Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Rasuah: Pegawai Perdagangan Dalam Negeri Tawau dipenjara, denda, 
Published on: Friday, February 02, 2024
By: Lagatah Toyos
Text Size:

Rasuah: Pegawai Perdagangan Dalam Negeri Tawau dipenjara, denda, 
Aisah (duduk) menunggu kesnya di luar bilik mahkamah.
TAWAU: Seorang pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup di sini didapati bersalah menerima rasuah RM500 bagi melepaskan barang rampasan daripada kes di mana dia menjadi pegawai penyiasat tujuh tahun lalu.

Hakim Mahkamah Khas Rasuah Tawau Jason Juga kemudiannya menjatuhkan hukuman penjara dua bulan dan denda RM10,000 atau tiga bulan penjara ke atas Aisha Batik, 43, pada Khamis.

Mahkamah, bagaimanapun, membenarkan permohonan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan tetapi memerintahkan tertuduh menyelesaikan denda pada hari sama.

Tertuduh, yang ditahan pada 30 Ogos 2017, didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 pada 20 Feb 2020.

Mengikut fakta kes, Aisha yang merupakan penolong pegawai penguat kuasa di Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Tawau, pada 15 Ogos 2017, bersetuju menerima wang tunai RM500 daripada seorang individu sebagai dorongan untuk melepaskan bot kayu dan enjin sangkut.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu pukul 4 petang di jeti pangkalan polis marin di Tawau. Barangan itu dirampas kerana terlibat dalam penyeludupan 10 tangki gas petroleum cecair.

Pendakwaan berkata tertuduh adalah pegawai penyiasat dalam kes itu dan dia melanggar Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 Akta sama.

Undang-undang itu memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda dari nilai suapan, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Dzulkarnain Rousan Hasbi mewakili SPRM, manakala tertuduh diwakili Tetuan Amin Jaafar & Co.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here