Sun, 25 Feb 2024

HEADLINES :
AirAsia beri penghormatan kepada ikon pelancongan Sabah
Published on: Tuesday, December 05, 2023
By: Ricardo Unto
Text Size:

AirAsia beri penghormatan kepada ikon pelancongan Sabah
Tony, Kamarudin dan Joniston bersama keluarga Irene.
Kota Kinabalu: AirAsia, pada Isnin, melancarkan rekaan khas untuk memberi penghormatan kepada ikon pelancongan Sabah mendiang Datuk Irene Benggon Charuruks.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Tan Sri Tony Fernandes berkata Irene adalah tokoh penting dalam membentuk dan mempromosikan sektor pelancongan Sabah dan telah menyokong AirAsia sebagai pemain pelancongan utama di Negeri itu sejak penubuhannya 22 tahun lalu.

Rekaan khas itu mencerminkan penghargaan syarikat penerbangan itu atas sokongannya yang memberi impak dan melambangkan hubungan rapat antara AirAsia dan Sabah.

“Sabah adalah tempat yang istimewa untuk AirAsia, di mana kami telah berkembang pesat, menerbangkan lebih 80 juta penumpang ke/dari Sabah sejak 2002 hingga November 2023,” katanya semasa majlis perasmian rekaan khas itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), di sini.

“Namun, tidak kira betapa berjayanya kami, kami tidak akan melupakan orang yang membantu kami sepanjang perjalanan, dan Irene adalah salah seorang yang benar-benar mempercayai kami.

“Dulu pada tahun 2001, apabila berita mengenai Din (Datuk Kamarudin Meranun) dan saya memutuskan untuk memperoleh syarikat penerbangan keluar, hanya seorang yang mengambil serius mengenainya, dan orang itu ialah Irene.

“Dengan sokongan berterusan beliau, kami menubuhkan Sabah sebagai hab, dan selebihnya adalah sejarah.

“Jadi Irene, rekaan khas istimewa ini untuk awak, ia akan menjadi pesawat pertama yang kami namakan, dan kami mendedikasikannya untuk awak.

“Berehatlah dengan tenang dan penuh kasih sayang daripada kami semua di AirAsia,” katanya.

Irene menerajui STB dari 1991 hingga 2016 dan dia meninggal dunia pada 15 Februari 2021.

Rekaan istimewa itu termasuk nama penuh Irene dan hiasan daripada motif Murut “Nantupan”.

Motif asal melambangkan perpaduan dan semangat berkongsi, dan ia adalah motif kegemaran Irene.

Turut hadir ialah Penolong Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) Datuk Joniston Bangkuai, Pengerusi Eksekutif Capital A Datuk Kamarudin Meranun, anak-anak kepada Irene, Zudevi dan Zuhun Charuruks, manakala adik mereka Zurani kini berada di Perth, Australia.

AirAsia mengendalikan penerbangan dari tiga destinasi di Sabah – Kota Kinabalu, Sandakan, dan Tawau, ke pelbagai destinasi, termasuk Singapura, Indonesia, China, Hong Kong, Taipei, Filipina dan banyak lagi.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
AirAsia

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here