Sat, 15 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Tuntutan 40 peratus hak Perlembagaan Sabah. Bukan sebahagian daripada peruntukan pembangunan: Jeffrey
Published on: Monday, December 11, 2023
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:

Tuntutan 40 peratus hak  Perlembagaan Sabah. Bukan sebahagian daripada peruntukan pembangunan: Jeffrey
Dr Jeffrey mengulas mengenai Presiden Upko Datuk Ewon Benedick yang mencadangkan untuk mengkaji cara melaksanakan formula 40 peratus di bawah MA63.
Kota Kinabalu: Tuntutan Sabah untuk 40 peratus kelayakan hasil bersih daripada Persekutuan bukan sebahagian daripada peruntukan pembangunan, kata Timbalan Ketua Menteri 1 Datuk Seri Dr Jeffrey G.Kitingan.

Beliau berkata adalah hakikat bahawa hak 40 peratus itu adalah hak Perlembagaan Sabah dan tidak boleh menjadi sebahagian daripada sebarang peruntukan pembangunan.

“Setiap tahun saya melihat bajet pembangunan dan melihat antara 87 hingga 90 peratus peruntukan adalah di Semenanjung (semenanjung) manakala hanya 12 hingga 13 peratus digabungkan untuk Sabah dan Sarawak.

“Mereka (Persekutuan) perlu mengubah asas kerana kita memerlukan lebih banyak pembangunan daripada Semenanjung. Kita juga mempunyai lebih banyak potensi untuk dibangunkan daripada Semenanjung kerana Semenanjung kini hampir mencapai kemuncaknya.

“Oleh itu, mereka (Persekutuan) tidak boleh mencampurkannya dengan hak Perlembagaan dan hasil kita kerana itu hak kita dan tiada kena mengena dengan peruntukan pembangunan,” kata Dr Jeffrey.

Dr Jeffrey, yang mewakili Ketua Menteri, berkata demikian selepas melancarkan jerayawara GRS Wanita Zon 2 di Sekolah Menengah Kian Kok, Ahad.

Beliau turut menyampaikan anugerah kecemerlangan kepada beberapa wanita daripada tujuh parti komponen yang telah cemerlang dalam bidang masing-masing.

Hadir sama Pengerusi Wanita GRS Datuk Azizah Mohd Dun, kesemua pemimpin tertinggi tujuh parti komponen, pemimpin wanita dan ahli.

Dr Jeffrey mengulas mengenai Presiden Upko Datuk Ewon Benedick yang mencadangkan untuk mengkaji cara melaksanakan formula 40 peratus di bawah MA63.

Pada 8 Disember, dilaporkan bahawa Upko bersedia untuk membentangkan cadangan menggariskan mekanisme pelaksanaan untuk menangani pulangan 40 peratus hasil bersih kepada Sabah.

Pada sidang DUN baru-baru ini, Presidennya Datuk Ewon Benedick, yang juga Adun Kadamaian, berkata perbincangan meja bulat yang dijadualkan pada 19 Disember, akan menghimpunkan pakar dalam bidang perundangan, audit dan hasil dalam negeri.

Ewon menekankan keperluan untuk formula baharu dalam menuntut semula perolehan bersih 40 peratus yang berhak.

“Hak perlembagaan 40 peratus kelayakan hasil bersih mesti dikembalikan kepada Sabah.

“Kami sedang mengusahakannya dan orang ramai tidak boleh keliru antara peruntukan pembangunan dengan peruntukan lain dan hak hasil.

“Hak hasil adalah asas dan tidak sepatutnya dirundingkan kerana itu telah pun dirundingkan semasa pembentukan Malaysia.

“Malah, Perkara No.11 Tarif dan Kewangan 20-Point, kemudian pergi ke perenggan 24 dalam Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) dan kini di bawah Perkara 112C dan 112D Perlembagaan Persekutuan malah dalam Jadual Kesepuluh , adalah semua hak perlembagaan kita yang mesti kita tuntut,” katanya.

Mengenai jumlah yang perlu dibayar oleh Persekutuan kepada Sabah untuk 40 peratus kelayakan, Dr Jeffrey berkata ia bergantung kepada kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan dan keperluan kewangan negeri.

“Sekarang ini keperluan kewangan negara dalam keadaan yang sangat kritikal…Infrastruktur (pembangunan) kita jauh ketinggalan. Kami menghadapi masalah air dan elektrik yang kini datang

“Jadi, kita belum ambil apa-apa wang daripada Kerajaan Persekutuan atau dari mana-mana negeri lain, ini adalah wang kita sendiri (40 peratus) yang patut kita kumpul dan cuma perlu pulangkan berdasarkan formula yang sudah ada.

“Tidak perlu buat formula lain kerana kelayakan 40 peratus sudah menyatakan apa yang patut dimasukkan,” katanya.

Namun buat masa ini, Dr Jeffrey yang juga Presiden Star Sabah berkata Sabah hanya menerima RM300 juta sebagai geran khas dan dalam tempoh setahun, isu 40 peratus itu mesti diselesaikan.

Sementara itu, Dr Jeffrey menggesa Wanita Gabungan Rakyat Sabah (GRS) perlu berpengetahuan mengenai tuntutan Sabah sebanyak 40 peratus hak hasil bersih daripada Persekutuan dan pembentukan Malaysia apabila keluar berkempen semasa Pilihan Raya Negeri akan datang.

Dr Jeffrey berkata wanita GRS khususnya jentera juga perlu yakin apabila menyampaikan maklumat penting itu kepada rakyat khususnya kepada akar umbi supaya mereka faham.

Justeru, beliau berkata mereka mesti diperkasakan dengan mempelajari dan memperoleh maklumat penting mengenai perjuangan Sabah mengenai hak dan kepentingan.

“Walaupun wanita GRS mempunyai kemahiran komunikasi yang baik tetapi jika mereka tidak mempunyai pengetahuan penting mengenai tuntutan Sabah dan tidak tahu apa yang hendak dikatakan, kempen mereka untuk mendekati rakyat tidak akan berkesan.

“Sebab itu penting bagi mereka untuk diperkasakan dengan mempunyai pengetahuan tentang perjuangan kita (Sabah) supaya mereka lebih yakin apabila berkempen untuk meyakinkan rakyat,” kata Dr Jeffrey.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here