Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Duta diminta tinggal lebih lama di Sabah
Published on: Thursday, April 18, 2024
By: David Thien
Text Size:

Duta diminta tinggal lebih lama di Sabah
Majlis perasmian: (Dari kiri) John, Christina, Joniston dan Dr Stellios.
Kota Kinabalu: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Christina Liew menggesa duta-duta dan kakitangan diplomatik yang melawat negeri ini supaya tinggal lebih lama sebagai penghargaan kepada negeri dan rakyat.

Beliau menggalakkan Konsul Jeneral Kehormat Republik Hellenic (Greece) di Malaysia Dr Stellios Plainiotis, isterinya Viktorija Kaidalova dan anak-anak mereka, berbuat demikian sebaik tiba dari melawat Sandakan.

Mereka berada di sini untuk merasmikan restoran pertama milik Greek di Malaysia “Chill” Taverna di Wisma Sabah pada Selasa.

“Tinggal selama tujuh hari,” Liew mencadangkan, sambil menambah tidak ada testimoni lebih baik daripada envoi yang telah melawat daerah Pantai Timur yang berada di bawah bidang kuasa Esscom dan menjadi subjek nasihat perjalanan beberapa negara kepada rakyat mereka.

Dr Stellios telah berkhidmat sebagai Konsul Besar Kehormat Greece di Malaysia sejak 15 tahun lepas, dan merupakan Pengarah Dewan Perniagaan dan Industri EU-Malaysia (EUMCCI).

Beliau belajar berbahasa Melayu dengan baik, apabila beliau menjelaskan kepada media bahawa beliau mempunyai aksen Greek apabila bercakap bahasa Inggeris. Lebih banyak kursus universiti dalam bahasa Inggeris kini tersedia untuk pelajar Malaysia di Greece.

Beliau juga merupakan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif NEAPOLI, sebuah firma Reka Bentuk & Kejuruteraan Alam Sekitar yang memenangi pelbagai anugerah dengan pejabat di London, Kuala Lumpur dan Seoul yang merupakan sebahagian daripada pasukan profesional pemenang yang mereka bentuk KLIA2.

Taverna ialah restoran kecil yang menyajikan masakan Greek. Ia adalah sebahagian daripada budaya Greek dan menjadi kebiasaan bagi rakyat dari negara lain yang melawat Greece, kaya dengan sejarah dan tradisi gastronomi.

“Di Greece, restoran yang menghidangkan makanan laut tidak menghidangkan daging, jadi pengunjung Islam mempunyai banyak kedai makan halal yang hanya menyajikan makanan laut,” kata Dr Stellios.

Minyak zaitun dan marmar halus adalah barangan eksport yang popular di Malaysia. 

Tembikar dan seramik Greek juga boleh diterokai untuk dieksport ke Malaysia, katanya.

Pada 2021, Greece mengeksport barangan bernilai $56.7 juta ke Malaysia, terutamanya Ubat Berbungkus ($10.1m), Kertas Dipulihkan ($9.23m) dan Bijih Logam Berharga ($4.04m).

Eksport Malaysia ke Greece ialah pakaian getah ($68.3m), minyak sawit ($37m) dan penghawa dingin ($13.8m).

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here