Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Pelajar saman guru gagal mengajar subjek Bahasa Inggeris: ‘Mr JJ beri banyak alasan untuk tidak masuk kelas’
Published on: Wednesday, February 21, 2024
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Pelajar saman guru gagal mengajar subjek Bahasa Inggeris: ‘Mr JJ beri banyak alasan  untuk tidak masuk kelas’
Menurut Nurhaizah, isu ‘Guru Ponteng’ dalam kelas merupakan isu lama di SMK Taun Gusi dan tahun pertama dia di sekolah itu, dia sudah dimaklumkan mengenai isu terbabit terutama sikap Mr JJ.
Kota Kinabalu: Guru Bahasa Inggeris yang disaman kerana didakwa gagal masuk ke kelas untuk mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris kepada pelajar, lapan tahun lalu di SMK Tau Gusi, memberi banyak alasan untuk tidak memasuki kelas Bahasa Inggeris semasa program ETA Fulbright.

Nurhaizah Ejab yang meneruskan keterangannya pada Selasa berkata dia menerima aduan daripada Ibrahim Jadoon yang terlibat dalam program itu bahawa Mohd Jainal Jamrin (Mr JJ) banyak memberi banyak alasan semasa kelas seperti sibuk dan terlibat dengan aktiviti luar.

Dia seterusnya berkata disebabkan sikap JJ, dia tidak lagi terlibat dalam program itu pada 2015.

Menurut Nurhaizah, isu ‘Guru Ponteng’ dalam kelas merupakan isu lama di SMK Taun Gusi dan tahun pertama dia di sekolah itu, dia sudah dimaklumkan mengenai isu terbabit terutama sikap Mr JJ.

Dia memaklumkan mahkamah bahawa Panatia Subjek Bahasa Inggeris sentiasa disebut sebagai bermasalah.

“Pada 2014, saya dilantik sebagai Ketua Subjek Bahasa Inggeris dan tiba-tiba dilantik menjadi mentor program ETA.

“Saya bimbang tentang program itu kerana ia akan membabitkan pengajaran bersama yang mana semua guru Bahasa Inggeris mesti memasuki kelas dengan ETA,” katanya.

Nurhaizah memberi keterangan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ismail Brahim, dalam pendengaran kes saman yang difailkan oleh plaintif Siti Nafirah Siman, 23, terhadap Mr JJ selaku defendan pertama, Pengetua SMK Taun Gusi Suid Hanapi (atas kapasitinya sebagai Pengetua SMK Taun Gusi), SMK Taun Gusi, Pegawai Pendidikan Daerah Kota Belud, Pengarah Pendidikan Sabah, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Menteri Pendidikan Malaysia dan Kerajaan Malaysia, yang dinamakan sebagai defendan kedua, keempat, kelima, keenam, ketujuh dan kelapan.

Plaintif memohon, antara lain, pengisytiharan bahawa lapan defendan melanggar kewajipan berkanun mereka di bawah Akta Pendidikan dengan gagal memastikan dia diajar bahasa Inggeris dari tempoh Februari 2015 hingga Okt 2015 dan mempersiapkannya untuk peperiksaan seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pendidikan.

Peguam Shireen Sikayun mewakili Siti Nafirah manakala Peguam Kanan Persekutuan Jesseca Daimis dan Peguam Persekutuan Mohd Fazriel Fardiansyah Abdul Kadir mewakili defendan.

Peguam Datin Mary Florence Gomez (Pengerusi Jawatankuasa Kecil Hak Wanita dan Kanak-Kanak Persatuan Undang-undang Sabah) dan Yannik Mohd Annuar menjadi peguam pemerhati untuk Suhakam.

Perbicaraan akan disambung pada 7-8 Mac tahun ini. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here