Sat, 20 Apr 2024

HEADLINES :


Usaha selenggara laluan pejalan kaki di Beaufort, Inanam akan ditingkatkan
Published on: Friday, February 23, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Usaha selenggara laluan pejalan kaki  di Beaufort, Inanam akan ditingkatkan
SEORANG juruteknik meletakkan penutup logam baharu di laluan pejalan kaki di Beaufort.
MAJLIS Daerah akan meningkatkan usaha untuk menyelenggara laluan pejalan kaki bersimen di sekitar Beaufort, termasuk yang dibina di atas longkang berpenutup, sementara Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) sedang memeriksa keadaan struktur serupa di Inanam.

Ini berikutan maklum balas mengenai bahagian terdedah di kawasan tempat letak kereta – di antara Jalan Chung dan Lorong Padas Dua – di pekan Beaufort, serta laluan kali lima di hadapan beberapa rumah kedai – di sepanjang Jalan Kionsom – di Inanam.

Penunggang motosikal di Beaufort dan penjaga kedai di Inanam, yang bercakap tentang bahaya yang ditimbulkan oleh “lubang-lubang” di kawasan umum ini, memberikan butiran yang berkaitan kepada Hotline secara berasingan. Maklumat ini telah dimajukan kepada agensi masing-masing.

KONTRAKTOR Majlis meletakkan penanda papan lapis di bahagian terdedah di kawasan parkir motosikal tersebut.

Seorang jurucakap Majlis berkata penutup logam segi empat tepat baharu telah dipasang pada median simen di kawasan parkir motosikal yang diaspal baru-baru ini kerana yang sebelum ini telah dilaku musnah.

“Bahagian yang terjejas ditutup dengan papan lapis sehari selepas kami menyedari penutupnya hilang,” katanya.

“Papan tanda sementara juga dipasang untuk menunjukkan di mana lubang itu berada.”

Beliau berkata agensi itu berharap dengan cara ini, buat sementara waktu, dapat melindungi pejalan kaki daripada mengalami kecederaan dan memberi amaran kepada penunggang motosikal mengenai masalah itu. 

“Kami tidak mahu mereka secara tidak sengaja termasuk ke dalam lubang.”

Jurucakap itu menjelaskan bahawa penyelenggaraan dijalankan terhadap median konkrit, dan longkang di bawahnya, apabila ia perlu berbuat demikian.

Bagaimanapun, berdasarkan apa yang telah berlaku, katanya, Majlis telah menggesa kakitangannya supaya lebih peka terhadap sebarang masalah yang melibatkan longkang berpenutup di sekitar Beaufort.

“Mereka juga diminta untuk memantau sesiapa sahaja yang cuba mengusik atau menghilangkan penutup logam kami.

“Orang ramai juga boleh memainkan peranan dalam pemantauan ini dengan melaporkan sebarang kejadian yang mencurigakan terus kepada kami supaya tindakan yang sewajarnya dapat diambil.”

HALA dari Beaufort menyuarakan kebimbangannya tentang bahaya yang ditimbulkan oleh bahagian yang tidak bertutup di kawasan parkir antara dua blok rumah kedai di pekan itu.

Beliau berkata penunggang motosikal boleh termasuk ke dalam lubang dan akhirnya tercampak dari motosikal mereka.

LUBANG di laluan kaki lima di sepanjang Jalan Kionsom ini berbahaya kepada pejalan kaki.

“Mereka yang berjalan kaki, sementara itu, mungkin tidak dapat melihat dengan jelas pada waktu malam dan akhirnya boleh termasuk ke dalam lubang,” katanya.

“Mereka boleh terseliuh buku lali atau mengalami kecederaan.”

“Ini boleh berlaku dengan mudah pada waktu malam sekiranya lampu jalan di kawasan berhampiran rosak.”

Hala mengesyaki penutup logam, yang sebelum ini menutup bahagian terdedah di median itu, mungkin telah dicuri.

“Jika ini keadaannya, maka pihak berkuasa tempatan harus mempertimbangkan untuk memasang penutup ini dengan cara yang ia sukar untuk ditanggalkan.

“Jika tidak, mereka harus mempertimbangkan untuk membentuk penutup daripada bahan lain, seperti plastik bertetulang gentian. Papak konkrit juga boleh digunakan sebagai gantinya.”

Sementara itu, DBKK sedang dalam proses untuk mengesahkan kerosakan pada bahagian laluan pejalan kaki di hadapan rumah kedai lama, di sebelah Inanam Taipan, di sepanjang Jalan Kionsom.

Jurucakap Jabatan Kejuruteraan agensi itu berkata, pemeriksaan akan dibuat untuk menentukan sama ada sebahagian daripada laluan konkrit itu telah rosak.

“Sekiranya ini keadaannya, kami akan mengaturkan supaya papak yang rosak itu dibuka, dengan yang baharu dipasang di tempatnya,” katanya.

“Selain itu, kontraktor kami akan diminta untuk memeriksa keadaan papak lain di sekeliling rumah kedai dan untuk memeriksa mana-mana yang longgar atau hilang.”

Jurucakap itu berkata penyelenggaraan dilakukan ke atas laluan pejalan kaki, serta longkang berpenutup di bawah, apabila difikirkan perlu untuk berbuat demikian.

LESTARI dari Inanam berkata “lubang” itu berbahaya kepada mereka yang berjalan kaki.

“Saya tidak suka memikirkan apa yang boleh berlaku jika seorang ibu mengandung atau warga emas tanpa disedari termasuk ke dalam lubang itu,” katanya.

Dia berkata dia menyedari masalah ini suatu ketika dahulu.

“Beberapa pelanggan saya juga berkongsi kebimbangan mereka tentang bahaya yang ditimbulkan oleh laluan pejalan kaki yang rosak.”

Lestari berharap agensi berkaitan dapat campur tangan dan membaiki kerosakan sebelum perkara yang tidak diingini berlaku.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here