Sun, 3 Mar 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


PPR: Lebih 19,000 dalam senarai menunggu di Sabah
Published on: Thursday, December 07, 2023
By: Winnie Kasmir
Text Size:

PPR: Lebih 19,000 dalam senarai menunggu di Sabah
Vivian bertegas agar Kerajaan Persekutuan merancang dan membina lebih banyak rumah PPR bagi menangani masalah perumahan setinggan dan seterusnya mengatasi krisis kesihatan dan masalah sosial yang dikhuatiri berlaku di kawasan setinggan.
SANDAKAN: Sejumlah 19,397 pemohon masih dalam senarai menunggu untuk Program Perumahan Rakyat (PPR) di Sabah, kata Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKTP) Sabah.

Kementerian itu berkata ini berdasarkan data Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKTP) Sabah, yang menunjukkan 767 pemohon PPR berdaftar dengan Majlis Perbandaran Sandakan (MPS).

KPKT berkata selain memberi insentif untuk menggalakkan pemaju swasta membina lebih banyak unit Pemilikan Rumah Mampu Milik (RMM), Kerajaan Persekutuan mengambil beberapa tindakan termasuk memudahkan pembayaran deposit kepada pemaju perumahan yang membina RMM.

Pemaju perumahan yang membina RMM hanya perlu membayar deposit sebanyak RM200,000 ke dalam Akaun Pembangunan Perumahan (HDA) berbanding pemaju yang tidak membangunkan RMM yang perlu membayar sebanyak 3 peratus daripada kos pembinaan, tambahnya. 

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here