Thu, 30 May 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu kembali normal
Published on: Friday, April 19, 2024
By: Sherell Jeffrey, Jimmy Goh, Lisa Aveline Rabenjoro, Jessie Lee
Text Size:

Operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu kembali normal
RAMAI terkandas di KKIA disebabkan keadaan itu.
Kota Kinabalu: Operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) kembali normal setakat petang Khamis, selepas tergendala selama beberapa jam akibat letusan gunung berapi di negara jiran, Indonesia.

Pesawat pertama berlepas ialah penerbangan Malaysia Airlines (MAS) ke Kuala Lumpur, yang berlepas sekitar jam 6.30 petang. AirAsia juga dijadualkan untuk menyusuli.

Syarikat penerbangan menggantung semua penerbangan sebagai langkah berjaga-jaga selepas Gunung Ruang di Sulawesi Utara meletus, menyebabkan kepulan abu di ruang udara berhampiran dan menimbulkan ancaman kepada keselamatan pesawat.

Terdahulu, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata lebih 20,000 penumpang terjejas berikutan penggantungan semua penerbangan berjadual di lapangan terbang Kota Kinabalu, Labuan, Tawau dan Sandakan pada Khamis.

Beliau berkata Sabah memantau dengan teliti kesan letusan gunung berapi Mt. Ruang di Indonesia.

“Saya telah diberi taklimat mengenai situasi itu dan kami sentiasa memantau. Keselamatan adalah keutamaan dan penting untuk kami mengutamakan keselamatan orang ramai,” katanya dalam kenyataan.

Ramai penumpang tidak berpuas hati dilihat membuat pertanyaan kepada kru darat syarikat penerbangan masing-masing di lapangan terbang itu.

Seorang penumpang, Fauzi Wan Mujid berkata, penerbangannya ke Singapura yang pada asalnya dijadualkan berlepas pada 12.10 tengah hari telah dijadualkan semula kepada 6.05 petang, sebelum dibatalkan secara rasmi berikutan keadaan itu.

“Penerbangan saya ke Singapura sepatutnya berlepas pada 12.10 tengah hari, tetapi ia dijadualkan semula pada 6:05 petang. Sekarang penerbangan itu dibatalkan sama sekali kerana situasi ini,” kata Fauzi.

Menurut Pegawai Bertugas Syarikat Penerbangan MAS, Jack, dua penerbangan - MH2637 dan MH2603 - berjaya berlepas masing-masing pada pukul 5.30 pagi dan 7 pagi, sebelum letusan gunung berapi itu menyebabkan gangguan.

“Penerbangan selebihnya terpaksa dibatalkan kerana keadaan itu,” kata Jack.

Dalam satu kenyataan, Pengurus Kanan KKIA Jefry Ramli mengesahkan bahawa setakat 11.45 pagi Khamis, sekurang-kurangnya 14 ketibaan dan pelepasan penerbangan telah dibatalkan. Tambahan 10 ketibaan dan pelepasan penerbangan terpaksa dijadualkan semula.

“Letusan gunung berapi di Indonesia telah menyebabkan gangguan ketara kepada operasi penerbangan kami. Kami bekerjasama rapat dengan syarikat penerbangan untuk membantu penumpang terjejas dan meminimumkan kesulitan,” kata Jefry.

Penumpang dinasihatkan untuk menghubungi syarikat penerbangan masing-masing untuk maklumat terkini mengenai status penerbangan dan pilihan tempahan semula.

CAROLA (kanan) dan Irene dari Sepanyol.

Pengembara warga Sepanyol, Carola dan Irene yang merancang untuk mengembara di sekeliling Indonesia selama sebulan dijangka memulakan penerbangan 4.30 petang ke Jakarta. Mereka tidak pasti langkah seterusnya kerana papan penerbangan tidak menunjukkan apa-apa lagi.

“Kami mendapat tahu di tempat penginapan. Kami baru hendak bergerak apabila seorang wanita memberitahu kami bahawa setiap penerbangan dibatalkan. Saya menyemak e-mel saya dan mendapati saya telah mendapat notis itu.

“Kami tidak tahu apa pilihan yang kami ada. Kami perlu menyemak bila kami boleh terbang ke sana, tetapi papan pemuka itu tidak menunjukkan apa-apa. Jadi, mungkin ia akan menjadi hari yang panjang, tetapi kami okey. Mungkin kami akan pergi ke tempat lain. Kami belum ada apa-apa rancangan,” katanya.

Lyanna, yang sepatutnya menuju ke Pulau Pinang untuk mewakili Maktab Perguruan dalam satu pertandingan berkata penerbangannya mula-mula ditangguhkan sebelum dibatalkan.

“Penerbangan saya sepatutnya pukul 10:35 pagi. Kemudian ia dijadualkan semula kepada 4:20 petang. Kemudian ia dibatalkan, sebelum dijadualkan semula kepada 9.30 malam.

“Memandangkan tiket ditaja oleh kerajaan saya tidak menerima sebarang pemberitahuan melalui e-mel.

“Sementara itu saya akan menunggu di lapangan terbang kerana KK sangat terkenal dengan kesesakan lalu lintasnya,” katanya.

Ronaldo Ulisi, seorang warga Sabah yang berpangkalan di Kuala Lumpur, merancang untuk kembali ke sana dengan penerbangan pukul 3 petang dan mendapat tahu mengenai pembatalan itu pada tengah hari. Seperti ramai yang lain, dia berkata dia tidak tahu mengenai situasi selepas itu.

“Mereka menghantar e-mel dan SMS kepada kami untuk memaklumkan pembatalan itu. Buat masa ini, saya merancang untuk menunggu sedikit lagi. Jika masih tiada maklumat atau kemas kini, saya akan kembali dan mencari hotel di sekitar kawasan ini.”

RASHIMA (kiri) bersama rombongan Usia.

Sekumpulan wanita yang mewakili Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (Usia) dari Semporna berharap lawatan sambil belajar mereka ke Jakarta akan tetap berlangsung.

“Kami sepatutnya berlepas pada 4.35 petang ke Jakarta,” kata Rashima, salah seorang daripada mereka. “Kami telah membayar kos penginapan dan pengangkutan untuk perjalanan itu.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here