Sat, 20 Apr 2024

HEADLINES :


Pembangunan semula STC. Ia adalah keputusan kabinet negeri: Phoong
Published on: Saturday, February 24, 2024
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

Pembangunan semula STC. Ia adalah keputusan kabinet negeri: Phoong
Phoong dan Yong
Kota Kinabalu: Ia adalah keputusan Kabinet untuk meneruskan pembangunan semula Pusat Perdagangan Sabah (STC), tegas Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan (MIDE) Sabah Datuk Phoong Jin Zhe.

Beliau merujuk kritikan dan cadangan untuk menswastakan bangunan terbiar yang berusia berdekad-dekad itu.

“Kami tidak mahu memanjangkan isu ini. Kerajaan perlu membuat keputusan bagaimana untuk bergerak ke hadapan.

“Agak jelas bangunan itu rosak. Ramai yang mengadu tempat letak kereta tidak diselenggara dengan baik. Pada tahun ini, kerajaan memutuskan untuk mengambil semula tanah tersebut.

“Pada mulanya, tanah itu sepatutnya dijual kepada seseorang. Tahun lepas pembeli ingin meneruskan pembelian, saya rasa ramai yang tahu tentang perkara ini.

“Sepuluh tahun lalu kerajaan sepatutnya menjual tanah itu. Jadi ia bukan secara tiba-tiba, kami hanya mengambilnya semula.

“Jika kita memberikannya kepada seseorang tanpa perancangan, saya boleh katakan ini adalah masa untuk saya yang merancangnya,” kata Phoong.

Katanya, beliau menerima banyak cadangan yang baik dan mengalu-alukan input daripada semua pemain industri.

Sebahagian idea itu adalah menjadikan bangunan itu sebagai hab PKS, manakala Phoong juga telah berunding dengan Shareda.

“Kami tidak tergesa-gesa untuk memberikannya kepada sesiapa. Kerajaan akan mengawal urus dan menguruskannya. Sekadar memberikan bangunan kepada seseorang adalah perancangan yang tidak wajar. 

“STC sepatutnya menjadi platform untuk usahawan tempatan mengadakan aktiviti seperti padanan perniagaan dan ‘pitching’ pada harga yang berpatutan manakala SICC mengikut piawaian dan tarif antarabangsa, ia adalah skala yang sangat berbeza.

“Kenapa tidak biarkan Kerajaan Negeri membangunkan semula tanah itu secepat mungkin. 

“Katakanlah saya berikan (STC) kepada seseorang atau saya jual tanah itu dengan harga murah, maka anda boleh berhujah...tetapi ia diuruskan oleh Kementerian? Tiada apa-apa ‘bah’!” katanya.

Sementara itu, Adun Dilantik Datuk Yong Teck Lee berkata STC yang terletak di atas tanah seluas tujuh ekar itu perlu dikekalkan dan dibaik pulih serta diubah suai.

“Jangan berikan tanah ini diberikan kepada pemaju swasta, mungkin pemaju Kuala Lumpur,” katanya.

Yong berkata STC diilhamkan pada akhir 1980-an, direka pada awal 1990-an, dan dibina sekitar 1997.

Pusat itu yang pembukaannya dirasmikan oleh Perdana Menteri ketika itu menawarkan pusat pameran terbaik ketika itu,” katanya.

“Sebelum ada STC, pameran perdagangan diadakan di pusat komuniti dan Kompleks Sukan Likas yang jelas tidak mencukupi untuk menganjurkan pameran perdagangan.

“STC direka bentuk untuk menjadi bangunan rendah supaya kos penyelenggaraan dapat diminimumkan,” katanya.

Yong berkata ia tidak logik untuk Kementerian Pembangunan Perindustrian untuk mendakwa tempat itu mesti ditutup dengan notis 72 jam semata-mata kerana ia tidak mempunyai sijil layak menduduki (OC).

Seperti yang diketahui oleh pengurusan bangunan lama, Bomba telah menaik taraf dan meningkatkan standard sistem pencegahan kebakaran dan pemadaman kebakaran.

Beberapa bangunan lama masih selamat untuk diduduki tetapi memerlukan lebih banyak masa dan wang untuk menaik taraf sistem pencegahan dan pemadaman kebakarannya, kata beliau.

“Jika semua bangunan lama, walaupun masih selamat untuk diduduki, terpaksa ditutup kerana cabaran pematuhan OC, maka separuh daripada bangunan kerajaan juga akan ditutup.

“Kemungkinan besar Bangunan Sekretariat lama (kini dikenali sebagai Wisma Kewangan) yang kini menempatkan Kementerian Pembangunan Perindustrian juga terpaksa ditutup,” katanya.

Yong menggesa pihak berkuasa untuk mengambil iktibar daripada kisah Wisma Kosan di Likas, di mana penduduk dan perniagaan terpaksa berpindah bagi memberi laluan kepada bangunan komersial bertingkat yang dibangunkan oleh pemaju dari Kuala Lumpur.

“Saya juga menggesa Kerajaan Negeri mengambil iktibar daripada kegagalan Hotel Labuan. Hotel Labuan yang merupakan hotel terbaik di Labuan ketika itu telah ditutup oleh pihak berkuasa pada 1997 tanpa sebarang perancangan untuk apa yang berlaku seterusnya. Malangnya, setelah sekian lama, bangunan hotel itu kekal berdiri seperti bangunan hantu.

“Saya berpendapat lebih baik kerajaan membaiki dan mengubahsuai Pusat Perdagangan Sabah. Kos sepatutnya hanya RM8 juta. Ini dipanggil ekonomi “Bajet Rendah, Impak Tinggi”. Bandaraya Kota Kinabalu kemudiannya akan mendapatkan semula pusat pameran khasnya.

“Tidak perlu merobohkan bangunan STC sekarang. Tidak perlu membina bangunan tinggi lain kerana Kota Kinabalu sudah mempunyai lebihan bekalan ruang pejabat dan kondominium. Kebanjiran hartanah seumpama ini akan membebankan lagi ekonomi tempatan,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here