Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Kemudahan LNG terapung ketiga di Sabah
Published on: Monday, April 15, 2024
By: James Sarda
Text Size:

Kemudahan LNG terapung ketiga di Sabah
Muhd Taufik berkata Petronas akan mematuhi gesaan penyahkarbonan dengan mengurangkan pelepasan dan menjauhi bahan api fosil tetapi dengan cara yang bertanggungjawab. - FOTO kanan untuk ilustrasi sahaja.
Kuala Lumpur: Petronas kini sedang membina kemudahan LNG terapung (FLNG) ketiganya untuk Sabah, menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif perbadanan minyak negara itu, Tan Sri Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz.

Kemudahan LNG terapung adalah penting bagi mengeluarkan gas dari pelantar di perairan yang lebih kecil atau lebih dalam sekali gus lebih menyukarkan usaha itu.

Petronas menjadi syarikat tenaga global yang pertama mengeluarkan Gas Asli Cecair daripada kemudahan terapung yang lebih mampan dan menjimatkan.

“Kami sedang membina satu lagi dan ZLNGnya. Kita perlu keluarkan gas. Kami percaya mengewangkannya adalah jalan ke hadapan dan Petronas semakin mendapat perhatian atas inisiatif ini.

“Rakan kongsi kami mahu membawa kami ke negara mereka kerana mengetahui kami telah berjaya mereka bentuk, membina, mengendalikan dan kini menyelenggara kemudahan LNG terapung,” katanya kepada Daily Express.

Ditanya sama ada orientasi sekarang adalah terhadap gas, terutamanya LNG dan hidrogen berikutan keperluan Copt28 bagi penandatangan untuk menyahkarbon, beliau berkata Petronas sentiasa menyokong gas asli sebagai bahan api peralihan.

“Kami melihat pelanggan kami mengubah sistem mereka untuk memperkenalkan hidrogen hijau dan Sarawak memberikan respons yang baik.

“Terdapat beberapa negara cuba mengubah sistem mereka dengan lebih memilih hidrogen dan bukannya gas asli.”

Petronas adalah salah satu daripada lima pengeksport gas asli terbaik di dunia. Ia telah menjadi sumber pendapatan utama dan, menurut Muhd Taufik, Jepun, Korea, Taiwan dan China sanggup membayar untuk jangka panjang dan memberikan status premium kerana kebolehpercayaan dan kedekatannya.

Tidak seperti dari Qatar atau Timur Tengah yang mungkin lebih murah tetapi merupakan kawasan yang terdedah secara geopolitik dengan kemungkinan gangguan dalam rantaian bekalan. 

Muhd Taufik berkata Petronas akan mematuhi gesaan penyahkarbonan dengan mengurangkan pelepasan dan menjauhi bahan api fosil tetapi dengan cara yang bertanggungjawab.

“Kami akan menggandakan usaha kami untuk memastikan walaupun kami mengeluarkan produk kami, kami akan menyahkarbon lebih banyak.

“Jika ada desakan untuk lebih banyak tenaga boleh diperbaharui, kami akan bekerjasama dengan semua untuk menjadikan setiap sistem lebih hijau. Kami akan terus mengewangkan sumber hidrokarbon kami kerana kami mempunyai banyak pihak berkepentingan daripada pemegang saham kepada kerajaan negeri yang lebih tegas,” katanya.

Mengenai kejatuhan ringgit, beliau berkata, terdapat kebaikan dan keburukan untuk Petronas dan industri. “Produk kami dalam dolar dan ringgit yang lebih lemah memberikan kelebihan kepada kami.

Tetapi pada masa sama, sektor OGSE (Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas) mengenakan caj dalam dolar.”

Kepada satu soalan, katanya, beliau bertanggungjawab bagi memastikan sumber Sabah mencipta nilai terbaik untuk negeri ini. “Kami komited untuk memenuhi Perjanjian Kerjasama Komersial (CCA) dengan Sabah dan Perjanjian Penyelesaian Komersial (CSA) dengan Sarawak.

Kedua-dua CCA dan CSA adalah mekanisme untuk membolehkan penyelesaian menang-menang dalam mengewangkan sumber hidrokarbon dan bukannya untuk ini kekal dalam tanah sementara pihak terbabit terlibat dalam pertikaian mengenai hak di mahkamah.

“Kami secara sedar telah memadamkan nod petrokimia petroleum hiliran di Sabah.

“Kami membenarkan mereka memasuki projek Samur di Kimanis dan Semarang. Kami juga sedang berbincang dengan North Sabah dan Ketapang PSC serta mempelawa mereka (Sabah) untuk ZLNG.

“Jadi tidak ada persoalan untuk mengingkari apa yang telah dipersetujui secara kontrak.”

Beliau mengakui terdapat permintaan oleh kedua-dua Sabah dan Sarawak untuk mengalihkan beberapa gas ke industri mereka dan menyokong kepelbagaian yang berlaku tetapi isu itu perlu dilihat secara holistik. 

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here