Tue, 27 Feb 2024

HEADLINES :
JKR cari jalan terbaik atasi kesesakan lalu lintas di Kolombong
Published on: Tuesday, December 05, 2023
By: Sidney Skinner
Text Size:

JKR cari jalan terbaik atasi kesesakan lalu lintas di Kolombong
KAKITANGAN JKR meneliti kesukaran yang dihadapi pemandu untuk membuat pusingan-U, dan memasuki simpang berhampiran Neutron Point.
Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang mencari jalan terbaik untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di jalan utama antara persimpangan ke pusat komersial Neutron Point dan gelanggang futsal Arena Sukan Borneo (BSA) – kedua-duanya di Kolombong.

Agensi itu juga sedang memerhatikan cara pembinaan lebuh raya Pan Borneo di kawasan Ketiau, Putatan bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya tidak terjejas akibat kerja-kerja pelebaran jalan tersebut.

Ini berikutan maklum balas seorang pemandu di Kolombong dan seorang lagi dari Papar tentang pengalaman buruk yang mereka alami secara berasingan di Jalan Lintas dan Jalan Putatan.

Yang pertama bercakap mengenai kesukaran yang dihadapi oleh pemandu – menuju ke tanah perkuburan Batu 5 – untuk membuat pusingan U atau memasuki simpang ke Jalan Lintas Khidmat.

Yang kedua pula, menyatakan kebimbangannya tentang potensi risiko kemalangan yang disebabkan oleh tanda bertindih di jalan raya. Beliau berkata tanda sebelum ini masih kelihatan di banyak tempat yang menimbulkan kekeliruan kepada pengguna jalan raya.

Kedua-dua individu memberikan kepada Hotline maklumat berkaitan yang telahpun dikemukakan kepada agensi terbabit. 

KOTAK kuning yang telah pudar berhampiran simpang ke BSA akan dicat semula. 

Jurucakap JKR berkata semakan dibuat ke atas dua simpang di Kolombong, sejurus selepas Jabatan mengetahui apa yang berlaku di Jalan Lintas.

Beliau berkata kakitangan Seksyen Trafiknya memantau aliran trafik semasa pemeriksaan berasingan pada Oktober dan akhir bulan lalu.

“Mereka menyedari ramai pemandu yang datang dari Inanam memberhentikan kenderaan mereka selepas garisan putih di permukaan jalan, apabila lampu isyarat di kedua-dua simpang bertukar merah,” katanya,

“Kami sedang mempertimbangkan kemungkinan untuk mengkonfigurasi semula penanda jalan untuk menyerlahkan garisan sebelum lalu lintas yang sepatutnya terhenti dalam keadaan sedemikian.

“Papan tanda trafik tambahan mungkin dipasang, di samping ini, untuk memaklumkan orang ramai tentang kehadiran talian itu.”

Tambahan pula, Jabatan sedang mengkaji untuk melukis ‘kotak kuning’ di permukaan Jalan Lintas berhampiran persimpangan ke Neutron Point, menurutnya.

“Sudah ada satu berhampiran simpang ke BSA, tetapi ia telah pudar.

“Kami mahu memberikan ‘kotak kuning’ ini lapisan cat baharu agar pemandu mematuhi peraturan jalan raya yang sepatutnya.”

Jurucakap itu berkata Jabatan akan memberi keutamaan untuk melakukan ini, sebaik sahaja dana diperolehi.

“Kami secara tentatif berharap untuk melaksanakan beberapa, jika tidak semua, daripada strategi penambahbaikan ini pada suku pertama 2023, sebaik sahaja kami menerima belanjawan tahunan kami untuk tahun ini.”

Sementara itu, kontraktor yang ditugaskan untuk membina lebuh raya Pan Borneo di Putatan, telah menjaga tanda bertindih di bahagian jalan di kawasan Ketiau.

Jurucakap lain berkata, lapisan asfalt baru diletakkan di atas jalan utama, selepas itu laluan trafik dicat semula.

“Jalan itu kelihatan baik seperti baharu dan kami percaya ia akan memberi petunjuk jelas kepada pengguna jalan raya mengenai aliran trafik yang diubah suai di sekitar tapak pembinaan,” katanya.

Satu lagi kumpulan kakitangan Jabatan itu memantau aliran trafik di persimpangan lampu isyarat BSA.

Sebelum regangan itu muncul semula, jurucakap itu berkata kaedah “DIY” (buat sendiri) digunakan untuk menunjukkan perubahan lencongan lalu lintas di sana.

“Memandangkan beberapa tanda lama masih boleh dilihat, ini mengakibatkan kesesakan lalu lintas di jalan raya.”

Beliau mengakui bahawa JKR menerima banyak aduan mengenai bahaya keselamatan yang ditimbulkan oleh garisan jalan bertindih.

“Kami telah mengadakan beberapa pertemuan dengan kontraktor kami tentang cara terbaik untuk menangani masalah ini.”

Dia menjelaskan bahawa garis putih sebelumnya harus ‘dipadam’ dari jalan itu. 

“Garisan itu terdiri daripada resin bergetah yang perlu dipanaskan untuk melekat pada permukaan bitumen,” katanya.

“Proses yang sama perlu diulang supaya ‘garisan’ itu dikeluarkan.”

LARA Papar berkata pemandu berisiko menceroboh masuk ke lorong di sebelah mereka kerana mereka tidak pasti tanda mana yang perlu diikuti.

“Keadaan ini amat berbahaya pada waktu malam atau ketika hujan lebat,” katanya.

“Saya pernah beberapa kali melihat pemandu kenderaan hampir berlanggar sesama sendiri ketika memandu pulang selepas gelap.”

Dia berharap pihak berkuasa yang berkaitan akan bertindak segera untuk memadam tanda lama sebelum seseorang mengalami kecederaan.

PETER dari Kolombong pula berkata, dia sering mengalami kesukaran untuk membelok ke kanan ke Taman Khidmat, di lampu isyarat ke Neutron Point, kerana tindakan tidak bertimbang rasa pemandu yang datang dari arah bertentangan.

“Pengguna jalan raya, yang datang dari arah Inanam, jangan berhenti di garisan putih sebelum lampu isyarat,” katanya.

Apabila lampu bertukar hijau untuk pemandu masuk ke simpang atau membuat pusingan U ke arah City Mall, mereka hanya mempunyai beberapa saat untuk melakukan ini, menurutnya.

“Kami berisiko dilanggar oleh kenderaan dari arah depan yang menyebabkan kami sangat tertekan.

“Ini terutamanya pada waktu puncak sebelum pejabat dibuka dan selepas pejabat ditutup untuk hari itu.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here