Sun, 3 Mar 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


BOLA SEPAK – Liga Super 2023: Park Taesu wira Sabah FC
Published on: Tuesday, December 05, 2023
By: GL Oh
Text Size:

BOLA SEPAK – Liga Super 2023:  Park Taesu wira Sabah FC
PARK Taesu meraikan jaringannya pada perlawanan itu.
Kota Kinabalu: Kapten Park Taesu menjadi wira Sabah FC apabila jaringannya pada penghujung perlawanan memberikan kemenangan tipis 1-0 ke atas Perak FC dalam aksi Liga Super di Stadium Perak pada Ahad.

Ia juga merupakan kemenangan kelima berturut-turut pasukan itu dalam semua pertandingan dan dengan tiga mata yang diperoleh, Sang Badak hanya dua mata di belakang pasukan tangga ketiga, Kedah FC yang tewas 0-1 di laman sendiri kepada Selangor FC sehari sebelumnya.

Sabah FC kini mengutip 51 mata, manakala Kedah FC mengumpul 53 mata. Kedua-dua pasukan akan bertemu antara satu sama lain pada perlawanan terakhir musim di sini di Stadium Likas pada 17 Disember dan satu lagi kemenangan di tempat sendiri akan memastikan Sabah FC mengekalkan kedudukan ketiga yang mereka dimenangi tahun lepas.

Perlawanan pada Ahad menyaksikan kedua-dua Sabah FC dan Perak FC bergelut untuk bermain permainan biasa kerana keadaan padang yang licin.

Bagaimanapun, Sabah FC berjaya memberikan tekanan di awal permainan namun Miguel Cifuentes gagal menyempurnakan dua peluang menjaringkan gol pada separuh masa pertama.

Percubaan pertamanya dinafikan oleh salah seorang pemain tuan rumah manakala yang kedua menyaksikan tandukannya melepasi palang apabila penjaga gol Perak FC T. Shaheeswaran gagal melakukan tangkapan kemas daripada hantaran lintang Saddil Ramdani.

Ia adalah cerita yang sama pada separuh masa kedua dengan kedua-dua pasukan gagal memecah kebuntuan sehinggalah gol kemenangan Park pada minit ke-85.

Bola hantaran jauh Gabriel Peres dari kawasan sendiri menemui Telmo Castanheira dekat tiang dan dia menanduk bola ke arah Park yang merembat masuk dari jarak dekat.

Datuk Ong Kim Swee mengucapkan tahniah kepada pemain selepas tamat perlawanan dan memuji kesungguhan mereka untuk meraih tiga mata.

“Tahniah kepada pemain-pemain kerana mereka telah mencapai keputusan positif dalam situasi yang sangat sukar,” katanya.

Beliau berkata keadaan padang yang licin dan perjalanan tanpa henti memberi kesan kepada pemain menyebabkan mereka gagal menemui rentak biasa mereka.

“Dua faktor mempengaruhi kami hari ini. Mula-mula ia adalah padang yang licin dan keletihan selepas tiga perlawanan di tempat lawan sebelum ini dan bukan sahaja bermain di gelanggang lawan, tetapi juga perjalanan dari tempat yang jauh antara satu sama lain.

“Kami memerlukan mentaliti yang sangat kuat dan pemain menunjukkan sikap positif untuk cuba mencari gol sehingga ke penghujung.

“Mereka akhirnya melakukannya dan ini adalah kemenangan yang sangat penting sebelum perlawanan terakhir,” katanya.

Tambahnya, pemain akan mendapat rehat yang sangat diperlukan selepas berjauhan dengan ahli keluarga dan rakan selama lebih dua minggu.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here