Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Dua banduan gagal mohon hukuman mati diringankan
Published on: Wednesday, February 07, 2024
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Dua banduan gagal mohon hukuman mati diringankan
SEBAHAGIAN banduan yang dibawa ke kenderaan penjara selepas prosiding.
Kota Kinabalu: Mahkamah Persekutuan pada Selasa mengekalkan dua lagi hukuman mati, satu ke atas seorang lelaki yang membunuh dua adik perempuannya di Beluran dan satu lagi terhadap seorang lelaki yang menembak mati mangsanya menggunakan Bakakuk (senapang buatan sendiri) di Keningau.

Panel itu menafikan permohonan oleh Rudy Jupri, 38, dan Dourin Murah untuk meringankan hukuman mati di bawah Akta Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan).

Panel tiga anggota itu, yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Malaysia Tun Tengku Maimun Tuan Mat, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Abdul Rahman Sebli dan Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abu Bakar Jais sebulat suara menolak permohonan Rudy dan Dourin dan mengekalkan hukuman mati itu yang dikenakan ke atas mereka, masing-masing.

Rudy

Rudy membunuh dua adik perempuannya yang berusia 17 dan enam tahun antara jam 10 pagi dan 5 pagi pada 15 April, 2009 di sebuah rumah di Kg Lung Manis, Beluran.

Pada 28 Julai, 2011 Rudy dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Sandakan atas kedua-dua pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Dourin

Dourin pada 5 Mei, 2010 dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas dia disabitkan kesalahan membunuh Datirin Julani, 52, di sebuah ladang getah di Kampung Tenggulun Jaya di Sook, Keningau, pukul 1 tengah hari pada 12 Julai, 2008.

Dalam kes Rudy, pendakwaan membantah sekeras-kerasnya permohonan itu dengan alasan, ia adalah satu kes yang paling jarang berlaku kerana membabitkan dua kanak-kanak – adik perempuannya yang ditikam dengan kejam dan tidak dapat mempertahankan diri mereka.

Ia adalah sangat berbahaya bagi pemohon untuk berada dalam masyarakat, kata pendakwaan sambil menambah, ibu bapa kehilangan dua anak mereka dan tiada apa yang mengguris hati ibu bapa selain terpaksa mengebumikan dua anak mereka.

Terdahulu, peguam Rudy dalam permohonannya mengemukakan antara lain, bahawa ia bukanlah kes yang paling jarang berlaku kerana ia adalah jenayah tanpa niat di mana gemulah pertama mahu memutuskan hubungan mereka dan dia tidak dapat mengawal kemarahannya, manakala seorang lagi adiknya berada pada masa yang salah.

Sementara itu, dalam kes Dourin, pendakwaan membantah permohonannya dengan mengemukakan antara lain, bahawa ia adalah kes yang telah dirancang terlebih dahulu kerana Dourin pergi ke tempat itu bersenjatakan Bakakuk dan menembak mangsa, yang sudah melarikan diri dari tempat kejadian.

Dourin menembak muka mangsa dari jarak dekat apabila dia terjatuh yang menyebabkan otak mangsa pecah dengan tujuh peluru ditemui di dalam tengkoraknya, kata pendakwaan sambil menambah, pemohon, yang mendakwa gemulah mempunyai ilmu hitam, telah menggunakan kekerasan.

Peguam Dourin, antara lain mengemukakan, bahawa ia bukanlah kes yang paling jarang berlaku kerana tindakan pemohon tidak cukup kejam untuk mengejutkan bukan sahaja hati nurani kehakiman atau hati nurani kolektif masyarakat.

Rudy dan Dourin adalah antara 10 banduan yang menyaksikan kes mereka disemak oleh Mahkamah Persekutuan, yang meringankan hukuman mati dan hukuman penjara seumur hidup bagi lapan individu lain yang disabitkan kesalahan membunuh, mengedar dadah dan rompakan senjata api.

Kesemua lapan, termasuk tujuh banduan hukuman mati, menyaksikan hukuman mereka digantikan kepada penjara antara 30 tahun dan 35 tahun.

Empat daripada banduan, yang dijatuhi hukuman mati kerana membunuh, menyaksikan hukuman diketepikan dan diringankan ialah Yew Wui Lam, 43, Safruddin Nasir, 37, Abdul Samid Edward, 41, dan Muhammad Halid Mappa, 62. 

