Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Ketua jabatan diingat kerjasama dengan syarikat berkaitan kerajaan
Published on: Monday, April 08, 2024
By: Larry Ralon
Text Size:

Ketua jabatan diingat kerjasama dengan syarikat berkaitan kerajaan
DR JOACHIM (belakang, ketiga kanan), dalam gambar berkumpulan bersama Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan, Datuk Phoong Jin Zhe (belakang, kedua kanan), Anifah (belakang, tengah) dan sebahagian daripada penerima sumbangan.
Kota Kinabalu: Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam mengingatkan semua ketua jabatan kerajaan supaya tidak bekerja secara bersendirian demi kemajuan negeri.

“Bekerjasama dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Invest Sabah Berhad untuk membawa pembangunan nyata kepada Sabah.

“Cara lama bekerja sudah lapuk. Oleh sebab kita bekerja secara kolektif untuk mengatasi pandemik itu, marilah kita juga bersama-sama membawa kemakmuran kepada Negeri selaras dengan wawasan Sabah Maju Jaya,” katanya pada majlis berbuka puasa Invest Sabah Berhad di Le Meridien Kota Kinabalu, di sini, Jumaat.

Dr Joachim, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri, turut menggesa rakyat untuk terus menjiwai semangat berdaya tahan dan terus maju dengan harapan, keazaman dan perpaduan.

“Daya tahan ialah kebolehan untuk mengharungi kesusahan dengan ketabahan dan keazaman. Ia adalah kualiti yang sangat tertanam dalam struktur masyarakat kita, dan itulah yang mentakrifkan diri kita dalam masa-masa cabaran.

“Selepas pandemik Covid-19 dan pelbagai cabarannya, kita telah menyaksikan daya tahan yang luar biasa bagi semangat manusia. Daripada pekerja barisan hadapan kepada rakyat biasa, setiap kita telah memainkan peranan dalam mengatasi halangan dan maju ke hadapan dengan daya tahan dan kekuatan.

“Sambil berbuka puasa malam ini, marilah kita mengambil inspirasi daripada daya tahan masyarakat kita dan memberi komitmen semula untuk membina masa depan yang lebih baik bagi Sabah.

Marilah kita memanfaatkan kuasa perpaduan, belas kasihan dan solidariti untuk mengatasi apa jua cabaran yang mendatang,” katanya.

Dr Joachim turut mengucapkan terima kasih kepada Pengerusi Invest Sabah Berhad Tan Sri Anifah Aman, atas kepimpinan berwawasan dan komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada pembangunan Sabah.

“Di bawah bimbingan anda, saya pasti Invest Sabah Berhad akan berkembang maju, dan negeri ini akan menyaksikan pertumbuhan dan kemajuan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Anda mendapat sokongan penuh Kerajaan Negeri.

“Dengan pengalaman luas anda terutama dalam menerajui Kementerian Luar, saya pasti rangkaian anda akan memberi manfaat untuk membawa pelabur ke Sabah.

Saya juga percaya bahawa pasukan anda akan menyokong ke arah mencapai visi dan misi Invest Sabah Berhad,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here