Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Syarikat gagal tarik balik produk didenda RM10,000 
Published on: Wednesday, February 21, 2024
By: Lagatah Toyos
Text Size:

Syarikat gagal tarik balik produk didenda RM10,000 
Wakil Syarikat Haribah Industries Sdn Bhd (memakai pelitup muka) dilihat meninggalkan mahkamah selepas perbicaraan.
TAWAU: Sebuah syarikat pengeluar kicap, sos dan perasa serta pembungkusan didenda RM10,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, pada Selasa kerana gagal mematuhi arahan memanggil balik produk yang dihadapinya.

Haribah Industries Sdn Bhd, yang diwakili oleh salah seorang Lembaga Pengarahnya, mengaku bersalah di hadapan Majistret Don Stiwin Malanjum.

Syarikat itu gagal mematuhi notis penarikan balik di bawah Akta Makanan 1983, seperti yang termaktub dalam Seksyen 13C(1) Akta Makanan 1983.

Syarikat itu melakukan kesalahan itu di premis Borneo Beef Sdn Bhd, Jalan Apas kira-kira jam 3.11 petang pada 14 Ogos, 2023.

Mahkamah turut memerintahkan semua produk yang dirampas dilupuskan oleh Pejabat Kesihatan Kawasan Tawau.

Pendakwaan ketika mengemukakan fakta kes, memaklumkan mahkamah bahawa syarikat itu didapati gagal mematuhi surat arahan menarik balik apabila masih terdapat penjualan produk makanannya di pasaran (premis) walaupun selepas tamat tempoh diberikan.

Produk syarikat itu disita oleh sepasukan Pegawai Kesihatan Persekitaran dari Pejabat Kesihatan Daerah Tawau yang memantau produk yang telah tamat tempoh notis di premis berkenaan.

Syarikat itu melakukan kesalahan di bawah Seksyen 13(1) Akta Makanan 1983 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 13C(3) Akta sama, yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Pejabat Kesihatan Tawau Yusri Umasa mengendalikan pendakwaan manakala syarikat itu diwakili peguam Jhesseny P. Kang.

Terdahulu, Jhesseny memohon denda minimum terhadap syarikat itu yang berjanji akan mematuhi peraturan ditetapkan pada masa hadapan.

Dalam kes ini, katanya, syarikat itu telah cuba mematuhi arahan untuk menarik balik produk mereka daripada pasaran, namun sebahagiannya tidak dapat dicapai susulan masa yang singkat, selain terdapat beberapa produk berada di luar jangkauan dan kawasan.

Syarikat membayar denda itu.

Ia merupakan kali kedua syarikat itu didakwa di mahkamah kerana sebelum ini syarikat itu didenda sejumlah RM5,500 bagi dua pertuduhan sama, di mahkamah sama pada 29 Dis, 2023.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here