Hukuman mati kesemua empat orang itu digantikan kepada penjara 35 tahun.

Mahkamah paling tinggi itu turut memerintahkan Yew, Safruddin dan Abdul Samid dikenakan 12 kali sebatan rotan setiap seorang.

Tiga banduan yang dijatuhi hukuman mati kerana mengedar dadah, menyaksikan hukuman mereka diringankan kepada penjara 30 tahun ialah Mohd Faris Mohd Johan, 60, Edmon John, 55, dan Mohammad Din Munap, 58.

Mereka masing-masing disabitkan kesalahan mengedar syabu dengan berat antara 74.48gm dan 141.16gm.

Seorang lagi banduan Faizal Hisham Mohd Nasir, 37, yang dijatuhi hukuman penjara seumur hidup dan enam sebatan kerana menggunakan senjata api dalam rompakan di Lahad Datu, menyaksikan hukumannya digantikan kepada penjara 30 tahun.

Hakim Tengku Maimun memerintahkan kesemua lapan individu itu memulakan hukuman masing-masing dari tarikh mereka ditangkap.

Kelapan-lapan mereka sudah menjalani hukuman penjara antara sembilan tahun dan 19 tahun.

Yew pada 12 Dis, 2012 didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Sandakan kerana membunuh kedua ibu bapanya – bapanya Hiew Hiap Foh, 71, dan ibunya Chu Shuk Fon @ Chu Ching Mui, 62, menggunakan pisau antara jam 10 pagi dan 10.50 malam pada Sept 13, 2011 di sebuah rumah di Beatrice Estate, Batu 1A, Sandakan.

Safruddin pada 12 Feb, 2010 dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana membunuh seorang remaja berusia 18 tahun di hadapan sebuah rumah di Taman Seri Bayu, Manggatal.

Abdul Samid pada 3 Ogos, 2012 disabitkan oleh Mahkamah Tinggi Tawau kerana membunuh rakannya Buoi Sohide, 26, pada 11 Okt, 2008 jam 11 malam di sebuah perhentian bas, Kg Kurnia Jaya, Batu 4, Jalan Apas, Tawau.

Muhammad Halid Mappa, 62, pada 21 Feb, 2012 dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Sandakan kerana membunuh Verisrin @ Veris Alip @ KK Abd Alip, 30, pada 10 Mei, 2009, antara pukul 9 pagi dan 10.50 pagi di Kg Langkabang, Tongod, Kinabatangan.

Lapan banduan itu memohon supaya hukuman mereka diringankan.

Dalam prosiding Selasa, Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan Jabatan Peguam Negara Datuk Mohd Dusuki Mokhtar, Ketua Unit Rayuan Datin Asmah Musa, Timbalan Pendakwa Raya Tetralina Ahmed Fauzi dan Zaki Asyraf Zubir tampil untuk pendakwaan kerana responden tidak membantah permohonan semakan untuk lapan kes terbabit.

Permohonan semakan itu difailkan di bawah Akta Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023 yang berkuat kuasa pada 12 Sept, memberikan budi bicara kepada Mahkamah Persekutuan untuk menyemak semula kes membabitkan hukuman mati.

Ini berikutan penguatkuasaan satu lagi undang-undang baharu – Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 – yang berkuat kuasa pada 4 Julai 2023.

Di bawah undang-undang itu, hukuman mati mandatori bagi kesalahan seperti pengedaran dadah dan pembunuhan telah dihapuskan.

Undang-undang memberi pilihan kepada hakim untuk menjatuhkan hukuman mati atau penjara tidak kurang daripada 30 tahun tetapi tidak melebihi 40 tahun, dan jika tidak dijatuhi hukuman mati, hendaklah dihukum sebatan tidak kurang daripada 12 kali sebatan bagi banduan lelaki berumur bawah 50 tahun.

Peguam Shahlan Jufri tampil untuk Dourin, Safruddin dan Mohd Faris, manakala peguam Edward Paul mewakili Rudy dan Edmon John. Peguam Zaleha Mohd Yusuf Pan mewakili Yew dan Halid manakala Peguam Jhasarry P Kang, David Tan dan Jamadi Saleh, masing-masing, mewakili Abdul Samid, Din dan Faizal.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here