Mon, 15 Apr 2024

HEADLINES :


Jual produk tidak berdaftar: Peniaga didenda RM5,000
Published on: Wednesday, April 03, 2024
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Jual produk tidak berdaftar: Peniaga didenda RM5,000
Asnah didenda berjumlah RM5,000 kerana mempunyai produk tidak berdaftar dan kosmetik tanpa pemberitahuan untuk dijual.
Kota Kinabalu: Sebelum menjual sebarang produk, penjual mesti membuat kajian mengenai produk tersebut, kata Hakim Mahkamah Sesyen Elsie Primus.

Beliau berkata demikian sebelum menjatuhkan hukuman terhadap seorang lelaki berusia 34 tahun, Asnah Alsidin yang mengaku menjual produk dan kosmetik tidak berdaftar tanpa pemberitahuan.

Elsie bertanya kepada Asnah sama ada dia membuat kajian tentang produk tersebut sebelum menjualnya kepada pelanggan dan Asnah berkata dia ada melakukannya.

Elsie juga menegaskan bahawa kes seumpama itu sangat berleluasa pada masa kini dan mengambil masa hampir 30 minit untuk mendengar kes seumpama itu kerana ia melibatkan banyak produk.

Asnah didenda berjumlah RM5,000 kerana mempunyai produk tidak berdaftar dan kosmetik tanpa pemberitahuan untuk dijual.

Dia mengaku bersalah di hadapan Elsie, atas dua pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Bagi pertuduhan pertama, Asnah didenda RM2,500 atau sebulan penjara kerana menjual sembilan jenis produk pukul 11.40 pagi pada 6 Jun, 2023 di Fleet Ventures Enterprise di Pasar Raya Bataras, Kolombong Mall, Inanam.

Produk tersebut tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan.

Kesalahan di bawah Peraturan 7(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12(2) Akta Jualan Dadah 1952 yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun, atau denda sehingga kepada RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Asnah didenda lagi RM2,500 atau sebulan penjara jika gagal membayar denda kerana menjual 11 jenis kosmetik di tempat dan masa yang sama.

Semasa mitigasi, Asnah merayu hukuman ringan dengan mengatakan bahawa ia adalah kesalahan pertamanya dan dia tidak lagi menjual produk itu.

Dia juga memaklumkan mahkamah bahawa dia seorang ibu tunggal.

Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa Nuruhuda Mohamed Kamil dari Jabatan Farmasi menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana perbuatan itu boleh membahayakan kesihatan orang ramai kerana produk itu tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan dan tiada pemberitahuan untuk kosmetik itu.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here