprosesan makanan hiliran, dengan memanfaatkan konsep Ekonomi Biru yang baru muncul iaitu penggunaan lestari sumber marin.

“Lain-lain termasuk sektor tenaga seperti solar, tenaga angin, hidro dan teknologi penyimpanan, antara lain, serta minyak dan gas dan pengeluaran produk berasaskan teknologi hijau dan produk hiliran biomas,” katanya.

Ketua Menteri menegaskan Sabah bersedia untuk meneliti cadangan industri baharu daripada pelabur yang tepat.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
sabahmovingforward

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here