Sun, 23 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Pemilik gagal selenggara tanah kosong berisiko didenda RM1,000
Published on: Thursday, May 09, 2024
By: Sidney Skinner
Text Size:

Pemilik gagal selenggara tanah kosong berisiko didenda RM1,000
DAHAN-dahan pokok di tanah kosong di Lorong Terus ini menjalar ke ruang udara beberapa rumah jiran. GAMBAR kecil
SEORANG pembayar kadar Luyang berisiko membayar RM1,000 kerana membenarkan semak dan rumput panjang tumbuh di atas tanah kosongnya yang menjadi punca kekecewaan orang lain yang tinggal di sekitarnya.

Jurucakap Jabatan Landskap Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) berkata ini adalah denda maksimum yang boleh dikenakan, di bawah Ordinan Kerajaan Tempatan 1961 (Pindaan 2000), jika dia didapati bersalah di mahkamah.

“Sebagai alternatif, majistret mungkin memerlukan individu itu menjalani hukuman penjara sehingga enam bulan kerana gagal menjaga kehijauan di hartanah yang belum dibangunkan,” katanya.

Kakitangan landskap menyerahkan peringatan kepada kakitangan pejabat di syarikat pemilik tanah itu.

“Dalam senario terburuk, pemilik tanah boleh dikenakan denda dan penjara.”

Dia menjawab maklum balas mengenai potensi bahaya kesihatan dan kebakaran yang ditimbulkan oleh semak yang tumbuh di beberapa tanah kosong, di Lorong Terus.

“Sesetengah daripada mereka yang tinggal di bahagian Taman Fu Yen Fasa 4 ini datang kepada kami dengan kebimbangan mereka tentang pokok tinggi dan rumput panjang yang tumbuh di atas hartanah itu.

PEKERJA kontraktor SESB menebang pokok tumbang yang paling hampir dengan tiang elektrik di bahagian Taman Khidmat ini. 

“Banyak pokok tidak lagi tegak. Ia mula condong ke arah rumah-rumah berhampiran.

“Beberapa dahan pokok ini juga nampaknya sudah tumbuh begitu lama sehingga ianya menjalar ke halaman jiran.”

Selain itu, beberapa pemilik rumah bimbang tentang reptilia berbahaya yang membentuk habitat di dalam semak semun di tanah itu, menurutnya.

Jurucakap itu berkata beberapa rungutan ini telah dikemukakan kepada agensi itu sejak 2022.

Katanya, semakan rekodnya mendedahkan bahawa pemilik tanah itu sudah diingatkan secara rasmi untuk menguruskan tanahnya pada September tahun sama.

“Kami memberinya peringatan sekali lagi pada Julai 2023. Kedua-dua peringatan dilekat pada pintu pagar untuk hartanah di Lorong Terus berkenaan.”

Memandangkan bagaimana permintaan ini setakat ini tidak diendahkan dan dengan DBKK terus menerima aduan mengenai tanah itu, jurucakap itu berkata agensi terbabit mengambil pendekatan berbeza berhubung peringatan terkini.

“Dokumen ini telah diserahkan sendiri kepada kakitangan pejabat di syarikat pemilik tanah berkenaan.

“Ini akan menjadi peringatan terakhir yang kami keluarkan kepada individu tersebut. Tindakan lanjut akan diambil terhadapnya, jika dia gagal mematuhinya.

Dia tidak menolak kemungkinan perkara ini dirujuk kepada Jabatan Undang-undang agensi itu supaya pesalah boleh dibawa ke mahkamah.

“Kami sedang bekerjasama dengan rakan sekerja kami di Jabatan ini untuk memulakan prosiding mahkamah terhadap pemilik tanah lalai itu.

Jurucakap itu berkata amaran terakhir, yang ditandatangani oleh Mayor, akan diberikan kepada pembayar kadar yang ingkar ini sebagai sebahagian daripada proses ini.

“Mereka akan dimaklumkan bahawa tanah mereka yang ‘semak dan tidak diselenggara’ merosakkan pemandangan dan menimbulkan ketidakselesaan kepada orang ramai di kawasan itu kerana kehadiran serangga perosak, termasuk nyamuk, yang mungkin membiak di hartanah mereka.

“Tempoh tangguh tujuh hari akan diberikan kepada individu ini untuk meminimumkan gangguan ini.

“Sekiranya mereka gagal mematuhi, maka kami tidak akan mempunyai pilihan selain untuk memulakan tindakan undang-undang.”

Dia menggesa mereka yang mempunyai tanah kosong supaya hartanah mereka diselenggara setiap bulan supaya lot yang belum dibangunkan ini tidak menjadi kacau ganggu awam.

Kakitangan DBKK melekatkan peringatan pada salah satu tunggul pokok di tanah ini di Lorong Pokok Seraya 4. 

Jurucakap itu berkata surat peringatan turut dipaku pada salah satu batang pokok di beberapa tanah kosong di sepanjang Lorong Pokok Seraya 4, selepas seorang pemilik rumah di Kolombong bercakap mengenai risiko kebakaran yang ditimbulkan dari semak di atas hartanah itu.

“Kami difahamkan pada satu peringkat, tiang elektrik yang paling hampir dengan tanah kosong itu tiba-tiba terbakar,” katanya.

“Kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat nampaknya telah dipanggil untuk memadamkan kebakaran ini.”

Katanya, pekerja kontraktor Sabah Electricity Sdn Bhd menebang pokok itu, yang paling hampir dengan asetnya, tidak lama kemudian.

“Kami sedang memantau keadaan di satu bahagian Taman Khidmat ini. Tindakan lanjut akan diambil jika wujud keperluan berbuat demikian.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here