Sun, 3 Mar 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT


DBKK gesa pembayar kadar, badan kerajaan pastikan hartanah tidak semak
Published on: Thursday, December 07, 2023
By: Sidney Skinner
Text Size:

DBKK gesa pembayar kadar, badan kerajaan pastikan hartanah tidak semak
PERKARANGAN di sekitar hartanah di Jalan Bunga Ros ini sudah menjadi semak.
DEWAN Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) memaklumkan pembayar kadar dan badan kerajaan di Likas supaya menyelenggara semak samun yang ditumbuh di hartanah masing-masing.

Pentadbiran badan kerajaan juga diminta supaya membuang barang tidak diperlukan yang berselerak di sekitar rumah kosong di tanahnya di Luyang bagi memastikan nyamuk Aedes tidak mula membiak di dalam mana-mana objek tersebut.

Tindakan ini dibuat susulan maklum balas tentang potensi bahaya kesihatan dan kebakaran yang ditimbulkan oleh semak samun di beberapa tanah terbiar, di luar Lorong Pungguk, dan kekotoran di sekitar bangunan tidak berpenghuni, di luar Jalan Bunga Ros.

KAKITANGAN landskap, menggunakan gergaji berantai, menaiki jentera untuk mencuba dan memangkas beberapa pelepah buluh.

Jurucakap Jabatan Landskap DBKK berkata kedua-dua pihak dinasihatkan bagi memastikan tanah masing-masing diselenggara setiap bulan supaya hartanah ini tidak menjadi punca gangguan orang ramai.

Katanya, mereka berisiko didakwa di mahkamah, di bawah Seksyen 49 Ordinan Kerajaan Tempatan 1961, jika mereka gagal mematuhi nasihat ini dan membiarkan tanah mereka dalam keadaan semak.

Jika sabit kesalahan, mereka berdepan kemungkinan perlu membayar denda sehingga RM1,000, menjalani hukuman penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya, menurutnya.

“Kami sedang bekerjasama dengan Jabatan Undang-undang kami untuk memulakan prosiding mahkamah terhadap pemilik tanah yang cuai di sekitar Ibu Negeri,” katanya.

Katanya, amaran terakhir, yang ditandatangani oleh Mayor, akan diberikan kepada pembayar kadar ini sebagai sebahagian daripada proses ini.

“Mereka akan dimaklumkan bahawa tanah mereka yang ‘ditumbuhi semak dan tidak diselenggara’ merosakkan pemandangan serta menimbulkan ketidakselesaan kepada orang ramai di kawasan itu disebabkan kehadiran serangga perosak, termasuk nyamuk, yang mungkin membiak di hartanah mereka.

“Tempoh tujuh hari akan diberikan kepada individu ini untuk mengurangkan gangguan ini.

“Sekiranya mereka gagal mematuhinya, maka kami tidak mempunyai pilihan selain memulakan tindakan undang-undang.”

Jurucakap itu berkata dua “surat peringatan” telah disampaikan kepada pemilik tanah di Likas sejak Oktober: pertama pada 26 Oktober dan baru-baru ini pada 4 November.

“Kakitangan landskap datang ke Lorong Pungguk, sejurus selepas kami menyedari masalah tanah kosong itu pada Oktober,” katanya.

“Ia sudah menjadi hutan, dengan pokok-pokok tinggi dan juga pokok buluh tumbuh di atas hartanah itu.”

“Mereka berpendapat tanah itu mungkin tidak diselenggara selama bertahun-tahun kerana pokok dan pelepah buluh mencecah bumbung bangunan pangsapuri tiga tingkat di sebelah.” 

Katanya, sepasukan pekerja Landskap kembali ke kawasan itu sehari kemudian untuk mencantas beberapa pelepah buluh yang telah menceroboh pagar sempadan ke ruang udara untuk pangsapuri berkenaan.

“Satu jentera digunakan untuk membantu dalam usaha ini. Kakitangan kami terpaksa menggunakan gergaji rantai untuk memangkas dahan yang terlalu besar.”

Mengenai hartanah di Jalan Bunga Ros, jurucakap Jabatan Kesihatan Persekitaran (EHD) DBKK berkata kakitangan Kawalan Vektornya baru-baru ini memeriksa keadaan rumah yang tidak berpenghuni itu.

“Mereka menyedari kehadiran pelbagai objek yang dibuang sembarangan di sekeliling bangunan, termasuk timbunan tayar terpakai,” katanya.

“Sebarang air hujan yang terperangkap dalam tayar boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk.

KAKITANGAN EHD memeriksa keadaan bangunan yang tidak berpenghuni di Luyang. 

 “Mereka mendapati kawasan itu ditumbuhi rumpai dan rumput panjang. Pagar di sekeliling rumah itu dilitupi tumbuhan menjalar.”

Dia berkata EHD meminta bantuan rakan sejawatan Jabatan Penilaian agensi itu untuk mengenal pasti pemilik rumah tidak berpenghuni terbabit.

“Kami telah menulis surat kepada badan kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas hartanah itu.

“Pihak pentadbiran telah dimaklumkan mengenai penemuan kami dan diminta memberi keutamaan untuk membersihkan kawasan itu.

“Ini termasuk menjaga mana-mana tumbuh-tumbuhan hijau di perkarangan.”

Katanya. pihak berkuasa berkenaan diberikan tempoh untuk memenuhi permintaan DBKK.

Sekiranya ini tidak dilakukan, katanya, ia perlu menimbangkan cara terbaik untuk menanganinya.

“Dalam senario terburuk, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap badan ini kerana melanggar syarat-syarat yang ditetapkan dalam Ordinan Kerajaan Tempatan 1961,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here