Thu, 18 Apr 2024

HEADLINES :


Pengawal keselamatan rogol teman wanita bawah umur kena 10 tahun
Published on: Friday, February 23, 2024
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Pengawal keselamatan rogol teman wanita bawah umur kena 10 tahun
Kesalahan di bawah Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.
Kota Kinabalu: Seorang pengawal keselamatan berusia 35 tahun yang berkawan dengan teman wanitanya yang di bawah umur melalui aplikasi media sosial TikTok dan kemudian melakukan hubungan seks dengannya, dijatuhi hukuman 10 tahun penjara dan diperintahkan untuk dikenakan satu sebatan rotan.

Hakim Mahkamah Sesyen Noor Hafizah Mohd Salim menjatuhkan hukuman itu kepada Fendey Sitah yang menukar pengakuan dan mengakui pertuduhan ke atasnya pada hari pertama perbicaraan pada Khamis.

Fendey merogol gadis berusia 15 tahun itu pada jam 4.50 petang pada 28 Oktober 2022 di sebuah bilik sebuah unit di Jalan Bundusan Villa, di sini.

Kesalahan di bawah Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Mahkamah memerintahkan Fendey menjalani hukuman penjara itu dari tarikh dia dihadapkan ke mahkamah iaitu pada 9 Jun 2023.

Semasa mitigasi, peguam Muhammad Firman Mohd Siril Asrar dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) yang membela Fendey, memohon hukuman ringan dengan mengatakan bahawa sebelum ditahan, Fendey bekerja sebagai pengawal keselamatan dan separuh daripada gajinya diberikan kepada ibu tunggalnya yang tinggal di Tenom.

Muhammad Firman juga mempunyai tujuh adik-beradik yang memerlukan bantuannya.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Atiqa Nazihah Azmi menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman pencegahan atas alasan Fendey melakukan kesalahan serius dan ia sangat berleluasa pada masa kini.

Mahkamah mendengar bahawa Fendey ditahan berikutan laporan polis yang dibuat oleh mangsa selepas kejadian rogol itu diketahui oleh ibu bapanya.

Siasatan mendapati, Fendey dan mangsa telah berkawan menerusi TikTok empat bulan sebelum kejadian dan mereka menjadi pasangan kekasih.

Pada hari kejadian, mangsa telah meminta Fendey yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di kawasan perumahan gadis itu untuk membeli makanan untuknya dan kemudian mereka makan bersama di rumah gadis itu.

Selepas makan, mereka berehat di bilik gadis itu dan Fendey mengajaknya melakukan hubungan seks tetapi pada mulanya gadis itu menolak permintaan itu.

Namun, selepas dipujuk akhirnya dia mahu melakukan seks dengan Fendey.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here