Thu, 13 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Kutu sampah: DBKK kutip jumlah kompaun RM3,020
Published on: Friday, April 12, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Kutu sampah: DBKK kutip jumlah kompaun RM3,020
KIRI: Pengusaha kedai Telipok ini diberi amaran kerana menduduki ruang belakang premisnya secara haram dan dikompaun kerana membuang puntung rokoknya sembarangan.
KUTU sampah di pusat komersial dan bandar di kawasan penarafan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) secara keseluruhan membayar RM3,020 dalam kompaun di tempat yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada Ops Bersih agensi itu sejak dua bulan lalu.

Jurucakap Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal (JPSP) agensi itu berkata RM2,300 dikumpulkan pada Februari dan RM720 lagi pada Mac.

Beliau berkata kesemua pesalah dilihat membuang puntung rokok mereka secara sembarangan.

“Seramai 193 perokok telah ditangkap oleh pegawai kami antara Februari dan Mac,” katanya.

Seorang perokok di kedai Taman Putera Jaya menerima kompaun kerana membuang puntung rokoknya secara sembarangan.

“Kira-kira 150 daripada mereka membayar kompaun mereka serta-merta, manakala 43 lagi memilih untuk membayarnya dalam tempoh ihsan yang diperuntukkan.”

Kompaun sehingga RM500 boleh dikenakan terhadap sesiapa yang didapati melanggar Undang-Undang Kecil Anti Sampah Sarap DBKK 1984 (Pindaan 2005), menurutnya.

Beliau berkata mereka yang berulang kali tidak mengendahkan nasihat agensi itu supaya tidak membuang sampah di kawasan umum, boleh dikenakan tindakan undang-undang.

“Mereka boleh dikenakan denda sehingga RM10,000, jika disabit kesalahan di mahkamah.”

Beliau berkata empat hingga lima pegawai pemeriksa JPSP berpakaian biasa menjalankan 54 pemeriksaan berasingan antara 5 Februari dan 22 Mac.

Pemeriksaan ini melibatkan hartanah di dalam Pusat Bandaraya, serta di kawasan antara Telipok hingga Lido, menurutnya.

KAKITANGAN JPSP menegur seorang perokok di kawasan Bandaran Berjaya.

Dia berkata lokasi di Kota Kinabalu termasuk rumah kedai di Bandaran Berjaya, Kg Air, Asia City, Sinsuran dan Segama, serta Centre Point Sabah.

“Bilangan kutu sampah paling banyak dicekup di sekitar Centre Point (28), diikuti Bandaran Berjaya (14), Kg Air (6) dan Asia City (4).

Bagi kawasan di luar Pusat Bandaraya, jurucakap itu berkata pasukan JPSP pergi ke Sadong Jaya, Tanjung Aru, kedai Foh Sang, Damai Point, Damai Plaza, kedai Taman Sinar Baru, kedai Taman Chempaka, Lido, kedai Taman Fortuna, kedai Taman Mesra, kedai Taman Bunga Raja, Wisma Kosan, Plaza Likas, Mini Putrajaya, Plaza Kingfisher, Pusat Perniagaan Inanam, pekan Inanam, Alam Mesra, Plaza Universiti, pekan Manggatal, kedai Indah Permai, Sulaman Sental, kedai Putera Jaya dan pekan Telipok.

“Mini Putrajaya adalah lokasi paling ramai pesalah, dengan 17 kutu sampah dicekup di kawasan ini.

SEORANG petugas Ops Bersih bercakap dengan pekerja tentang bahan binaan yang diletakkan di atas turapan Sadong Jaya ini.

“Ini diikuti oleh kedai Indah Permai dan Plaza Kingfisher, masing-masing dengan 12 pesalah. Sebelas lagi diambil tindakan di sekitar pekan Telipok dan sembilan di kawasan Sadong Jaya.”

Dia berkata seorang pemilik kedai di Taman Chempaka dikenakan kompaun kerana melonggokkan barang-barang tidak diingini di kawasan umum di belakang premisnya.

“Dua lagi – seorang dari kawasan Sadong Jaya dan seorang lagi di kedai Taman Putera Jaya – menerima amaran keras kerana secara haram menduduki ruang kaki lima berhampiran unit mereka.”

Jurucakap itu berkata DBKK mengambil tindakan tegas terhadap pelanggaran peraturan membuang sampah dalam usaha untuk mendorong orang ramai mengambil peranan lebih aktif dalam menjaga kebersihan Ibu Negeri.

“Ia bukan sahaja tanggungjawab pemungut sampah dan penyapu jalanan kami untuk memastikan hartanah komersil di sekitar kawasan penarafan kami kelihatan rapi dan menyenangkan mata, terutamanya kepada ramai pengunjung pertama kali dari luar negara.

“Ia adalah tanggungjawab kolektif setiap orang yang tinggal, bekerja dan kerap mengunjungi kawasan ini.”

Pada Januari, pasukan Ops Bersih telah mengenkan kompaun kepada 403 kutu sampah dan mengutip RM6,480, menurut jurucakap itu.

Dia berkata, 399 daripada mereka yang ditahan pada bulan itu adalah perokok yang membuang puntung rokok ke kawasan sekitar dan bukannya menggunakan tong sampah.

“Empat pesalah telah dikenakan tindakan kerana membuang sampah sembarangan di kawasan umum,” katanya.

“Sebahagian daripada jumlah ini adalah pengusaha kedai yang melonggokkan barang-barang mereka yang tidak diingini di kaki lima di luar unit mereka.”

Dia berkata 329 daripada kutu sampah ini telah membayar kompaun mereka serta-merta, manakala 74 lagi diberi tempoh ihsan untuk berbuat demikian.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here