Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

KDCA bakal lancar gerai Hongkod Avenue RM1.2 juta
Published on: Tuesday, April 09, 2024
By: Ricardo Unto
Text Size:

KDCA bakal lancar gerai Hongkod Avenue RM1.2 juta
Hongkod Avenue akan menawarkan pengalaman membeli-belah baharu untuk penduduk tempatan dan pelancong. - Foto untuk ilustrasi sahaja.
PENAMPANG: Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA) bakal melancarkan gerai-gerai Hongkod Avenue bernilai RM1.2 juta di pekarangannya di sini.

Presiden KDCA Huguan Siou Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berkata kawasan itu akan menempatkan 22 gerai makanan dan 12 gerai kraf.

“Pembukaan gerai-gerai di Hongkod Avenue KDCA ini menandakan acara yang bersejarah—pembukaannya tepat pada masanya untuk Pesta Kaamatan yang akan datang pada bulan Mei,” katanya pada sidang media, di sini, Isnin.

“Hongkod Avenue akan menawarkan pengalaman membeli-belah baharu untuk penduduk tempatan dan pelancong.

“Dengan pelbagai jenis makanan yang lazat dan kraf tangan, Hongkod Avenue akan menjadi tempat yang baik untuk menikmati citarasa yang berbeza dan meneroka budaya tempatan.”

Beliau berkata KDCA sedang memulakan perjalanan untuk menjadikan Hongkod Koisaan pusat dinamik di mana semua orang boleh berkumpul.

“Ia bukan hanya sekadar mengenai penambahbaikan fizikal tetapi juga menjadikan Hongkod Koisaan tempat di mana keluarga dan rakan boleh berkumpul untuk menikmati makanan, membina kenangan, berkongsi memori, dan menikmati keindahan tradisi kami.

“Dahulu, perayaan Kaamatan kita agak tidak selesa oleh sebab keterbatasan gerai-gerai berbentuk khemah sementara.

“Ia menyusahkan dan sering gagal memenuhi keperluan vendor dan pengunjung.

“Kami telah memutuskan untuk menggantikan gerai sementara itu dengan struktur kekal dengan kemudahan dan utiliti penting.

“Naik taraf ini bukan sahaja meningkatkan pengalaman keseluruhan tetapi juga mencerminkan komitmen kami untuk memastikan kejayaan dan kelestarian KDCA dan juga peniaga kecil, dan pada masa yang sama memastikan  pengunjung Pesta Kaamatan menikmati keselesaan gerai-gerai yang baru dibina ini,” katanya.

Inisiatif ini juga bertujuan menjana pendapatan bagi KDCA untuk membiayai aktiviti tahunannya.

Pairin juga berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana meluluskan peruntukan RM1 juta daripada Kerajaan Persekutuan – pelaburan penting dalam aktiviti pemeliharaan dan pembangunan warisan budaya KDCA.

Pembukaan rasmi gerai-gerai Hongkod Avenue akan diadakan mulai 5 petang Sabtu ini (13 April).

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here