Tue, 27 Feb 2024

HEADLINES :
Kelewatan projek Pan-Borneo di Sabah. Kontraktor mesti jelaskan: FCAS
Published on: Sunday, December 10, 2023
Text Size:

Kelewatan projek Pan-Borneo di Sabah. Kontraktor mesti jelaskan: FCAS
Presiden Gabungan Persatuan Cina Sabah (FCAS) Tan Sri T.C. Goh
Kota Kinabalu: Gabungan Persatuan Cina Sabah (FCAS) berharap kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri akan berusaha membantu rakyat Sabah untuk menangani peningkatan kos sara hidup dengan lebih baik dan mempercepatkan penyiapan bahagian Lebuhraya Pan-Borneo di Sabah.

Presidennya Tan Sri T.C. Goh berkata kontraktor yang bertanggungjawab atas kelewatan projek lebuh raya bernilai RM15 bilion itu mesti dipertanggungjawabkan.

Beliau menyokong komitmen Perdana Menteri untuk memastikan ketelusan dalam pelantikan kontraktor yang berkebolehan, selain berharap Kerajaan akan menguatkuasakan prosedur operasi standard (SOP) ini dengan teliti bagi mengelak kelewatan selanjutnya dalam menyiapkan projek.

Beliau berkata, terdapat isu-isu yang menyumbang kepada kelewatan itu malah mendapat perhatian Agong semasa lawatannya ke Sabah, September lalu.

Goh, yang juga Presiden Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Huazong), berkata demikian ketika mengalu-alukan pengumuman dan komitmen Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa lawatannya ke Sabah dan Labuan pada Khamis.

Goh, yang juga Presiden Gabungan Persatuan Hokkien Sabah dan Labuan (FSLHA), mengalu-alukan pengiktirafan Perdana Menteri bahawa walaupun punca kenaikan harga di Malaysia Timur adalah rumit, isu kos sara hidup yang tinggi berbanding Semenanjung Malaysia mesti mendapat perhatian yang lebih besar.

Beliau mencadangkan, selain menggalakkan pengilang berkebolehan dan maju dari segi teknologi dari Malaysia Barat untuk mendirikan kilang di Malaysia Timur, Kerajaan Persekutuan juga harus membantu dalam menarik lebih ramai pelabur asing untuk mewujudkan kilang pembuatan di Malaysia Timur.

Beliau percaya langkah sedemikian akan membantu mewujudkan lebih banyak pekerjaan berkualiti, meningkatkan sektor pembuatan, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terutamanya, dan akan menjadi salah satu langkah paling langsung dan berkesan untuk mengurangkan kos sara hidup di Malaysia Timur.

Beliau menegaskan bahawa sektor pembuatan di Malaysia Timur masih ketinggalan berbanding Malaysia Barat dan memerlukan usaha bersepadu untuk membangunkannya dengan lebih baik.

“Banyak kilang pemprosesan juga bergantung kepada import bahan mentah dari luar negara atau Malaysia Barat. Digabungkan dengan kos pengangkutan yang tinggi, ini menyumbang dengan ketara kepada harga barangan yang lebih tinggi berbanding Malaysia Barat,” katanya.

Mengenai kenyataan Perdana Menteri bahawa Kerajaan Persekutuan akan mengkaji keperluan membina terminal baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), Goh, yang juga ahli Majlis Penasihat Ekonomi Sabah (SEAC), berpendapat bahawa berdasarkan keadaan semasa dan keperluan masa depan pelancongan dan pembangunan ekonomi Sabah, rancangan proaktif sedemikian adalah perlu dan sesuai.

Berhubung kenyataan Perdana Menteri bahawa dalam tempoh setahun sahaja pentadbirannya, Kerajaan Perpaduan telah menangani dan menyelesaikan isu berkaitan hak Sabah di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), dengan lebih cepat dan meluas berbanding kerajaan terdahulu, Goh berharap Persekutuan Kerajaan akan terus memastikan semua perjanjian, termasuk 40 peratus hasil cukai bersih yang diminta oleh Kerajaan Negeri, dilaksanakan mengikut semangat Perlembagaan Persekutuan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here