Thu, 23 May 2024

HEADLINES :


Christina Liew antara 15 ketua cabang PKR Sabah mahu Sangkar berundur
Published on: Monday, April 15, 2024
By: Jonathan Nicholas
Text Size:

Christina Liew antara 15 ketua cabang PKR Sabah mahu Sangkar berundur
CHRISTINA bergelak ketawa bersama Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin di rumah terbuka Hari Raya Kerajaan Negeri 2024 di SICC pada Ahad.
Kota Kinabalu: Ketua Pakatan Harapan Sabah Datuk Christina Liew berkata beliau antara 15 ketua cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah yang menandatangani akuan bersumpah yang menuntut Pengerusi PKR Sabah Datuk Dr Sangkar Rasam supaya berundur.

Beliau berkata sokongan majoriti adalah kepada Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Mustapha Sakmud memandangkan beliau adalah Timbalan Menteri Persekutuan (Pendidikan Tinggi).

“Bagaimanapun, PKR (Sabah) tidak akan berpecah tetapi terus bekerja sebagai satu pasukan tanpa mengira sesiapa yang dinamakan Pengerusi selepas lawatan Perdana Menteri dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ke sini, Sabtu ini (20 April).

“Kami semua menantikan kunjungan Anwar dan majlis rumah terbuka serta nasihat beliau mengenai situasi semasa,” katanya pada majlis rumah terbuka Hari Raya Kerajaan Negeri 2024 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) pada Ahad.

Christina berkata beliau tidak akan bertanding untuk kerusi itu kerana beliau sudah dua dekad bersama parti itu.

“Saya rasa sudah tiba masanya PKR membuat rancangan penggantiannya dengan betul tetapi saya ingin terus menyokong dan membantu.

“Orang keluar masuk tetapi saya kekal bersama parti,” katanya.

Pada Mac lalu, Ketua Cabang PKR Kota Marudu Sazalye Donol mengumumkan perpecahan dalam sokongan yang membawa kepada kenyataan bercanggah daripada sayap pemudanya dan Sangkar sendiri.

Sementara itu, beliau berkata Malaysia, Sabah khususnya, di bawah pimpinan Anwar dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor sedang membentuk kerajaan yang lebih bertolak ansur dan saling menghormati.

“Kerajaan Negeri menaja cuti besar. Ini adalah petanda yang sangat baik yang menunjukkan bahawa Hajiji berfikiran terbuka dan bertolak ansur terhadap rakyat Sabah dan Malaysia secara keseluruhannya.

“Saya harap rakyat Sabah terus menyokong kerajaan ini dan biarkan beliau melakukan yang terbaik untuk kita,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here