Thu, 23 May 2024

HEADLINES :


Kes dera budak: Pasangan dipenjara, denda RM26,000
Published on: Thursday, April 18, 2024
By: Mohd Khairy Abdullah
Text Size:

Kes dera budak: Pasangan dipenjara, denda RM26,000
Pasangan tersebut.
KENINGAU: Suatu pasangan pada Rabu dipenjara enam tahun enam bulan dan didenda RM26,000 kerana mencederakan dua budak lelaki di bawah jagaan mereka, termasuk menggunakan seterika pada badan mereka, bulan lalu.

Majistret Flavian Edward Henry menjatuhkan hukuman itu kepada pasangan itu - seorang wanita berusia 36 tahun dan kekasihnya berusia 27 tahun, yang mengaku bersalah atas jenayah terhadap kanak-kanak lelaki itu, masing-masing berumur 13 dan lima tahun.

Pasangan itu melakukan kesalahan itu antara 24 Mac dan 30 Mac tahun ini, antara 4 petang hingga 4.10 petang di sebuah bilik sewa di sebuah lot kedai di pekan di sini.

Wanita dan lelaki itu masing-masing menghadapi tiga pertuduhan dan dua pertuduhan.

Kes mereka dikembalikan untuk sebutan di hadapan Flavian pada Rabu.

Wanita itu dijatuhi hukuman penjara dua tahun dan denda RM10,000 atau penjara setahun kerana mendatangkan kecederaan terhadap remaja berusia 13 tahun itu dengan seterika, yang berkemungkinan menyebabkan kematian, mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Bagi pertuduhan kedua, wanita itu turut dijatuhkan hukuman penjara dua tahun dan denda RM10,000 atau penjara setahun kerana melakukan kesalahan serupa terhadap budak berusia 5 tahun itu, satu kesalahan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Dia diperintahkan menjalani hukuman penjara mulai Rabu.

Wanita itu, bagi pertuduhan ketiga, dipenjara 10 bulan dan denda RM2,000 atau enam bulan penjara kerana mendatangkan kecederaan kepada budak 5 tahun itu, mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, lelaki itu dipenjara 10 bulan dan didenda RM2,000 atau enam bulan penjara bagi setiap pertuduhan mendatangkan kecederaan kepada dua budak itu, kedua-duanya didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan.

Dia diperintahkan menjalani hukuman penjara bagi pertuduhan pertama dari tarikh sabitan (Rabu)

Pasangan itu pada Selasa telah dibawa ke mahkamah dan mengaku bersalah kepada semua pertuduhan, dan tarikh sebutan lanjut mereka sepatutnya pada 17 Mei, tetapi diawalkan pada Rabu (17 April) selepas mahkamah menerima semua dokumen dan laporan yang diperlukan dari hospital.

Seksyen 324 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau dengan denda atau dengan sebat atau dengan mana-mana dua hukuman itu, manakala Seksyen 323 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara sehingga satu tahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pasangan itu, yang tidak diwakili, gagal membayar denda.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Eugenie Meredith Gilbert.

Sebelum ini, Ketua Polis Daerah Keningau Supt Yampil Garai berkata remaja itu adalah anak tiri wanita tersebut hasil perkahwinannya sebelum ini, manakala budak 5 tahun itu diambil sebagai anak angkat pasangan itu kemudian.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here