Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Curi: Bekas juruwang restoran dijel 10 bulan
Published on: Saturday, April 13, 2024
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Curi: Bekas juruwang restoran dijel 10 bulan
Setiap kesalahan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.
Kota Kinabalu: Seorang bekas juruwang sebuah restoran dipenjara 10 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini atas tiga pertuduhan mencuri wang tunai RM1,638.20 dari premis itu.

Warga Filipina, Hanisah Utal berusia 38 tahun mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie kepada tuduhan melakukan kesalahan itu di restoran Mee Ngar di Telipok tahun lepas.

Bagi pertuduhan pertama, Hanisah dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dan denda RM1,400 atau penjara sebulan bagi pertuduhan pertama mencuri wang tunai RM461 pada 16 Dis 2023, jam 2.28 petang.

Hanisah bagi pertuduhan kedua, turut dijatuhkan hukuman penjara tiga bulan dan denda RM1,400 atau penjara sebulan kerana mencuri wang tunai RM546.20 pada 17 Dis, tahun sama pada 10.42 pagi.

Bagi pertuduhan ketiga, dia dipenjara empat bulan dan didenda RM1,500 atau penjara sebulan kerana mencuri wang tunai RM631 lagi pada 18 Dis tahun sama, jam 1.22 tengah hari.

Setiap kesalahan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Mahkamah mendengar daripada pihak pendakwaan bahawa pemilik restoran itu membuat laporan polis terhadap Hanisah, yang merupakan juruwang kedai itu, selepas dia didapati mengambil wang syarikat itu setiap hari tanpa pengetahuan majikan.

Perbuatan Hanisah itu didedahkan menerusi CCTV, kata pihak pendakwaan.

Hanisah yang tidak diwakili memohon hukuman ringan dan berjalan serentak.

Mahkamah memerintahkan dia menjalani hukuman penjara dari tarikh dia ditangkap dan dirujuk ke Jabatan Imigresen selepas itu.

Dalam satu lagi kes Mahkamah Majistret, seorang lelaki didenda RM4,000 atau penjara enam bulan kerana melupuskan tablet curi.

Ajos Assan mengaku melakukan kesalahan itu terhadap Samsung Galaxy Tab yang dicuri pada 25 Okt 2021, jam 9 pagi, di sebuah kedai di Kg Numbak di sini.

Pertuduhan mengikut Seksyen 414 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan memaklumkan kepada mahkamah bahawa gajet itu dilaporkan dicuri dari sebuah rumah di Kg Kuala Manggatal pada 25 Okt 2021.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ling Guong Zhin dan Inspektor Navind Kumar Vijayan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here