Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Pemaju Tanjung Aru Plaza ikrar percepat serah geran strata
Published on: Wednesday, March 20, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Pemaju Tanjung Aru Plaza ikrar percepat serah geran strata
PEMILIK kedai di Plaza telah menunggu selama bertahun-tahun untuk menerima geran strata mereka.
PEMAJU Tanjung Aru Plaza berharap untuk mula menyerahkan hak milik strata kepada beberapa pemilik unit, sebaik sahaja ia boleh dilakukan.

Jurucakap pemaju berkata hak milik itu akan diberikan kepada mereka yang telah membayar yuran pengurusan mereka, sebaik sahaja kerja pemprosesan selesai.

“Kami sedang berusaha keras untuk mempercepatkan pengeluaran geran itu,” katanya.

“Pengarah yang terlibat dengan usaha ini sedang bercuti tetapi, apabila individu ini kembali, kami akan cuba melihat bagaimana untuk mempercepatkan proses itu.”

Ketika ditanya berapa banyak kerja pentadbiran yang telah disiapkan setakat ini, katanya, sukar untuk menentukannya berapa peratus.

“Hanya beberapa pemilik kedai akan mendapat geran mereka, selepas kami selesai, kerana banyak yang berhutang hampir RM1 juta dalam yuran pengurusan tertunggak dengan kami.”

Seorang lagi jurucakap firma itu mengesahkan angka ini, dengan mengatakan geran akan ditahan daripada peminjam sehingga mereka menjelaskan akaun mereka dengan syarikat pengurusan (MC) Plaza.

“Sesiapa sahaja yang mempunyai pertanyaan lanjut tentang status geran mereka boleh menghubungi pejabat pemaju untuk mendapatkan bantuan,” katanya.

THERESA dari Likas menganggarkan sekurang-kurangnya 335 individu telah membeli lot kedai di Plaza Tanjung Aru sejak 2003.

Bagaimanapun, sehingga kini, tiada sesiapa pun yang diberikan geran strata mereka, walaupun semua bayaran telah dijelaskan sedekad lalu.

Dia mendakwa, apabila dia bertanya mengenai geran itu kira-kira 10 tahun lalu, pemaju memberitahunya bahawa “Jabatan Tanah dan Ukur belum mengeluarkannya lagi”.

Geran itu kemudiannya diserahkan kepada syarikat itu pada 2022, menurutnya.

Theresa memberikan Hotline salinan surat, bertarikh 22 Julai 2022, daripada pemaju yang menyatakan perkara itu.

Surat-menyurat itu, yang ditandatangani oleh salah seorang pengarah firma itu, memaklumkan pemilik hartanah bahawa syarikat itu baru-baru ini “menerima semua Geran Subsidiari (Strata) untuk pemprosesan dan pengesahannya”.

“Kami sedang dalam proses mentadbirnya mengikut prosedur yang diperlukan,” kata surat itu.

“Sebelum Geran Subsidiari yang sudah lengkap diedarkan kepada anda, kami sebagai pemaju perlu memastikan anda telah menjelaskan semua yuran pengurusan tertunggak kepada MC Plaza.” 

Theresa berkata dia sudah pun membayar segera bayaran yang diperlukan, walaupun sebelum surat itu sampai ke alamatnya.

Walaupun sudah melangsaikan akaun MCnya, katanya, dia dan pemilik unit lain masih menunggu untuk menerima geran mereka tanpa alasan konkrit diberikan atas kelewatan itu.

“Kami, pemilik, sudah mula tertanya-tanya mengapa pemaju perlu mengambil kira perkara itu untuk sekian lama dan terus menangguhkan pengeluaran geran.

“Sudah tentu tidak perlu dua tahun bagi memproses geran untuk 335 unit lot kedai.”

Kelewatan itu sukar diterima oleh Theresa, kerana katanya “taman perumahan lain yang mempunyai beribu-ribu unit [boleh] memberikan pemiliknya dokumen ini tanpa berlengah-lengah”. 

“Oleh itu, kami menggesa pemaju mengambil tindakan untuk mengeluarkan hak milik kepada kami dengan segera tanpa berlengah.

“Kami sudah hilang sabar kerana kelewatan ini sehingga menyebabkan kami berada dalam keadaan terdesak. Tolong ambil serius perkara ini.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here