Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Pengawal peribadi serang lelaki didenda RM1,500
Published on: Thursday, February 22, 2024
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Pengawal peribadi serang lelaki didenda RM1,500
Rafley didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Kota Kinabalu: Seorang pengawal peribadi berusia 38 tahun pada Rabu didenda RM1,500 atau penjara dua bulan kerana menyerang seorang lelaki tahun lepas.

Muhd Rafley Karim mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap AK Abd Izzat AK Abd Mutalip, 27, pada jam 12.20 tengah hari pada 13 Disember 2023 di lif bomba bersebelahan dapur restoran di Blok B Wisma Muis

Rafley melakukan kesalahan itu bersama rakan subahat yang masih bebas yang menyebabkan pengadu mengalami kecederaan di mulut, kepala, tangan kiri dan badan.

Inspektor Suzie SK, mendakwa, memaklumkan kepada mahkamah bahawa pada hari tersebut, dia sedang menunggu untuk menaiki lif apabila Rafley menghampirinya dan menuduhnya mengganggu tunangnya.

Rafley dan rakannya kemudian menumbuk dan menendang badan pengadu menyebabkan pengadu mengalami luka dan lebam, mahkamah mendengar.

Peguam Sylyester Kuan yang mewakili Rafley memohon denda yang lebih rendah atas alasan Rafley menyesal dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan itu lagi.

Sylvester memaklumkan mahkamah bahawa tunang Rafley mendakwa dia diganggu oleh rakan sekerjanya yang merupakan pengadu dalam kes ini, sambil menambah bahawa Rafley baru sahaja berkahwin pada 23 Disember tahun lepas.

Peguam itu menambah bahawa Rafley adalah pencari nafkah tunggal keluarganya dan bekerjasama dengan polis semasa siasatan.

Rafley didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dalam kes lain, seorang jurujual diperintahkan membayar denda RM1,000 atau penjara sebulan kerana memiliki peralatan judi.

Zivanny Wong mengaku memiliki empat keping teka-teki Wah Hui dan wang tunai RM90 pada jam 2.15 petang pada 16 Januari di kawasan Kepayan.

Kesalahan mengikut Seksyen 9 (1) Akta Rumah Judi Terbuka itu memperuntukkan hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Peguam dilantik Carmen Khoo, yang mewakili Wong memohon denda yang lebih rendah kerana dia telah berkahwin dan mempunyai seorang anak, menganggur, sudah insaf dan menjaga ibunya yang sudah tua.

Mahkamah memerintahkan wang yang dirampas itu dilucuthakkan sebagai hasil kerajaan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here