Sun, 25 Feb 2024

HEADLINES :
Manfaatkan lokasi strategik di Sabah: KM
Published on: Tuesday, December 05, 2023
Text Size:

Manfaatkan lokasi strategik di Sabah: KM
Hajiji berbincang dengan Tony, Kamarudin dan Joniston ketika kunjungan hormat itu.
Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor telah mendorong AirAsia untuk mempertimbangkan untuk menyedia lebih banyak penerbangan dari destinasi antarabangsa ke Sabah.

Beliau berkata syarikat penerbangan tambang rendah itu perlu memanfaatkan lokasi strategik Sabah untuk mengendalikan sebanyak mungkin penerbangan antarabangsa ke ibu negeri.

“Kerajaan Negeri mengiktiraf bahawa AirAsia adalah penyedia utama kebolehcapaian udara ke Sabah, dan saya ingin melihat syarikat penerbangan itu melakukan lebih banyak lagi,” katanya semasa kunjungan hormat pengurusan tertinggi Capital A di pejabatnya di sini Isnin.

Diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Tan Sri Tony Fernandes dan Pengerusi Eksekutif Datuk Kamarudin Meranun, mereka memberi taklimat kepada Ketua Menteri mengenai operasi dan rancangan semasa syarikat penerbangan tambang murah itu.

Mereka berkongsi mengenai pesawat syarikat penerbangan itu yang dinamakan sempena mendiang Datuk Irene Benggon Charuruks, sebagai mengiktiraf sumbangan bekas pengurus besar Lembaga Pelancongan Sabah (STB) itu kepada industri pelancongan negeri, awal Isnin.

Hadir sama, Penolong Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Pengerusi STB Datuk Joniston Bangkuai.

Sementara itu, Tony berkata tiada isu mengenai pinjaman RM300 juta AirAsia yang diperoleh daripada Bank Pembangunan Sabah (SDB) yang diluluskan di bawah Kerajaan Negeri Warisan Plus, kata Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Tan Sri Tony Fernandes.

“Saya rasa kami telah membayar separuh daripadanya,” katanya selepas majlis perasmian penghormatan khas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), di sini, Isnin.

Dia mengakui bahawa pinjaman itu telah memberi manfaat dan “kami berharap untuk mendapatkan lebih banyak pinjaman supaya kami boleh melakukan lebih banyak lagi.”

“Kami mungkin sebuah syarikat yang berpangkalan di semenanjung, tetapi kami adalah syarikat yang berpangkalan di Sabah kerana kami telah melakukan begitu banyak untuk Sabah.

“Saya tidak fikir anda patut melihat kami sebagai syarikat yang berpangkalan di semenanjung, kerana kami adalah sebahagian daripada ekonomi Sabah.”

Sebelum ini, Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun dilaporkan berkata Sabah akan mencontohi “Ah Long” untuk mendapatkan semula berjuta-juta hutang kepada SDB oleh syarikat berasaskan semenanjung.

Beliau berkata firma yang berpangkalan di semenanjung membentuk 60 peratus daripada portfolio pinjaman bank itu, dengan kebanyakannya dibuat ketika Sabah berada di bawah pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Mengenai tambang penerbangan yang mahal, Tony menegaskan bahawa AirAsia jauh lebih murah berbanding syarikat penerbangan lain.

“Saya tidak dapat mengawal harga minyak yang melambung tinggi dan dolar AS sangat kukuh.

“Tujuh puluh peratus daripada kos kami adalah dalam dolar, dan apabila dolar AS kukuh, kosnya meningkat.

“Falsafah kami adalah untuk membawa tambang serendah mungkin…itulah yang selalu kami mahu lakukan.

“Sebaik sahaja kos turun, kami akan turunkan tambang,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here