Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Bung ketinggalan zaman: Hajiji
Published on: Friday, April 05, 2024
By: Larry Ralon
Text Size:

Bung ketinggalan zaman: Hajiji
HAJIJI menyerahkan sumbangan kepada Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun pada majlis itu.
Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah merangkap Ketua Umno Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin ketinggalan zaman kerana menggelar Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai “kerajaan pengumuman. ”.

“Dia ketinggalan zaman. Saya rasa dia tidak tahu apa yang berlaku, apa yang Kerajaan Negeri lakukan seperti program-program yang dilaksanakan untuk rakyat.

“Dia tidak tahu...hanya imaginasi sendiri,” katanya selepas menyampaikan sumbangan kuih-muih Hari Raya Aidilfitri daripada pelbagai kementerian, agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Negeri serta Persekutuan kepada petugas barisan hadapan keselamatan, penguatkuasaan dan kesihatan di Menara Kinabalu , Khamis.

Semasa majlis berbuka puasa bersama media dan asnaf pada Selasa, Bung telah berkata Kerajaan Negeri GRS membuat “banyak pengumuman tentang hasil Sabah, peruntukan dan sebagainya tetapi tiada apa-apa untuk rakyat Sabah”.

Hajiji juga berkata Kerajaan akan meneruskan operasi pembenihan awan sekiranya cuaca panas dan kering sekarang berterusan bagi membantu meringankan beban bekalan air di beberapa kawasan yang terjejas teruk akibat kemarau di Sabah.

“Terpulang kepada pakar untuk menentukan kesesuaian awan kerana tidak semua awan boleh menghasilkan hujan,” katanya. Berdasarkan cadangan Jabatan Meteorologi, Sabah memulakan operasi pembenihan awan dari 28 Mac hingga 30 Mac, yang menghasilkan kesan yang positif.

Ketua Menteri juga berkata Kerajaan Negeri akan mengadakan rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini pada 14 Apr, yang dijangka dihadiri sehingga 20,000 orang.

“Kami menjemput semua hadir untuk bersama-sama menyambut Hari Raya Aidilfitri,” katanya.

Sementara itu, Kerajaan Negeri sentiasa menghargai dan memberikan pengiktirafan kepada pasukan keselamatan yang sentiasa memastikan keselamatan, ekonomi dan kesejahteraan rakyat serta negara.

Hajiji berkata, mereka berkorban masa, jiwa dan raga dalam memastikan persempadanan negara terkawal dan selamat, di samping situasi dalam negara aman dan tenteram, sekali gus membolehkan rakyat hidup dalam keadaan lebih selamat, selesa, serta rukun dan damai.

Beliau berkata, bukan sahaja rakyat malah Kerajaan juga dapat membangunkan Sabah dengan lancar terutama bagi menjayakan Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ).

“Keamanan yang kita nikmati pada masa ini membolehkan negara kita terus maju dan dapat meyakinkan pelabur serta pelancong asing untuk membuat pelaburan dan melancong ke negara kita, khususnya ke Sabah,” katanya.

Beliau berkata, petugas barisan hadapan negara terutamanya pasukan unit beruniform, pasukan keselamatan serta petugas kesihatan sentiasa menjalankan tugas dan kewajipan dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi yang tinggi.

“Apabila kita berhadapan dengan situasi cemas dan bahaya seperti semasa pandemik dahulu, atau semasa berlaku banjir dan kebakaran, ada insan yang berkorban masa, tenaga, jiwa dan raga semata-mata untuk memastikan keselamatan anggota masyarakat yang lain.

“Justeru, petugas barisan hadapan mempunyai tanggungjawab yang besar dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan anggota masyarakat setiap masa,” kata Hajiji.

Hajiji berkata, tahun ini sebanyak 15 pasukan keselamatan dan petugas kesihatan menerima sumbangan kuih-muih, termasuk dua penerima baharu iaitu Jabatan Imigresen Sabah dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sabah.

Beliau berkata 33 agensi kerajaan terdiri daripada pelbagai kementerian, jabatan dan agensi Negeri dan Persekutuan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), badan berkanun dan badan bukan kerajaan (NGO) terlibat dalam pembungkusan dan penyampaian kuih-muih Hari Raya.

“Semoga usaha murni kita sempena bulan Ramadan ini akan memberi dorongan dan semangat kepada pasukan keselamatan, agensi penguatkuasaan dan petugas kesihatan untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi bagi menjamin keselamatan negara, terutamanya pada musim perayaan ini,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here