Tue, 21 May 2024

HEADLINES :


Ketua jabatan panik apabila disaman: Saksi
Published on: Wednesday, April 24, 2024
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Ketua jabatan panik apabila disaman: Saksi
Nurhaizah seterusnya berkata, Norhana mengaitkan kes guru ponteng sebagai ancaman keselamatan kerana pejabat pendidikan daerah, jabatan pendidikan Sabah, dan juga kerajaan disaman oleh seorang pelajar.
Kota Kinabalu: Isu guru Bahasa Inggeris yang didakwa gagal masuk kelas mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris kepada pelajar lapan tahun lalu di SMK Taun Gusi, Kota Belud dikaitkan dengan “Perang Dunia III”.

Bekas guru sekolah itu Nurhaizah Ejab, 39, berkata, bekas ketua jabatan bahasa sekolah itu, Norhana Idek mendedahkan dia (Norhana) menerima tekanan daripada pelbagai pihak termasuk pengarah pendidikan negeri Sabah disebabkan isu guru ponteng di sekolah itu menjadi tular pada 2018. .

“Dia (Norhana) berkata: “Perang dunia ketiga akan meletus”. Dia (Norhana) merujuk kes guru ini sebagai ancaman keselamatan negara,” kata Nurhaizah.

Nurhaizah seterusnya berkata, Norhana mengaitkan kes guru ponteng sebagai ancaman keselamatan kerana pejabat pendidikan daerah, jabatan pendidikan Sabah, dan juga kerajaan disaman oleh seorang pelajar.

“Norhana meminta saya berfikir untuk negara, untuk semua.

“Dia juga menangis meminta simpati kerana takut dipindahkan ke pedalaman dan meninggalkan anak tunggalnya di Kota Belud.

“Dia (Norhana) tahu dia salah kerana tidak mengambil tindakan terhadap Jainal pada 2015,” kata Nurhaizah.

Nurhaizah memberikan keterangan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ismail Brahim, dalam pendengaran kes saman yang difailkan oleh plaintif Siti Nafirah Siman, 23, terhadap Mohd Jainal Jamrin, Pengetua SMK Taun Gusi Suid Hanapi (atas kapasitinya sebagai Pengetua SMK Taun Gusi), SMK Taun Gusi, Pegawai Pendidikan Daerah Kota Belud, Pengarah Pendidikan Sabah, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Menteri Pendidikan Malaysia dan Kerajaan Malaysia, yang dinamakan sebagai defendan pertama, kedua, keempat, kelima, keenam, ketujuh dan kelapan.

Plaintif memohon antara lain deklarasi bahawa lapan defendan itu melanggar kewajipan berkanun mereka di bawah Akta Pendidikan dengan gagal memastikan dia diajar bahasa Inggeris dari tempoh Februari 2015 hingga Okt 2015 dan menyediakannya untuk peperiksaan seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pendidikan.

Nurhaizah seterusnya berkata, Norhana juga sedar dia (Norhana), pengetua ketika itu, dan Jainal dikenakan tindakan tatatertib atas kecuaian mereka sendiri.

Dia kemudian memberi keterangan bahawa Norhana juga memberitahunya bahawa kes itu tidak perlu diteruskan sehingga perbicaraan mahkamah kerana Jainal telah pun menerima hukuman kerana tidak menghadiri kelas susulan kes itu tular di seluruh Malaysia.

Peguam Shireen Sikayun mewakili Siti Nafirah manakala Peguam Kanan Persekutuan Jesseca Daimis dan Peguam Persekutuan Mohd Fazriel Fardiansyah Abdul Kadir bertindak bagi defendan.

Peguam Datin Mary Florence Gomez (Pengerusi Jawatankuasa Kecil Hak Wanita dan Kanak-Kanak Persatuan Undang-undang Sabah) dan Yannik Mohd Annuar bertindak selaku peguam pemerhati untuk Suhakam.

Perbicaraan bersambung. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here