Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


PBT diseru pergiat usaha tanam 1.3 juta pokok
Published on: Tuesday, February 06, 2024
Text Size:

PBT diseru pergiat usaha tanam 1.3 juta pokok
ISNIN (tengah) merakamkan gambar kenangan selepas menyempurnakan penanaman pokok di PPR Gayang.
Tuaran: Sebanyak 134,794 pokok telah ditanam di seluruh Sabah setakat ini dalam usaha untuk mencapai sasaran penghijauan negeri iaitu melalui penanaman sebanyak 1.3 juta pokok menjelang 2033.

Pembantu Menteri I Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Isnin Aliasnih berkata, kesemua 134,794 pokok itu ditanam melalui pembangunan di kawasan perumahan, komersial, industri, taman awam dan kawasan hijau yang lain.

“Angka ini masih terlalu rendah untuk kita banggakan. Oleh itu, saya menyeru kepada semua terutamanya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) agar mempergiatkan usaha dan program kemasyarakatan bagi menyuntik semangat hijau di kalangan masyarakat demi mencapai sasaran yang ditetapkan Kementerian ini iaitu 1.3 juta pokok menjelang tahun 2033 bagi negeri Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Program Inisiatif Penghijauan Lestari, Aspirasi Negeri Taman Terindah KKTP (I P.L.A.N.T.) di Projek Perumahan Rakyat Gayang Ria II, di sini, baru-baru ini.

Program I P.L.A.N.T. bertujuan untuk membudayakan kecintaan terhadap landskap dengan menyelaras usaha yang melibatkan kesedaran dan penglibatan awam dalam pemeliharaan landskap seperti yang terkandung dalam Dasar Landskap Negeri Sabah.

Menurut Isnin, pelaksanaan program ini juga adalah bagi menyokong hala tuju yang dinyatakan di dalam Agenda untuk Pembangunan Mampan 2030, Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) 2021-2025, Dasar Landskap Negeri Sabah, Sasaran Penanaman 1.3 juta Pokok Menjelang 2033 Negeri dan Inisiatif KKTP Ke Arah Masyarakat Rendah Karbon.

“Selain daripada menyokong usaha-usaha memampankan persekitaran, program ini juga bermatlamatkan pembudayaan masyarakat rendah karbon ke arah kesejahteraan alam sekitar dan pembangunan lestari.

“Bagi mencapai matlamat tersebut, salah satu strategi pelaksanaan adalah melalui pembentukan Komuniti Hijau di mana Tindakan Bersepadu PBT dan Masyarakat diwujudkan melalui anjuran program ke arah usaha hijau dan seterusnya melahirkan komuniti yang berdaya huni.

“Program secara usaha sama ini diharapkan dapat memberi kesedaran tentang kepentingan penanaman pokok yang menyumbang kepada peningkatan proses penyerapan karbon serta mencapai matlamat mewujudkan bandar rendah karbon di samping memelihara dan memulihara alam sekitar dengan mengembalikan semula sumber hijau dalam persekitaran.

“Inisiatif sebegini juga dilaksanakan bersama PBT di Sabah, agensi awam seperti Jabatan Perhutanan Sabah, sekolah-sekolah dan dan agensi swasta seperti Sabah Wetlands Conservation Society.

“Melalui program I P.L.A.NT. ini sebanyak 3,228 pokok telah diedar dan ditanam bersama agensi yang terlibat. Usaha penghijauan ini adalah bagi membantu sasaran negeri dalam mencapai jumlah penanaman pokok sebanyak 1.3 juta menjelang 2033,” jelasnya.

Usaha penanaman 1.3 juta pokok merupakan program yang dirangka khas bagi memberi pendedahan orang awam untuk untuk memelihara dan memulihara alam sekitar dan kepentingan penghijauan dalam usaha mengurangkan pemanasan global dan ancaman perubahan iklim.

Isnin juga mengucapkan terima kasih kepada Ahli Jawatankuasa Pelaksana Kementerian, Majlis Daerah Tuaran dan Management Corporation PPR Gayang Ria II atas komitmen dan dedikasi yang tinggi bagi memastikan keberlangsungan program ini berjalan dengan baik.

Beliau berharap inisiatif penghijauan yang dilaksanakan Kementerian melalui Sektor Landskap dan Kelestarian KKTP akan berterusan dengan momentum positif yang dapat membantu ke arah menghijaukan bumi dan menjadi pemangkin kepada semua pihak agar bersama-sama menjaga alam sekitar serta mengimbangi pembangunan secara fizikal dengan kemampanan alam sekitar demi kemakmuran bersama. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here