Tue, 27 Feb 2024

HEADLINES :
Tidak perlu rangka formula baharu. Kerajaan Negeri akan terus menuntut hak 40 peratus daripada hasil bersih: Masidi
Published on: Friday, December 01, 2023
By: Larry Ralon
Text Size:

Tidak perlu rangka formula baharu. Kerajaan Negeri akan terus menuntut hak 40 peratus daripada hasil bersih: Masidi
Kota Kinabalu: Kerajaan Negeri akan terus meneroka setiap peluang yang berpotensi untuk dijadikan hasil baharu bagi mengurangkan kebergantungan kepada komoditi Cukai Jualan Negeri, Minyak Mentah (CO) dan Minyak Sawit Mentah (MSM), kata Menteri Kewangan Datuk Seri Masidi Manjun (gambar).

Beliau berkata, corak kehidupan rakyat adalah cerminan kepada pentadbir negeri, sambil menambah bagi memastikan taraf dan kualiti hidup rakyat sentiasa terjamin, hasil negeri perlu kukuh dan dipertingkatkan.

“Justeru, semua kementerian dan jabatan kutipan hasil digesa menyahut cabaran ini dengan memperbanyakkan usaha bagi memastikan objektif ini tercapai,” katanya ketika menggulung perbahasan bagi kementeriannya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini Khamis.

Berhubung isu dan cadangan Pemberian Khas oleh Datuk Ewon Benedick (Kadamaian), Masidi berkata, Kerajaan Negeri akan terus menuntut hak 40 peratus daripada hasil bersih yang diperoleh Kerajaan Persekutuan dari Sabah seperti yang ditekankan sebelum ini.

Justeru, katanya, tidak perlu merangka formula baharu. Beliau turut memaklumkan Kerajaan Negeri telah menerima bayaran interim penuh Geran Khas berjumlah RM300 juta bagi tahun 2023 pada Selasa (28 November).

“Kerajaan Negeri merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Perdana Menteri dan Kerajaan Persekutuan di atas kenaikan bayaran interim. Kami yakin dan percaya bahawa Kerajaan Perpaduan yang memerintah dan dengan semangat Madani Malaysia, tuntutan Sabah Kerajaan Negeri akan dihormati dan dipenuhi,” katanya.

Mengenai Datuk Dr Yusof Yacob (Sindumin) yang menyentuh ketidakseimbangan peruntukan Perbelanjaan Perbekalan yang jauh lebih tinggi daripada Perbelanjaan Pembangunan, Masidi berkata beberapa Kerajaan sebelum ini telah meneliti dan cuba melaksanakan Belanjawan Bias Pembangunan.

Bagaimanapun, katanya disebabkan kekangan kewangan negeri secara keseluruhan, Kerajaan Negeri tidak dapat mengimbangi atau menyumbang lebih kepada Kumpulan Wang Pembangunan berbanding Akaun Hasil Disatukan.

Tambahnya selain itu, perkara ini telah diwarisi sejak dahulu hingga kini.

“Seperti yang saya bentangkan dalam Bajet 2024, sebanyak RM808.06 juta untuk Perbelanjaan Emolumen, RM2.203 bilion adalah Perbelanjaan Berulang dan Perbelanjaan Khas adalah sebanyak RM1.74 bilion.

“Izinkan saya membuat simulasi berkenaan agihan peruntukan Perbelanjaan Bekalan dan Pembangunan. Di bawah Perbelanjaan Khas ini, terdapat komponen pembangunan yang boleh dipindahkan kepada Undi Pembangunan iaitu lebih kurang RM1.0 bilion, maka Perbelanjaan Bekalan akan dikurangkan kepada RM3.751 bilion selepas ditolak Caruman kepada Kumpulan Wang Pembangunan sebanyak RM950 juta dan RM1.0 bilion daripada Perbelanjaan Khas.

Langkah ini akan meningkatkan jumlah perbelanjaan akaun pembangunan kepada RM2.328 bilion berbanding anggaran asal hanya RM1. 328 bilion.

“Jika kedua-duanya dicampur, ini menjadikan jumlah Perbelanjaan Pembekalan dan Pembangunan sebanyak RM6.079 bilion. Justeru, peruntukan Perbelanjaan Pembangunan meningkat kepada 38.3 peratus berbanding anggaran asal 21.84 peratus apabila berbanding RM1.328 bilion yang diperuntukkan untuk Perbelanjaan Pembangunan pada tahun hadapan.

Jika keupayaan kewangan Negeri mengizinkan, kita akan dapat mengimbangi atau membentangkan “Bajet Bias Pembangunan”.

“Untuk makluman, Kerajaan Negeri sedang merancang dan merangka untuk menyelaraskan semula peruntukan di bawah Undi Bekalan dan Pembangunan semasa penyediaan Rancangan Malaysia Ke-13 pada masa hadapan yang mana penumpuan agihan peruntukan akan diseimbangkan antara Perbelanjaan Bekalan dan Pembangunan secara berperingkat dan bergantung kepada keupayaan kewangan Negara.”

Mengenai isu yang dibangkitkan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Senallang), Datuk Seri Bung Moktar Radin (Lamag) dan Datuk Suhaimi Haji Nasir (Adun Dilantik), Masidi berkata, Kerajaan Negeri mengakui peratusan perbelanjaan bagi Perbelanjaan Pembangunan yang diperuntukkan oleh Kerajaan Persekutuan masih rendah pada Oktober 2023.

Menurutnya, sehingga 31 Oktober 2023, peruntukan yang telah dibelanjakan adalah sebanyak RM3.513 bilion, bersamaan 66.77 peratus berbanding peruntukan yang disemak.

“Sebenarnya daripada perbelanjaan disemak sebanyak RM5.262 bilion, hanya RM1.501 bilion projek yang dilaksanakan jabatan atau agensi di bawah Kerajaan Negeri telah mencapai prestasi perbelanjaan sebanyak 66.09 peratus iaitu bersamaan RM992 juta setakat 31 Oktober lalu , 2023.

“Secara keseluruhan, projek yang telah didaftarkan dalam myprojek melibatkan sebanyak 1217 projek iaitu 996 projek sambungan dan 221 projek baharu.

“Untuk makluman, perbelanjaan bagi projek sambungan mencecah RM3.338 bilion atau 63.66 peratus setakat 31 Oktober 2023. Kerajaan Negeri yakin prestasi perbelanjaan ini akan meningkat lagi menjelang Disember 2023.

“Manakala bagi projek yang berstatus baharu atau masih dalam pra-pelaksanaan, projek-projek ini tidak memerlukan peruntukan yang banyak kerana ia hanya melibatkan kerja-kerja awal dan mengambil masa lebih kurang enam hingga 12 bulan untuk penyediaan dan pelaksanaan projek. 

“Dalam ini fasa, keperluan peruntukan Kerajaan Negeri jauh lebih rendah berbanding peruntukan yang disalurkan Kerajaan Persekutuan.

Peruntukan yang diperuntukkan berjumlah RM1.259 bilion hanya boleh dibelanjakan sebanyak RM175.24 juta atau 13.92 peratus,” jelasnya.

Beliau berkata mengikut prestasi perbelanjaan bagi projek yang dilaksanakan jabatan atau agensi Kerajaan Negeri, prestasi perbelanjaan Negeri secara konsisten mencecah 80 peratus dan ke atas setiap tahun. Ini menunjukkan prestasi jabatan atau agensi Kerajaan Negeri agak baik dalam melaksanakan projek pembangunan Persekutuan.

“Bagi membantu meningkatkan keberkesanan dan prestasi pelaksanaan projek Persekutuan, mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Negeri (MTPNg) yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri telah diadakan setiap suku tahun bagi menyelaras, menambah baik dan memantau isu pelaksanaan projek pembangunan Persekutuan.

“Untuk makluman, peruntukan yang dibentangkan iaitu RM6.5 bilion telah disemak kepada RM5.262 bilion pada Jun 2023 oleh Kerajaan Persekutuan. Ini bertujuan untuk mengekalkan prestasi perbelanjaan setiap Kementerian Persekutuan,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here